Τρίτη 7 Νοεμβρίου 2017

Ομολογία λάθους από τον Λιαργκόβα

Πλήρης επιβεβαίωση και επισήμως για το σημερινό πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της «Εφ.Συν.», καθώς ο συντονιστής του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής, Παναγιώτης Λιαργκόβας, παραδέχθηκε με ανακοίνωσή του το λάθος με τον υπολογισμό των επιβαρύνσεων από τους τόκους.
Σημειώνεται ότι η Εφημερίδα των Συντακτών αποκάλυψε στη σημερινή της έκδοση πως το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής χρησιμοποίησε στοιχεία που είχε στείλει ο ΟΔΔΗΧ το 2014 στη Βουλή.
Αναλυτικά η ανακοίνωση Λιαργκόβα:
Μόνιμη μέριμνα του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή (ΓΠΚΒ), εδώ και πέντε περίπου χρόνια, είναι η διατύπωση εμπεριστατωμένων εκτιμήσεων και προβλέψεων σχετικά με τα μακροοικονομικά και δημοσιονομικά μεγέθη της χώρας με τη μεγαλύτερη δυνατή επιστημονική ακρίβεια.
Ως εκ τούτου το ΓΠΚΒ διευκρινίζει τα εξής:
  1. Τα στοιχεία που αναφέρονται στην τελευταία έκθεση αποτελούν μελλοντικές εκτιμήσεις των χρηματοδοτικών αναγκών για την αποπληρωμή των τόκων της περιόδου 2020-2026 και στηρίχθηκαν σε επίσημα στοιχεία που είχαν κατατεθεί στη Βουλή των Ελλήνων το 2014.
  2. Στις προαναφερόμενες εκτιμήσεις δεν υπολογίστηκαν οι ελαφρύνσεις που προκύπτουν από βραχυπρόθεσμες ή μεσοπρόθεσμες συμφωνίες, οι οποίες ενδεχομένως να υπάρχουν σε επικαιροποιημένες ενημερώσεις, που όμως δεν ήταν στη διάθεση του ΓΠΚΒ κατά τη διάρκεια της κατάρτισης της πρόσφατης τριμηνιαίας έκθεσής του.
  3. Αποδεχόμαστε την κριτική που ασκήθηκε στις εκτιμήσεις της τελευταίας έκθεσής μας αλλά αυτό δεν αλλάζει την ουσία της θέσης που υποστηρίζει το ΓΠΚΒ: εάν δεν προκύψουν μακροπρόθεσμες ελαφρύνσεις και ρυθμίσεις ικανές να απεγκλωβίσουν το ελληνικό κράτος από τις παγίδες που επιφέρει το υψηλό χρέος, μακροπρόθεσμα η βιωσιμότητα του χρέους τίθεται υπό σοβαρή διακινδύνευση ή ακόμη δεν είναι εφικτή.
Εν κατακλείδι, καθώς ο χρόνος λήξης του Προγράμματος Προσαρμογής (Μνημόνιο) πλησιάζει και θα ανοίξει ένας νέος κύκλος διαπραγματεύσεων με θέμα την ελάφρυνση του δημοσίου χρέους ώστε να καταστεί βιώσιμο, και καθώς το ζήτημα του χρέους είναι εθνικό, απαιτείται να διαμορφωθεί ένα περιβάλλον συναίνεσης και σύμπραξης όλων των δυνάμεων, πολιτικών και τεχνοκρατικών, για την επίτευξη της καλύτερης δυνατής λύσης για τη χώρα μας. Αυτή είναι και η ουσία της θέσης του ΓΠΚΒ όπως αποτυπώθηκε στη σχετική τριμηνιαία έκθεση.
Το πρωί, μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο κ. Λιαργκόβας δήλωσε «Χρησιμοποιήσαμε επίσημα στοιχεία που έχουν κατατεθεί στη Βουλή και ήταν τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία που είχαμε για να αξιοποιήσουμε μέχρι το 2026, μπορεί να υπάρχουν κάποια στοιχεία στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα για το '20-'21, μέχρι το '26 δεν είχαμε πουθενά στη διάθεσή μας τέτοια στοιχεία» και συμπέρανε: «Επομένως τα στοιχεία δεν είναι λάθος. Τώρα εάν στο μεταξύ γίνουν ρυθμίσεις με τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος και μειωθεί η επιβάρυνση, αυτό θα είναι προς όφελος της χώρας, μακάρι να γίνει. Αυτός είναι και ο λόγος που παρουσιάσαμε την πορεία έως το 2026 για να πούμε ότι χρειάζεται ρύθμιση χρέους».
Ωστόσο, ακόμα και αν συγκριθούν τα στοιχεία του προϋπολογισμού με αυτά του μεσοπρόθεσμου προγράμματος (το οποίο έχει ψηφιστεί απ' τη Βουλή και έχει εγκριθεί απ' τους δανειστές) υπάρχει απόκλιση στους τόκους για την εξυπηρέτηση του χρέους κοντά στα 6 δισ. (που είναι οι τόκοι μιας χρόνιας!)
Το αποκαλυπτικό δημοσίευμα της «Εφ.Συν.»
Το θέμα ανέδειξε στο σημερινό πρωτοσέλιδο δημοσίευμά της η «Εφ.Συν.» αποκαλύπτοντας ότι το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής χρησιμοποιώντας στοιχεία του 2014 υπολόγισε λανθασμένα το ύψος των τόκων που καλείται να πληρώσει η Ελλάδα από το 2020 μέχρι και το 2026, δηλαδή υπολόγισε ότι μόνο σε τόκους (χωρίς τα χρεολύσια) πρέπει η χώρα να πληρώσει το δυσθεώρητο ποσό των 84,3 δισ. ευρώ, γεγονός που καθιστά επιτακτική την ανάγκη για σοβαρή αναδιάρθρωση του χρέους διαφορετικά «η χώρα θα χρεοκοπήσει».
Η «Εφ. Συν.» φιλοξενούσε και δήλωση του υπουργού Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτου, από τις Βρυξέλλες, ο οποίος επιβεβαίωνε ότι πρόκειται για λάθος του Γραφείου Προϋπολογισμού.
Το υπουργείο Οικονομικών επανήλθε με ανακοίνωσή του, στην οποία χαρακτηρίζει μη ακριβείς τις εκτιμήσεις για τις δαπάνες των τόκων.
«Πρόκειται για εκτιμήσεις που ανάγονται στα τέλη του 2013 όπου μεταξύ άλλων τα επιτόκια ήταν πολύ υψηλότερα και δεν είχαν εφαρμοστεί τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος που αποφασίστηκαν στο Eurogroup του Μαίου του 2016» επισημαίνει η οδός Νίκης.
Όπως σημειώνει το υπουργείο, δεν συνηθίζει τα σχολιάζει τις εκθέσεις και τις απόψεις που εκφέρονται από τα μέλη του Γραφείου Προυπολογισμού του Κράτους στη Βουλή, αλλά οφείλει να αποκαθιστά την πραγματικότητα όταν διαπιστώνονται σφάλματα.
«Σε κάθε περίπτωση ο υπολογισμός των τόκων, στο μέτρο που το μεγαλύτερο μέρος δανεισμού έχει ακόμη κυμαινόμενο επιτόκιο, εξαρτάται προφανώς από τη μέθοδο πρόβλεψης των επιτοκίων. Κατά συνέπεια, σε τόσο μακρινές περιόδους, η πιθανότητα σοβαρών αποκλίσεων είναι μεγάλη. Συνεπώς ο υπολογισμός αυτός επιβάλλεται να αναθεωρείται σε τακτά χρονικά διαστήματα. Σε κάθε περίπτωση τα επίσημα στοιχεία για τις δαπάνες τόκων είναι αυτά που αναφέρονται στο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2018-2021 και συγκεκριμένα 2017: 6.015 εκατ. €, 2018: 6.445, 2019: 6.469, 2020: 6.648 και 2021 6.824».
«Άδειασμα» και από Βούτση
Την έκπληξή του για τις εκτιμήσεις του Γραφείου εξέφρασε σήμερα ο πρόεδρος της Βουλής κάνοντας λόγο για χρήση μη έγκυρων στοιχείων και δημιουργία επικοινωνιακών εντυπώσεων.
«Η συνηγορία και η συνδρομή για την αναγκαία αναδιάρθρωση του χρέους, στην κρίσιμη μάλιστα περίοδο που η ελληνική κυβέρνηση έχει προχωρήσει στις σχετικές διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς και αναμένονται θετικές εξελίξεις το προσεχές διάστημα, δεν είναι δυνατόν να γίνονται με διογκωμένα στοιχεία από πίνακες της χρήσης του έτους 2013 και με την κινδυνολογία περί χρεοκοπίας», τόνισε ο Νίκος Βούτσης.

Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: