Τρίτη 21 Νοεμβρίου 2017

Η μεταρρύθμιση χαρίζει στους πλούσιους 4,6 (και όχι 1,5) τρισεκατομμύρια

Η περικοπή των φόρων για τις πολυεθνικές, τις μεγάλες επιχειρήσεις και τους πλούσιους αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα για τον Ντόναλντ Τραμπ.
Αυτή η τακτική ξεκίνησε ήδη επί διακυβέρνησης Ρόναλντ Ρίγκαν, συνεχίζεται μέχρι σήμερα και αποτελεί μία από τις βασικές αιτίες της αυξανόμενης εισοδηματικής ανισότητας, σήμα κατατεθέν των νεοφιλελεύθερων πολιτικών από τη δεκαετία του 1980.
Το 2011 ο Ομπάμα προχώρησε σε περικοπές φόρων ενός τρισεκατομμυρίου δολαρίων στην εκπαίδευση, στην υγεία, στις μεταφορές κ.λπ., ενώ ακόμα 500 δισεκατομμύρια περικόπηκαν το 2013, προκειμένου να χρηματοδοτηθούν οι μειώσεις φόρων στις επιχειρήσεις και στους πλούσιους.
Αυτός είναι ο βασικός τρόπος με τον οποίο γίνονται οι πλούσιοι πλουσιότεροι και οι φτωχοί φτωχότεροι, αφού οι δεύτεροι καλούνται να πληρώσουν τα χρήματα των φόρων που περικόπτονται από τους πρώτους. Και αυτό σε συνδυασμό με το δωρεάν χρήμα για τους τραπεζίτες και τους επενδυτές, το οποίο παρέχεται από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα, τη βιομηχανική πολιτική απορρύθμισης των πάντων και καταστροφής των συνδικάτων, αλλά και την εμπορική πολιτική, η οποία επιτρέπει την εξωχώρια παραγωγή και δημιουργία θέσεων εργασίας και στη συνέχεια την ελεύθερη επανεισαγωγή αμερικανικών αγαθών που παρήχθησαν στο εξωτερικό.
Αυτές οι πολιτικές με τη σειρά τους οδήγησαν στην άνοδο ακόμα πιο ριζοσπαστικών δεξιών πολιτικών και λύσεων, δηλαδή στις πολιτικές συνέπειες των νεοφιλελεύθερων οικονομικών πολιτικών.
Το φορολογικό σχέδιο των Τραμπ- Πολ Ράιαν και Goldman Sachs
Τον περασμένο μήνα ο Τραμπ παρουσίασε τις αρχικές του προτάσεις για την περικοπή φόρων στους πλούσιους. Αυτές διαμορφώθηκαν πίσω από κλειστές πόρτες από τους βασικούς οικονομικούς του συνεργάτες: τον Στιβ Μνούχιν, υπουργό Οικονομικών, και τον Γκάρι Κον, διευθυντή του Οικονομικού Συμβουλίου του Τραμπ. Και οι δύο είναι πρώην ανώτατα στελέχη της Goldman Sachs.
Στο σχέδιο αναφέρονται ελάχιστα για το πώς ακριβώς θα γίνει αυτή η δωρεά. Ωστόσο, το σχέδιο αναθεωρήθηκε και διευκρινίστηκε περισσότερο την περασμένη εβδομάδα από την ελεγχόμενη από τους Ρεπουμπλικανούς Βουλή των Αντιπροσώπων.
Οι προτάσεις με τις περικοπές φόρων παρουσιάστηκαν από τον πρόεδρο της Βουλής, Πολ Ράιαν, ο οποίος επί χρόνια ηγείτο της προσπάθειας να χρησιμοποιηθεί το φορολογικό σύστημα για τη μεταφορά πλούτου στους πλούσιους και τις επιχειρήσεις τους. Τώρα, λοιπόν, γίνεται ξεκάθαρο ποιος θα πληρώσει αυτές τις φοροαπαλλαγές: η μεσαία τάξη και κυρίως τα νοικοκυριά της εργατικής τάξης που έχουν ετήσιο εισόδημα μικρότερο των 50.000 δολαρίων.
Ο Τραμπ ισχυρίζεται ψευδώς ότι αυτές οι απαλλαγές θα κοστίσουν στο έλλειμμα του ομοσπονδιακού προϋπολογισμού περί το 1,5 τρισ., όμως [στην πραγματικότητα] το κόστος θα είναι 4,6 τρισ.
Γιατί; Σύμφωνα με τον κανονισμό του Κογκρέσου, η εκδοχή του Ράιαν για 1,5 τρισ. απαιτεί μόνο το 50% συν μία ψήφο για να περάσει. Εάν όμως είναι μεγαλύτερο το ποσό, τότε απαιτείται το 60%.
2,5 τρισεκατομμύρια περικοπή φόρου για τις επιχειρήσεις
Σύμφωνα με το σχέδιο, η περικοπή τόσο του ονομαστικού φορολογικού συντελεστή από το 35% στο 20% όσο και του Εναλλακτικού Ελάχιστου Φόρου (ΑΜΤ) για τις επιχειρήσεις θα μειώσει τα φορολογικά έσοδα και θα αυξήσει τα ελλείμματα κατά 1,5 τρισ., σύμφωνα με την Ενιαία Επιτροπή του Κογκρέσου για τη Φορολογία.
Υπάρχουν, όμως, μειώσεις και για τις μη εταιρικές επιχειρήσεις (non corporate businesses) από το 39,6% στο 25%, κάτι που θα έχει ένα επιπλέον κόστος 448 δισ.
Οσο για τις μικρές οικογενειακές επιχειρήσεις, οι ιδιοκτήτες των οποίων κερδίζουν λιγότερα από 260.000 δολάρια ετησίως; Αυτές δεν θα έχουν καμία μείωση της φορολογίας.
Αντίθετα, υπάρχει η μητέρα όλων των περικοπών, η οποία αφορά τις μεγάλες αμερικανικές πολυεθνικές επιχειρήσεις, όπως η Apple, η Google, οι μεγάλες φαρμακευτικές, οι πετρελαϊκές και οι μεγάλες τράπεζες.
Ο Τραμπ ισχυρίζεται ψευδώς ότι πληρώνουν τον υψηλότερο εταιρικό φόρο στον κόσμο και δεν μπορούν να είναι ανταγωνιστικές.
Οι έρευνες δείχνουν ότι αυτές οι πολυεθνικές πληρώνουν φόρο μόνο 12,5%, συν ένα ποσοστό 2%-4% που πληρώνουν στις χώρες όπου έχουν τις offshore εταιρείες τους και, τέλος, άλλο ένα 2% που πληρώνουν στις ΗΠΑ με τη φορολογία εισοδήματος. Αρα συνολικά περίπου 17% και όχι 35% που λέει ο Τραμπ. Αυτές οι πολυεθνικές έχουν σήμερα κρυμμένα στις θυγατρικές offshore τουλάχιστον 2,4 τρισ.
Το σχέδιο Τραμπ γι’ αυτά τα 2,4 τρισ. φοροαποφυγής περικόπτει τον φορολογικό συντελεστή για τα μετρητά που φυλάσσονται σε υπεράκτιες εταιρείες από το 35% στο 12%, το οποίο στην πραγματικότητα είναι 5%, αφού το 12% εφαρμόζεται μόνο στα μετρητά και όχι στις υπόλοιπες μορφές «εταιρικών ρευστών διαθεσίμων» που φορολογούνται μόνο με 5%. [...] Αυτές οι μειώσεις ωφελούν τις πολυεθνικές κατά τουλάχιστον 500 δισ.
Επιπρόσθετα, η πρόβλεψη του σχεδίου για «υποτίμηση» είναι μια άλλη ονομασία για περικοπές στη φορολόγηση των επενδύσεων, ύψους 41 δισ. Μπορούν να εκπίπτουν για τις επιχειρήσεις τα κόστη από την αγορά κάθε είδους εξοπλισμού για μια πενταετία, κάτι που θα κοστίσει περί τα 50 δισ.
Προσωπικό όφελος για τον Τραμπ
Οι επιχειρήσεις Real Estate –κλάδος από τον οποίο έφτιαξε την περιουσία του ο Τραμπ– επίσης επωφελούνται.
Οι επιχειρήσεις επιτρέπεται να συνεχίσουν να αναβάλλουν την καταβολή φόρου όταν κάνουν αγοραπωλησίες, ενώ παραμένουν όλα τα προϋπάρχοντα παραθυράκια της νομοθεσίας, όπως οι επιστροφές φόρου, από τις οποίες έχει επωφεληθεί στο παρελθόν ο Αμερικανός πρόεδρος.
Συνολικά το κόστος των περικοπών φόρων για τις επιχειρήσεις φτάνει τα 2,6% τρισεκατομμύρια, στα οποία δεν περιλαμβάνονται οι μειώσεις φόρων στο ατομικό εισόδημα για τα πλούσια νοικοκυριά και τους επενδυτές. Αυτές, σύμφωνα με τις προβλέψεις, αναμένεται να φτάσουν τουλάχιστον τα 2 τρισεκατομμύρια, ανεβάζοντας το συνολικό κόστος στα 4,6 τρισεκατομμύρια, αντί του 1,5 που λέει ο Τραμπ.
Τρεις είναι οι τρόποι με τους οποίους ευνοούνται ατομικά οι σούπερ πλούσιοι και οι επενδυτές του 1%:
α) Μείωση των ατομικών φορολογικών κλιμακίων (από το 39,6% στο 33%, από το 33% στο 25%). Συνολικά θα επωφεληθούν κατά 1,1 τρισ. δολάρια. Ομως, η μεσαία τάξη που βρίσκεται ήδη στο 25% δεν έχει καμία μείωση.
β) Μείωση και στη συνέχεια κατάργηση του Εναλλακτικού Ελάχιστου Φόρου (ΑΜΤ). Αυτή η μείωση θα ωφελήσει τους πλούσιους κατά 696 δισ.
γ) Απαλλαγή και στη συνέχεια κατάργηση του Φόρου Κληρονομιάς. Σε πρώτη φάση η εξαίρεση από τη φορολόγηση διπλασιάζει την αξία των ακινήτων από τα 5,5 εκατ. στα 11 εκατ. ανά άτομο και θα καταργηθεί εντελώς μετά το 2024. Αυτό συνεπάγεται περικοπή ύψους 172 δισεκατομμυρίων για το πλουσιότερο 1%.
Ποιος θα πληρώσει το μάρμαρο;
  •  Κάθε τετραμελής οικογένεια θα επιβαρυνθεί με επιπλέον φορολογία τουλάχιστον 5.200 δολαρίων, λόγω μειώσεων στις εκπτώσεις φόρου και στις εξαιρέσεις.
  •  Τα εισοδήματα μεταξύ 50.000 και 75.000 δολαρίων, δηλαδή ο πυρήνας της μεσαίας και εργατικής τάξης θα πληρώσουν συνολικά 1,3 τρισεκατομμύρια δολάρια σε επιπλέον φόρους διαφόρων ειδών.
  •  Καταργούνται οι εκπτώσεις για την εγκατάσταση εναλλακτικών πηγών ενέργειας, κάτι που θα κοστίσει στα νοικοκυριά 12,3 δισ.
  •  Φορολογούνται τα ποσά των εργαζομένων που βρίσκονται σε ευέλικτους λογαριασμούς ασφάλισης και υγείας, με κόστος 540 δισ. ετησίως.
  •  Καταργούνται πολλά εκπαιδευτικά προγράμματα πίστωσης για φοιτητές και κολέγια, με κόστος 17 δισ. Καταργούνται οι εκπτώσεις στα επιτόκια των φοιτητικών δανείων, με κόστος 13 δισ. [...]
Σημείωση: Ο κατάλογος είναι μακρύς και δεν χωρά στο πλαίσιο της παρουσίασης του άρθρου, το οποίο δημοσιεύθηκε αρχικά στο ηλεκτρονικό προοδευτικό περιοδικό «Counterpunch», στις 13 Νοεμβρίου. 
Συντάκτης: Τζακ Ράσμους - Διδάσκει Πολιτική Οικονομία στο St. Marys College της Καλιφόρνιας και είναι οικονομικός σύμβουλος του Πράσινου Κόμματος των ΗΠΑ. Εχει την εβδομαδιαία ραδιοφωνική εκπομπή «Εναλλακτικές προσεγγίσεις» και αρθρογραφεί τακτικά στα ριζοσπαστικά περιοδικά «Counterpunch», «Z Magazine», αλλά και για το λατινοαμερικανικό κανάλι teleSUR TV. Στα αγγλικά κυκλοφορεί το βιβλίο του «Looting Greece» (Λεηλατώντας την Ελλάδα), 2016 Clarity Press.
Μετάφραση - επιμέλεια: Τάσος Τσακίρογλου
Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: