Κυριακή 21 Ιανουαρίου 2018

Μεγαλύτερη ευελιξία στον ΦΠΑ

Με στόχο να δοθεί στα κράτη-μέλη μεγαλύτερη ευελιξία όσον αφορά τον καθορισμό των συντελεστών ΦΠΑ και να δημιουργηθεί ένα καλύτερο φορολογικό περιβάλλον που θα στηρίξει την ανάπτυξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε χθες μια σειρά νέων κανόνων. 
Τα κράτη-μέλη μπορούν επί του παρόντος να εφαρμόζουν μειωμένο συντελεστή έως 5% σε δύο διαφορετικές κατηγορίες προϊόντων στη χώρα τους. Ορισμένα κράτη-μέλη εφαρμόζουν επίσης ειδικές παρεκκλίσεις για περαιτέρω μειωμένους συντελεστές. 
Πέραν του κανονικού συντελεστή ΦΠΑ 15%, τα κράτη-μέλη θα έχουν πλέον τη δυνατότητα να εφαρμόζουν δύο διαφορετικούς συντελεστές μεταξύ 5% και 15%: 
  • έναν συντελεστή μεταξύ 0% και 15% 
  • έναν συντελεστή 0% για αγαθά που απαλλάσσονται από τον ΦΠΑ (ή «μηδενικός συντελεστής»). 
Ο υφιστάμενος σύνθετος κατάλογος αγαθών και υπηρεσιών στα οποία μπορούν να εφαρμόζονται μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ θα καταργηθεί και θα αντικατασταθεί από νέο κατάλογο προϊόντων (όπως τα όπλα, τα αλκοολούχα ποτά, τα τυχερά παιχνίδια και ο καπνός) στα οποία πρέπει πάντα να εφαρμόζεται ο κανονικός συντελεστής 15% ή υψηλότερος συντελεστής.
Για τη διασφάλιση των δημόσιων εσόδων, τα κράτη-μέλη πρέπει επίσης να μεριμνούν ώστε ο σταθμισμένος μέσος συντελεστής του ΦΠΑ να ανέρχεται τουλάχιστον σε 12%.
Οι προτάσεις της Κομισιόν θα υποβληθούν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και στο Συμβούλιο Υπουργών. 
Απαλλαγή ΜμΕ 
Βάσει των ισχυόντων κανόνων, τα κράτη-μέλη μπορούν να απαλλάσσουν από τον ΦΠΑ τις πωλήσεις μικρών επιχειρήσεων, με όρια ετήσιου κύκλου εργασιών που ποικίλλουν από χώρα σε χώρα, ενώ επιπλέον θεσπίζουν: 
  • κατώτατο όριο εσόδων 2 εκατ. ευρώ κάτω από το οποίο οι μικρές επιχειρήσεις θα επωφελούνται από μέτρα απλούστευσης· 
  • τη δυνατότητα για τα κράτη-μέλη να εξαιρούν τις απαλλασσόμενες από τον ΦΠΑ μικρές επιχειρήσεις από πολλές υποχρεώσεις ΦΠΑ σχετικά με ταυτοποίηση, τιμολόγηση, τήρηση λογιστικών βιβλίων και υποβολή δήλωσης· 
  • όριο ετήσιου κύκλου εργασιών 100.000 ευρώ που επιτρέπει σε επιχειρήσεις, οι οποίες δραστηριοποιούνται σε περισσότερα από ένα κράτη-μέλη, να επωφελούνται από απαλλαγή ΦΠΑ. 
Συντάκτης: Κώστας Μοσχονάς
Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: