Τετάρτη 8 Νοεμβρίου 2017

Απληστία

Τι θέλουν τώρα να μας μιλούν για νησιά και παραδείσους, ενώ το φθινόπωρο δείχνει τα δόντια του. Επιπλέον μας θυμίζουν αυτό που οφείλουν να κάνουν οι δημοσιογράφοι, αντί να λένε το κοντό και το μακρύ τους καληώρα.
Ερευνες και μάλιστα κόντρα σε πολύ καλά οργανωμένη μυστικότητα που καλύπτει κινήσεις περιουσιών, οι οποίες είναι τόσο μεγάλες ώστε δεν αντέχουν να φορολογούνται.
Τα Χαρτιά του Παραδείσου αρχίζουν να αποκαλύπτονται ως σίριαλ σε εφημερίδες όπως η Μοντ και ελπίζουμε όλοι ότι θα κάνουν τόσο κακό στη φήμη ανθρώπων που πλουτίζουν από τη φήμη τους, ώστε να τους αναγκάσουν να αλλάξουν τακτική.
Γιατί τι άλλο να ελπίσει κανείς; Οτι ο ΟΗΕ θα αναγκάσει τους φορολογικούς παραδείσους να αλλάξουν νομοθεσία; Δύσκολο.
Η εθνική κυριαρχία όλων των κρατών ζει και βασιλεύει κι αν κάποια θέλουν να βγάλουν το κατιτίς τους περιθάλποντας αναξιοπαθείς δισεκατομμυριούχους, ποιος μπορεί να εξαναγκάσει να το κόψουν;
Υπάρχουν λοιπόν ονόματα στο πάνθεον αυτών των εξωτικώς φοροδιαφευγόντων που πρέπει να ταρακουνηθούν, να μεταμεληθούν, να δοκιμαστούν, να ζητήσουν συγγνώμη.
Υπάρχουν καλλιτέχνες, που όσο κι αν αρέσουν, όσο κι αν φαίνονται ακαταμάχητοι, μπορεί να τους κάνει κακό η πινελιά του κυνισμού που τους προσθέτει η γνώση ότι αποφεύγουν τόσο συστηματικά και για τέτοια ποσά να πληρώνουν φόρους.
Υπάρχει η βασίλισσα της Αγγλίας, αυτό κι αν είναι σκάνδαλο. Αυτή δεν είναι η συμπύκνωση της χώρας της;
Πώς είναι δυνατόν να φοροδιαφεύγει τη στιγμή που απολαμβάνει όλα όσα υπάρχουν επί της γης της Αγγλίας και της Κοινοπολιτείας; Πολύ θα λυπηθώ να καταργήσει το Η.Β. τη βασιλεία, γιατί έχει μεγάλο χάζι, αλλά μια τέτοια αποκάλυψη ουσιαστικά την καταργεί χωρίς περαιτέρω διαδικασίες, της αφαιρεί το νόημα. Να δω τι δικαιολογία θα σκεφτεί η ανθεκτική γραία. Εκτός κι αν θεωρεί ότι είναι υπεράνω αμφισβήτησης και του ίδιου της του ρόλου.
Οι αποκαλύψεις αυτές ελπίζω να μας ταρακουνήσουν όχι στο να γίνουμε πιο μοιρολάτρες και κυνικοί, αφού παραδεχτούμε ότι οι άνθρωποι είναι άπληστοι κι αχόρταγοι σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της Γης, κι αυτό δεν μπορεί να το σταματήσει κανένας, αλλά το ανάποδο, δηλαδή αφού όντως δεχόμαστε πως είναι άπληστοι, συνεχώς και ακατάπαυστα να επινοούνται τρόποι για να χαλιναγωγείται η απληστία.

Συντάκτης: Άννα Δαμιανίδη
Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: