Σάββατο 9 Σεπτεμβρίου 2017

Χιλιάδες διαδηλωτές στους δρόμους της Θεσσαλονίκης

Στην πλατεία ΧΑΝΘ κατέληξαν οι πορείες λίγο πριν την έναρξη της ομιλίας του πρωθυπουργού. Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις βρίσκονται στη Μακεδονική πόλη την ώρα που περίπου 20.000 κόσμου διαδήλωσε με επίκεντρο τα μνημόνια, τα «κόκκινα δάνεια» τους πλειστηριασμούς, την ανεργία και τις ιμπεριαλιστικές πολιτικές του κεφαλαίου και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Οι συγκεντρώσεις
Από την πλατεία Αριστοτέλους ξεκίνησε η πορεία του ΠΑΜΕ και δυνάμεων που πρόσκεινται σε αυτό, παρουσία του γενικού γραμματέα του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα. Σύμφωνα με εκτιμήσεις συγκέντρωσε περίπου 10.000 κόσμο. Η πορεία, έφθασε την πλατεία ΧΑΝΘ λίγο πριν τις 20.30 και αποχώρησε μέσω της οδό Αγγελάκη. 
Στο Άγαλμα Βενιζέλου, περίπου 4-5000 χιλιάδες συμμετείχαν στην πορεία της ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ και του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης.
Στην Καμάρα 2500-3000 άτομα από την ΑΝΤΑΡΣΥΑ, την εξωκοινοβουλευτική Αριστερά, αντιεξουσιαστές, φοιτητές και πρωτοβάθμια σωματεία έφθασαν στη ΔΕΘ λίγο μετά τις 20.00.
Μαζικές διαδηλώσεις στη Θεσσαλονίκη
Από την Αγ. Σοφίας ξεκίνησε το κίνημα κατά της εξόρυξης χρυσού στη Χαλκιδική ενώ λίγο παραπάνω ήταν τα μέλη της Λαϊκής Ενότητας (περίπου 400).
Οι διαδηλωτές μέσω της Εγναντίας έφθασαν στη πλατεία ΧΑΝΘ.
Ελικόπτερο της αστυνομίας πετούσε πάνω από την πόλη ενώ ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις βρίσκονταν σε όλη την πόλη όμως, η παρουσία τους είναι διακριτική.
Ένσταση στη νότια πύλη της ΔΕΘ
Λίγο μετά τις 20.30 και αφού είχε αποχωρήσει η πορεία του ΠΑΜΕ, ομάδα νεαρών διαδηλωτών προσέγγισαν τη νότια πύλη της ΔΕΘ και άρχισαν να ταρακουνούν και να χτυπούν τα κάγκελα.
Δύο λεπτά μετά, μέσα από την έκθεση έκαναν την εμφάνισή τους δύο διμοιρίες των ΜΑΤ και κάνοντας χρήση χημικών απώθησαν τους διαδηλωτές.
Οι υπόλοιποι συγκεντρωμένοι άρχισαν να αποχωρούν ατάκτως χωρίς όμως να απομακρυνθούν.   
To πρωί μηχανοκίνητη πορεία πραγματοποίησαν οι διανομείς φαγητού στο κέντρο της πόλης με αιτήματα την εφαρμογή της εργατικής νομοθεσίας, την πλήρη ασφάλιση για όλους, την πληρωμή δώρων, επιδόματος αδείας, υπερωριών και προσαυξήσεων και τη χορήγηση επιδόματος επικινδυνότητας. 

Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: