Δευτέρα 4 Σεπτεμβρίου 2017

Κιμ Γιονγκ Ουν, είναι απλά ένας «τρελός»;

Ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν έχει χαρακτηριστεί επανειλλημένα από τον διεθνή Τύπο ως «ψυχοπαθής», «τρελός» κλπ. «Πρόκειται στα αλήθεια για έναν τρελό;» διερωτάται η Γαλλική Le Monde, που διαφοροποιείται από την κυρίαρχη άποψη για τον ηγέτη της Βόρειας Κορέας.
Όπως σημειώνει η γαλλική εφημερίδα η Δύση τον έχει υποτιμήσει, έχει κάνει λάθος εκτίμηση και τις επιπτώσεις αυτής της λανθασμένης εκτίμησης τις βλέπουμε το τελευταίο διάστημα όλο και πιο συχνά.
Ο Κιμ Γιονγκ Ουν, ακολουθώντας τα βήματα του πατέρα και του παππού του, μετατρέπει τη Βόρεια Κορέα σε μια νέα πυρηνική δύναμη και προκαλεί αναταράξεις στην παγκόσμια γεωστρατηγική σκακιέρα. Εκτός από τη Δύση με την «πυρηνική πορεία» της Β. Κορέας φαίνεται πως αρχίζει να προβληματίζεται και η Κίνα που αποτελεί μέχρι και σήμερα τον ισχυρότερο σύμμαχό της.
Αρχικά, όταν ανήλθε στην εξουσία το 2011, πολλοί εκτίμησαν πως πρόκειται απλά για μια μαριονέτα των ισχυρών κομματικών στελεχών. Όμως αποδείχθηκε πως όχι μόνο δεν κατάφεραν να τον χειραγωγήσουν, αλλά αντίθετα αυτός προχώρησε στην εκκαθάριση όλων όσων ενδεχομένως μπορούσαν να αμφισβητήσουν την εξουσία του. «Εξυπνος, πραγματιστής και αποφασισμένος, δεν διστάζει να αποτελειώσει όσους δεν εμπιστεύεται», αναφέρει σήμερα ο  Andrei Lankov, του πανεπιστημίου Koomkin στην Σεούλ. Ο Κιμ Γιονγκ Ουν δημιούργησε γύρω του μια ομάδα συμβούλων, κυρίως νεαρών σε ηλικία αλλά και κάποιων παλαιών στελεχών, και παραχώρησε φαινομενικά κάποιες εξουσίες. Στο τέλος όμως είναι μόνο αυτός που αποφασίζει.
Όπως σημειώνει η Monde, οι στόχοι του Κιμ Γιονγκ Ουν ήταν δύο: Η απόκτηση πυρηνικής βόμβας και η ανάπτυξη της οικονομίας της Βόρειας Κορέας. Και στα δύο φαίνεται πως σημειώνει επιτυχίες. Η γαλλική εφημερίδα, αντιπαραθέτει στους ισχυρισμούς φτωχοποίησης των πολιτών, το γεγονός πως τα τελευταία χρόνα υπήρξε σημαντική πρόοδος σε επίπεδο υποδομών και συνθηκών ζωής. Σύμφωνα με την Τράπεζα της Κορέας, στη Σεούλ, που παρακολουθεί και καταγράφει τα δημοσιονομικά μεγέθη της Β. Κορέας από το 1991, η οικονομία της χώρας κατέγραψε το 2016 ανάπτυξη 3,9%. Αυτή η αύξηση οφείλεται στη βιομηχανία ενέργειας κυρίως. Η Βόρεια Κορέα έχει την Κίνα κύριο εμπορικό σύμμαχο και αύξησε τις εξαγωγές της κατά 4,6% το 2016. (Διαβάστε αναλυτικά: Μεγάλη ανάπτυξη για την οικονομία της Β. Κορέας;)
Σύμφωνα με την Le Monde, η χώρα δείχνει μια εκπληκτική οικοδομική δραστηριότητα και γέμισε με ουρανοξύστες έως και 30 ορόφων. Ασφαλώς σε μεγάλο μέρος της πρωτεύουσας υπάρχουν ακόμη φτωχικά κτίρια και η επαρχία παραμένει υποβαθμισμένη. Όμως η χώρα δείνει να ξεκολλάει από το οικονομικό μαρασμό της δεκαετίας του 1990, όταν εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι πέθαναν από την πείνα. Αξίζει επίσης να σημειωθεί πως η Βόρεια Κορέα παραμένει σε καθεστώς κυρώσεων από τον ΟΗΕ από το 2006, λόγω του πυρηνικού της προγράμματος.

Πηγή: tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: