Τρίτη 21 Νοεμβρίου 2017

Οι «άστεγοι» του... Μονακό

Στο δρόμο κινδυνεύουν  να μείνουν χιλιάδες... εκατομμυριούχοι, υποψήφιοι κάτοικοι του Μονακό.  
Το ευρωπαϊκό πριγκιπάτο της φοροδιαφυγής «μπούκωσε» από μεγιστάνες και δεν έχει που να τους... στεγάσει. Γι αυτό και ο πρίγκιπας Αλβέρτος αποφάσισε να μπαζώσει τη θάλασσα και να δημιουργήσει μια έκταση, στην οποία οι εμίρηδες και (όχι) κακομοίρηδες θα μπορούν να βάλουν ένα κεραμίδι (υπερπολυτελούς βίλας) πάνω από το κεφάλι τους.  
Το «πρότζεκτ», συνολικού ύψους 2 δισ. δολαρίων, έχει ως στόχο την αντιμετώπιση της... στεγαστικής κρίσης που εκτιμάται ότι θα αντιμετωπίσει το πριγκιπάτο σε βάθος δεκαετίας. Σήμερα, οι 35 στους 100 κατοίκους του Μονακό είναι εκατομμυριούχοι.
Οι σχετικές μελέτες προβλέπουν ότι στο μέλλον όλο και πιο πολύ λεφτάδες απ' όλα τα μέρη της υφηλίου θα θελήσουν να μετακομίσουν εκεί λόγω της ευνοϊκής φορολογικής μεταχείρισης που παρέχει. Εκτιμάται συγκεκριμένα ότι ως το 2026, περί τους 2.700 μεγιστάνες θα γίνουν κάτοικοι του Μονακό, αυξάνοντας τον συνολικό τους πληθυσμό εκεί στους 16.100 και του πριγκιπάτου στους 38.000.
Μπροστά στο ενδεχόμενο να μην βρουν στέγη όλοι αυτοί, ο πρίγκιπας Αλβέρτος ο Β' ενέκρινε μπάζωμα της θάλασσας που θα προσθέσει στην επικράτεια του Μονακό έξι εκτάρια.
Στην έκταση αυτή θα χτιστούν 120 πολυτελείς κατοικίες, οι οποίες αναμένεται να πωληθούν σε τιμή μεγαλύτερη των 100 χιλιάδων δολαρίων ανά τετραγωνικό.
Οι ανά τον κόσμο μεγιστάνες  επιλέγουν Μονακό γιατί -απλά- είναι ένας φορολογικός παράδεισος. Στο πριγκιπάτο δεν υπάρχει ατομικός φόρος εισοδήματος ούτε φόρος κληρονομιάς. Οι εταιρίες που εδρεύουν εκεί εξαιρούνται φορολόγησης εάν το μεγαλύτερο μέρος των δραστηριοτήτων τους έχει ως βάση τους αυτό.
Για να υποβάλλει κάποιος αίτηση διαμονής και να γίνει κάτοικος του Μονακό θα πρέπει να ανοίξει τραπεζικό λογαριασμό  σε τράπεζα του Μονακό με κατάθεση τουλάχιστον 500 χιλιάδων δολαρίων.

Συντάκτης: Μπάμπης Μιχάλης
Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: