Τρίτη 4 Ιουλίου 2017

Έχουν και οι άντρες βιολογικό ρολόι που χτυπάει

Για τους άντρες που διστάζουν να ξεκινήσουν μια οικογένεια, η ηλικία ήταν πάντα η δικαιολογία: Δεν υπάρχει λόγος να βιάζεις την πατρότητα. Όμως μια νέα έρευνα υποστηρίζει πως υπάρχει και για τους άντρες βιολογικό ρολόι, και χτυπάει εξίσου δυνατά με το γυναικείο. Σύμφωνα με τους μελετητές, οι πιθανότητες να κάνει παιδί ένα ζευγάρι πέφτουν συσχετιζόμενες με την ηλικία του άντρα, σε τέτοιο βαθμό, που εν τέλει θα μπορούσαν και να εξαλειφθούν. 
"Όταν ένα ζευγάρι σκέφτεται να κάνει το μεγάλο βήμα και να κάνει παιδί, θα πρέπει να σκεφθεί σοβαρά και την ηλικία του άντρα", εξηγούν οι ερευνητές από το Ιατρικό Κέντρο Μπεθ του Ισραήλ και της Ιατρικής Σχολής του Χάρβαρντ. Συγκεκριμένα, αναφέρουν ότι μέχρι τώρα γνωρίζαμε πως οι πιθανότητες μιας γυναίκας να συλλάβει παιδί πέφτουν κατακόρυφα μετά τα 35 της χρόνια. Όμως δεν είχαν μελετηθεί οι παράγοντες από την πλευρά του άντρα. 
Έτσι κατέγραψαν τα αποτελέσματα 19.000 συμμετεχόντων σε διάστημα 14 χρόνων (από το 2000 μέχρι το 2014), και διαπίστωσαν ότι οι πιθανότητες μιας γυναίκας κάτω των 30 να κάνει ένα παιδί με έναν σύντροφο ηλικίας από 30 έως 35 ετών ήταν 73%. Όμως εάν ο άντρας ήταν μεταξύ 40 και 42, τότε αυτό το ποσοστό έπεφτε στο 46%! Αξίζει να σημειωθεί, όμως, ότι η ηλικία του άντρα φαίνεται να μην παίζει ρόλο όταν είναι συνομήλικος με τη γυναίκα. Επίσης, όταν η γυναίκα ήταν μεταξύ 35 με 40 ετών αλλά ο σύντροφός της 30 έως 35 οι πιθανότητες να συλλάβει παιδί έφταναν το 54% ενώ όταν ο άντρας ήταν κάτω των 30 το ποσοστό εκτινασσόταν στο 70%!
Οι ερευνητές, όμως, δεν είναι σίγουροι γιατί το ανδρικό σπέρμα αδυνατίζει με το πέρας της ηλικίας. Οι γυναίκες από τη γέννηση τους έχουν εξαρχής προκαθορισμένο αριθμό ωαρίων, τα οποία όμως μπορούν να υποστούν μεταλλάξεις στα χρωμοσώματα με την ηλικία - παράγοντας όπου αποδίδεται και η από πλευράς τους αδυναμία σύλληψης τέκνων. Στους άντρες μειώνεται η ποσότητα του σπέρματος, παρά το γεγονός ότι παράγουν νέο κάθε μέρα, με αποτέλεσμα να είναι πιο δύσκολο να γονιμοποιήσει ένα ωάριο και αυξάνει τις πιθανότητες μιας αποβολής. 
Η ίδια ερευνητική ομάδα ανακοίνωσε ότι θα αρχίσει μελέτες για τους λόγους που το ανδρικό σπέρμα χάνει την ισχύ του με το πέρας της ηλικίας. 

Πηγή: tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: