Σάββατο 4 Νοεμβρίου 2017

Το σεξ αντίδοτο στην κρίση;

Περισσότερο σεξ, λιγότερα παιδιά φέρνει η κρίση σύμφωνα με έρευνα του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών τα αποτελέσματα της οποίας παρουσιάστηκαν ενόψει του Συνεδρίου για την Ανθρώπινη Σεξουαλικότητα και Αναπαραγωγή που θα πραγματοποιηθεί στη χώρα μας στις 3 και 4 Νοεμβρίου με τη συμμετοχή κορυφαίων επιστημόνων πολλών ειδικοτήτων. 
Ανδρες κάθε ηλικίας από 18 χρονών μέχρι 64 χρονών, το έχουν ρίξει στο σεξ, τόνισε ο Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης, ουρολόγος - ανδρολόγος, διευθυντής του τμήματος Σεξουαλικής Υγείας του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών. Η σεξουαλική ζωή των Ελλήνων "έχει απογειωθεί παρά και λόγω της οικονομικής κρίσης και αβεβαιότητας ως τρόπος άμυνας και αντιμετώπισης συνθηκών που δεν μπορεί να επηρεάσουν ούτε να ελέγξουν", εξηγεί. Αναλυτικότερα στους άνδρες 18 έως 34 ετών οι σεξουαλικές επαφές έχουν αυξηθεί κατά 35% φέτος σε σύγκριση με πέρυσι, στους άνδρες ηλικίας 35-54 ετών η αύξηση αυτή είναι 30%  και στους άνδρες άνω των 54 ετών οι σεξουαλικές επαφές είναι εξίσου αυξημένες σε ποσοστό 27%, καταγράφει η έρευνα. Η έρευνα έγινε σε δείγμα 600 ανδρών, ηλικίας 25-64 ετών, με τηλεφωνικές συνεντεύξεις αλλά και με στοιχεία του Ανδρολογικού Ινστιτούτου. 
Οι άνδρες αντιστέκονται στην δύσκολη κοινωνικο-οικονομική συγκυρία και κάνουν σεξ, επισημαίνει ο Κ. Κωνσταντινίδης. "Οι άνδρες φαίνεται σήμερα ότι εστιάζουν ιδιαίτερα στο σεξ και ως πράξη και ως διάθεση, παρόλο που κάποιος θα περίμενε όλη αυτή η οικονομική αβεβαιότητα να έχει επηρεάσει αρνητικά την ερωτική τους διάθεση, και το οποίο έχει επιβεβαιωθεί στο παρελθόν σε αντίστοιχες έρευνες".
Την ίδια ώρα διαφαίνεται ότι όσοι αντιμετωπίζουν προβλήματα στύσης δεν αναζητούν θεραπεία, λόγω προκαταλήψεων γύρω από το σεξ. Συγκεκριμένα από το ένα εκατομμύριο άνδρες που έχουν προβλήματα στύσης μόνο το 10% αναζητά λύση, εξηγεί ο Δρ. Κωνσταντινίδης. Ο κύριος λόγος, σημειώνει, "είναι ότι σε πολλούς άνδρες εξακολουθεί να υπάρχει η νοοτροπία ότι η ερωτική ζωή πρέπει να είναι ιδιωτική υπόθεση και να μην εκτίθεται ούτε καν στον γιατρό. "Η αμηχανία, οι προκαταλήψεις, οι ντροπές που συνοδεύουν το σεξ", λέει εξηγούν τη δυσκολία αναζήτησης λύσεων. Οι άνδρες που έχουν ή θα αποκτήσουν προβλήματα στύσης είναι εκατοντάδες εκτιμά ο ίδιος: διαβητικοί και υπερτασικοί, όσοι λαμβάνουν φάρμακα, άνδρες με προβλήματα γήρανσης. 
Από το 1990 και μετά την κυκλοφορία των φαρμάκων για τη στύση, ένα μεγάλο ποσοστό ανδρών βρήκε λύση στο πρόβλημα, άλλοτε μόνιμη άλλοτε προσωρινή. Η απόλυτη θεραπεία στη στύση δεν έχει βρει ακόμη το ιδανικό φάρμακο, παρά το γεγονός ότι σήμερα στην αγορά υπάρχουν εξήντα είδη φαρμάκων για την κατηγορία αυτή. Πολλοί άνδρες, που κουράζονται από την αβεβαιότητα των φαρμάκων, αλλά και από την εξάρτηση από αυτά, αναζητούν πιο μόνιμη και ριζική λύση, που δεν είναι άλλη από το χειρουργείο της ενδοπεϊκής πρόθεσης.
Σχεδόν το 50% των ανδρών, στους οποίους έγινε ενέσιμη χορήγηση botox, ανέφερε σημαντικά αυξημένη ικανοποίηση από τη στύση του, σε σχέση με εκείνους που τους χορηγήθηκε εικονικό φάρμακο (placebo) και οι περισσότεροι από αυτούς μπόρεσαν να κάνουν σεξ με επιτυχία μετά από πολλά χρόνια. Όλοι οι άνδρες, που έλαβαν μέρος στη μελέτη, έπασχαν από σοβαρή στυτική δυσλειτουργία και στυτική δυσλειτουργία τελικού σταδίου και παρουσίαζαν πλήρη αδυναμία εκτέλεσης ολοκληρωμένης σεξουαλικής επαφής. Σε περιπτώσεις σαν αυτές, η μόνη διαθέσιμη επιλογή είναι η δαπανηρή πεΐκή πρόθεση (χειρουργική τοποθέτηση εμφυτεύματος σιλικόνης). 
Το μέγεθος 
Το μέγεθος του... ανδρισμού παίζει καταλυτικό ρόλο, όπως φάνηκε από οκταετή έρευνα του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών σε 3.000 άνδρες και γυναίκες,  επηρεάζοντας την εικόνα, τη σεξουαλική πράξη, τον οργασμό και την ικανοποίηση των συντρόφων. Ποσοστό πάνω από 80% απάντησε πως, ναι, το μέγεθος παίζει ρόλο στη σεξουαλική απόδοση. Ενώ, όμως, τα 13 εκατοστά αποτελούν τον φυσιολογικό μέσο όρο, στο μυαλό ανδρών και γυναικών τα 17 εκατοστά θεωρούνται, λανθασμένα, το κανονικό  μέγεθος. Πόσο μας επηρεάζει μια τέτοια αυταπάτη;
Οι συμμετέχοντες απάντησαν ανώνυμα σε ερωτηματολόγιο στο Διαδίκτυο και τα ευρήματα συνδυάστηκαν με τις πραγματικές μετρήσεις, που έγιναν σε άνδρες που επισκέφτηκαν το Ινστιτούτο.
Εν μέσω προεκλογικού πυρετού, ο σύγχρονος Έλληνας φαίνεται να έχει «έγνοιες» διαφορετικού επιπέδου», λέει ο Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης. «Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών, τον τελευταίο μήνα έχει δεκαπλασιαστεί, σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, το ποσοστό των ανδρών που επισκέπτεται το Ινστιτούτο, με στόχο την αυξητική του πέους».
Με το δεδομένο ότι οι άνδρες που αναζητούν αύξηση του μεγέθους του πέους τους είναι νέοι και υγιείς και δεν κρύβουν κάποιο βιολογικό νόσημα, ανέκυψε ένα καίριο ερώτημα, το οποίο και αποτέλεσε την ερευνητική υπόθεση του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών. «Τι άλλαξε τόσο δραματικά στο περιβάλλον μας τον τελευταίο μήνα, το οποίο επηρέασε τον ανδρισμό του Έλληνα;».
Η μόνη εξήγηση που μπορεί να δοθεί είναι η φαινομενολογική  και αποδίδει τη στάση του σύγχρονου Έλληνα σε ψυχοκοινωνικά αίτια, εξήγησε ο Δρ. Κωνστανινίδης. «Ειδικότερα, δύο είναι οι πιθανές λογικοφανείς ερμηνείες. Η πρώτη αφορά στην ορμή που κρύβουν και προκαλούν οι κοινωνικές εντάσεις, όπως π.χ. οι εκλογές, όπου η αναμέτρηση των αντιπάλων «ξυπνά» την πρωτόγονη φύση του άνδρα, κάνοντάς τον να θέλει να είναι αυτός ο νικητής, με κάθε μέσο και τρόπο. Η δεύτερη συνδέεται με την οικονομική και πολιτική ανασφάλεια, που επικρατεί το τελευταίο διάστημα στη χώρα μας, κλονίζοντας την κυρίαρχη θέση του Άνδρα/Αρσενικού στο κοινωνικό μοντέλο, γεμίζοντάς τον με ανασφάλειες σε όλους τους τομείς».
Το συνέδριο 
Στο πλαίσιο του Συνεδρίου κορυφαίοι Ελληνες επιστήμονες μεταξύ των οποίων ο Γεώργιος Χρούσος, καθηγητής και πρόεδρος του τμήματος Παιδιατρικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, ο καθηγητής Γυναικολογίας και διευθυντής της Α' Μαιευτικής και Γυναικολογικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Γεώργιος Κρεατσάς, ο Δρ. Γεώργιος Κυριάκου, χειρουργός ουρολόγος, διευθυντής τμήματος Ελάχιστα Παρεμβατικής Ουρολογικής Χειρουργικής στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών και ο Κωνσταντίνος Πάντος, γυναικολόγος, διευθυντής της Μονάδας Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής της Κλινικής Γένεσις Αθηνών θα μιλήσουν για τη την υπογεννητικότητα, τον ιατρικό τουρισμό, την αντιμετώπιση της υπογονιμότητας,  τους διαφυλικούς και άλλα  θέματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: