Παρασκευή 8 Σεπτεμβρίου 2017

Μάχη με τον καρκίνο και τη γραφειοκρατία

Εγκλωβισμένοι στα γρανάζια της γραφειοκρατίας είναι οι ασθενείς που κάνουν ακτινοθεραπείες στα δημόσια νοσοκομεία της χώρας, καθώς η διαδικασία αποκατάστασης της βλάβης που τυχόν πάθει κάποιο μηχάνημα είναι εξαιρετικά χρονοβόρα και θέτει σε κίνδυνο την υγεία των ασθενών.
Στις αρχές Αυγούστου, ένας από τους γραμμικούς επιταχυντές για τις ακτινοθεραπείες των καρκινοπαθών του Αρεταίειου Νοσοκομείου έπαθε βλάβη.
Οι ασθενείς που ήδη έκαναν θεραπείες σ' αυτό το μηχάνημα παραπέμφθηκαν στο Ευγενίδειο Θεραπευτήριο, όπου στεγάζεται το δεύτερο μηχάνημα του Αρεταίειου, οι νέοι ασθενείς όμως που επρόκειτο να ξεκινήσουν θεραπείες εκεί αναγκάστηκαν να απευθυνθούν σε άλλο νοσοκομείο. Μία τέτοια περίπτωση είναι και η Ουρανία Ζαφειροπούλου.
Στα τέλη του περασμένου Μάη, οι μαστολογικές της εξετάσεις έδειξαν πρόβλημα. Υποβλήθηκε άμεσα σε εγχείρηση αφαίρεσης όγκου από τον μαστό και ο γιατρός τής συνέστησε προληπτικά να κάνει ακτινοθεραπείες, παραπέμποντάς την, μεταξύ άλλων νοσοκομείων, και στο Αρεταίειο.
Οταν κάλεσε για να κανονίσει το πρόγραμμα των θεραπειών, την ενημέρωσαν ότι το μηχάνημα με το οποίο θα έκανε τις ακτινοβολίες είχε χαλάσει και ότι η διαδικασία αποκατάστασης της βλάβης θα έπαιρνε περίπου ένα μήνα.
Η κ. Ζαφειροπούλου δεν μπορούσε να περιμένει καθώς ο γιατρός της τής είπε ότι οι θεραπείες θα έπρεπε να γίνουν απαραιτήτως μέσα στο δίμηνο από την εγχείρηση. Εδωσε περιθώριο δύο εβδομάδων, αλλά τελικά αναγκάστηκε να απευθυνθεί αλλού.
Στο Αττικό Νοσοκομείο τής είπαν ότι η περίπτωσή της είναι ιδιαίτερη, καθώς ο όγκος βρισκόταν κοντά στην καρδιά και τον πνεύμονα και ότι δεν μπορούσαν να την εξυπηρετήσουν επειδή δεν είχαν το κατάλληλο μηχάνημα.
Μάλιστα της τόνισαν ότι το Αρεταίειο είναι το μοναδικό δημόσιο νοσοκομείο που κάνει για την περίπτωσή της. Καθώς ο χρόνος πίεζε, αναγκάστηκε τελικά να απευθυνθεί στο ιδιωτικό νοσοκομείο ΙΑΣΩ, όπου και θα πληρώσει συνολικά 1.700 ευρώ για τις θεραπείες.
Φαύλος κύκλος
Η μεγάλη έλλειψη ακτινοθεραπευτικών μηχανημάτων αναγκάζει τους γιατρούς να δουλεύουν διπλές βάρδιες τα υπάρχοντα μηχανήματα προκειμένου να καλύψουν τις ανάγκες των ασθενών, με αποτέλεσμα ο χρόνος ζωής των μηχανημάτων να φτάνει, στην καλύτερη περίπτωση, το ένα έτος.
Συχνά, λοιπόν, παρουσιάζουν βλάβες, οι οποίες παίρνουν έως και δύο μήνες για να αποκατασταθούν λόγω του αυστηρού πρωτοκόλλου που υποχρεούνται να ακολουθήσουν οι διοικήσεις των ιδρυμάτων.
«Οταν χαλάσει ένα μηχάνημα, θα πρέπει να προωθήσουμε στο Δ.Σ. το αίτημα για αποκατάσταση της βλάβης. Το αίτημα θα πρέπει να εγκριθεί και ύστερα να ανέβει στη “Διάυγεια” η πρόσκληση για προσφορά. Στη συνέχεια, η εταιρεία -που εκ των πραγμάτων είναι αυτή που ήδη μας έχει προμηθεύσει το μηχάνημα- καταθέτει την προσφορά της, η οποία με τη σειρά της θα πρέπει να εγκριθεί εκ νέου από το Δ.Σ. Εφόσον λοιπόν δοθεί το ok, τότε προχωράμε στη διαδικασία της αποκατάστασης της βλάβης. Ολη η παραπάνω διαδικασία παίρνει από 1,5 έως και 2 μήνες» μας λέει ο πρόεδρος της Εφορείας του Αρεταίειου και Αιγινήτειου Νοσοκομείου, Γιώργος Πολυμενέας, ο οποίος μας εξηγεί ότι όσο και να θέλουν να επισπεύσουν τις διαδικασίες αυτό είναι εξαιρετικά δύσκολο καθώς η νομοθεσία θέτει αυστηρό πρωτόκολλο. 
«Στην περίπτωση που χαλάσει ένα μηχάνημα προσπαθούμε να μεταφέρουμε τους ασθενείς σε άλλο μηχάνημα για να συνεχίσουν τις θεραπείες τους. Το πρόβλημα είναι με τους νέους ασθενείς που αδυνατούμε να εξυπηρετήσουμε και τους παραπέμπουμε σε άλλα νοσοκομεία» προσθέτει ο Γ. Πολυμενέας.
Επικοινωνήσαμε με την υπεύθυνη του ακτινοθεραπευτικού του Αρεταίειου, η οποία μας ενημέρωσε ότι το μηχάνημα που ήταν εκτός λειτουργίας από τον περασμένο Αύγουστο λειτουργεί ξανά κανονικά από την αρχή της εβδομάδας, διαβεβαιώνοντάς μας ότι οι 40 ασθενείς που έκαναν θεραπείες σε αυτό μεταφέρθηκαν στο δεύτερο μηχάνημα του νοσοκομείου που στεγάζεται στο Ευγενίδειο Θεραπευτήριο.
Παράλληλα, τόνισε ότι στις περιπτώσεις νοσοκομείων που έχουν ένα μόνο μηχάνημα το οποίο αντιμετωπίζει βλάβη, οι ασθενείς αναγκάζονται να περιμένουν, με κίνδυνο να υποτροπιάσουν.

Συντάκτης: Διαλεκτή Αγγελή
Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: