Παρασκευή 8 Σεπτεμβρίου 2017

Η μείωση του ELA και το μήνυμα στο ΔΝΤ

Κατά 5 δισ. ευρώ μειώνεται το ανώτατο όριο δανεισμού των ελληνικών τραπεζών από το Μηχανισμό Έκτακτης Ρευστότητας (ELA) την ίδια ώρα που η εμμονή που επιδεικνύει τις τελευταίες ημέρες το ΔΝΤ για την ανάγκη νέας ανακεφαλαιοποίησης προκαλεί εκνευρισμό σε Βρυξέλλες και Φρανκφούρτη.
Η μείωση του ELA «αντανακλά τη βελτίωση της ρευστότητας των ελληνικών τραπεζών, λαμβανομένων υπόψη των ροών καταθέσεων του ιδιωτικού τομέα», επισημαίνει σε ανακοίνωσή της, η Τράπεζα της Ελλάδος.
«Άδειασμα» του ΔΝΤ 
Δύο ημέρες νωρίτερα, στις Βρυξέλλες, η εκπρόσωπος του επιτρόπου Οικονομίας Πιερ Μοσκοβισί, Ανίκα Μπράιτχαρντ, όταν της ζητήθηκε να σχολιάσει τις εκτιμήσεις του ΔΝΤ για ανάγκη νέας ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών (σ.σ. ύψους 10 δισ. ευρώ), έστελνε το μήνυμα στην Ουάσινγκτον: «Οι ελληνικές τράπεζες είναι καλά κεφαλαιοποιημένες και τώρα προτεραιότητα πρέπει να δοθεί στη μείωση του όγκου των μη εξυπηρετούμενων δανείων, κάτι το οποίο περιγράφεται εκτενώς στο μνημόνιο οικονομικής πολιτικής και τη συμφωνία του περασμένου Ιουνίου με τις ελληνικές αρχές».
Στο μεταξύ, εκπρόσωπος της ΕΚΤ, αποστασιοποιήθηκε από τις προθέσεις του Ταμείου: «Η Φρανκφούρτη έχει αποφασίσει για τις εποπτικές προτεραιότητές της, σχετικά με τις ελληνικές τράπεζες, για τους επόμενους 12 μήνες. Είναι γνωστές και περιλαμβάνουν, για παράδειγμα, επιτόπιους ελέγχους σε συγκεκριμένους τομείς των διάφορων ελληνικών τραπεζών».
Οι ελληνικές τράπεζες, όπως είναι γνωστό, έχουν συγκεκριμένο τριετές πλάνο μείωσης των «κόκκινων» δανείων, το οποίο έχει εγκρίνει ο Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός (SSM) της ΕΚΤ. Ετσι τα όσα υποστηρίζει το ΔΝΤ ερμηνεύεται ως αμφισβήτηση της αποτελεσματικότητας των σχεδίων αυτών.
Προσχηματική ρητορική (;)
Πλέον, οι υποψίες ότι η ρητορική του ΔΝΤ για τις τράπεζες είναι προσχηματική και υποκρύπτει άλλες σκοπιμότητες και επιδιώξεις φαίνεται να είναι κάτι παραπάνω από βάσιμες.
Και αυτό γιατί το Ταμείο δεν έχει αποφασίσει ακόμα αν θα παραμείνει στο ελληνικό πρόγραμμα και υπό ποίους όρους.

Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: