Τετάρτη 6 Σεπτεμβρίου 2017

Τι είπε στους τραπεζίτες ο Μητσοτάκης

Συνάντηση με την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών ενόψει ΔΕΘ είχε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Επίθεση ΝΔ σε κυβέρνηση για καθυστέρηση στην εκταμίευση της υποδόσης και τη χαμηλή απορροφητικότητα του ΕΣΠΑ.
Η επιστροφή καταθέσεων στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα, το πώς προχωρούν τα σχέδια αναδιάρθρωσης των τραπεζών καθώς και το ζήτημα της ρύθμισης των κόκκινων δανείων τέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης που είχε νωρίτερα το πρωί ο Κυριάκος Μητσοτάκης και τους προέδρους και τους διευθύνοντες συμβούλους των τραπεζών μελών της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών.
Ο κ. Μητσοτάκης έθεσε, επίσης, το θέμα της ενίσχυσης της ρευστότητας της αγοράς μέσω της χορήγησης νέων δανείων σε επιχειρήσεις, ενώ υπογράμμισε την ανάγκη τόνωσης της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας, μέσα από την αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της πατρίδας μας. Τέλος, ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης ανέφερε ότι είναι επιτακτική ανάγκη η αλλαγή της δημοσιονομικής πολιτικής στην κατεύθυνση της μείωσης των φορολογικών συντελεστών.
Στο πλαίσιο της προετοιμασίας του για την παρουσία του στη ΔΕΘ ο πρόεδρος της ΝΔ θα συναντηθεί στις 5 το απόγευμα με την Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή.
Στο μεταξύ η ΝΔ εντείνει την κριτική της για την πορεία της ελληνικής οικονομίας θέλοντας να ακυρώσει το κλίμα αισιοδοξίας που επιχειρεί να καλλιεργήσει η κυβέρνηση. Ο τομεάρχης οικονομικών της αξιωματικής Αντιπολίτευσης Χρήστος Σταϊκούρας κατηγόρησε την κυβέρνηση κατηγορώντας την ότι έχει την «αποκλειστική ευθύνη» για την «καθυστέρηση στην εκταμίευση της υποδόσης των 800.000 ευρώ που είναι διαθέσιμα ήδη από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης». Ο κ. Σταϊκούρας τονίζει ότι «την ώρα που οι άνθρωποι της πραγματικής οικονομίας δίνουν μάχη επιβίωσης μέρα με τη μέρα, η κυβέρνηση χάνει ολόκληρους μήνες και στερεί από την αγορά ακόμη και τη στοιχειώδη ρευστότητα» επισημαίνοντας ότι αυτά τα χρήματα  «θα αξιοποιούνταν για να εξοφληθεί μέρος των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου, που έχουν “εκτοξευτεί” στα 5,4 δις ευρώ».
Παράλληλα η ΝΔ εγκαλεί την κυβέρνηση ότι «έχει αποτύχει παταγωδώς στην υλοποίηση, στη διαχείριση και στον ανασχεδιασμό του ΕΣΠΑ 2014-2020» σημειώνοντας ότι «το 2016 έκλεισε με απορρόφηση 29,3% κάτω του στόχου, ενώ οι ρυθμοί απορρόφησης  - σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος - βαίνουν μειούμενοι και το 2017» και προσθέτοντας ότι «από τις 24 δράσεις ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας και της καινοτομίας, που είχε ανακοινώσει το Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης για το πρώτο εξάμηνο του 2017, έχουν προκηρυχθεί μόλις 5, εκ των οποίων οι 2 είναι στην φάση της αξιολόγησης, ενώ στις 3 έχει απλά ανακοινωθεί ότι θα ξεκινήσει, από τον Σεπτέμβριο, η διαδικασία υποβολής προτάσεων. Παράλληλα, στις 4 δράσεις ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας και της καινοτομίας, που προκηρύχθηκαν το 2016, υπάρχουν αδικαιολόγητες καθυστερήσεις με αποτέλεσμα να μην έχει φτάσει ούτε 1 ευρώ σε χιλιάδες δικαιούχους».

Θοδωρής Λαπαναΐτης
Πηγή: News247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: