Δευτέρα 7 Μαΐου 2018

«Θετικές οι προσδοκίες», αλλά και μηνύματα, από το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής

Για θετικές προσδοκίες της ελληνικής οικονομίας, η οποία ανακάμπτει αλλά ταυτόχρονα αντιμετωπίζει σημαντικές προκλήσεις τόσο σε βραχυπρόθεσμο όσο και σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα, κάνει λόγο το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή.
Στην τριμηνιαία έκθεσή του που δημοσιεύθηκε σήμερα (Δευτέρα), το Γραφείο εκτιμά ότι το 2018 αναμένεται επιτάχυνση του ρυθμού μεγέθυνσης της ελληνικής οικονομίας κοντά στο 2%, ενώ ήδη αρκετοί βραχυχρόνιοι δείκτες οικονομικής δραστηριότητας και προσδοκιών παρουσιάζουν θετική εικόνα.
Σύμφωνα με την έκθεση, τα δημοσιονομικά στοιχεία του πρώτου τριμήνου καταδεικνύουν ότι είναι απόλυτα εφικτή η επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων του προγράμματος προσαρμογής για το 2018, η οποία αναμένεται να οδηγήσει σε περαιτέρω μείωση των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων. 
Προϋπόθεση για την επίτευξη των ευνοϊκών προβλέψεων για το 2018 συνιστά η ολοκλήρωση της τέταρτης και τελευταίας αξιολόγησης που θα οδηγήσει σε ολοκλήρωση του προγράμματος οικονομικής προσαρμογής, σημειώνεται επίσης στην έκθεση. 
Παράλληλα, καταγράφει ότι στη διάρκεια του 2017 οι κυριότερες οικονομικές μεταβλητές που παρουσίασαν βελτίωση ήταν μεταξύ άλλων ο θετικός ρυθμός μεγέθυνσης του ΑΕΠ (διαμορφώθηκε στο 1,4% έπειτα από δύο χρόνια στασιμότητας), η βελτίωση της ρευστότητας (καταγράφηκε αύξηση των νέων τραπεζικών δανείων), ο θετικός ρυθμός πληθωρισμού, το σχεδόν ισορροπημένο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, η μείωση της ανεργίας, το μεγάλο πρωτογενές πλεόνασμα και η αποκλιμάκωση στις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων.
Ωστόσο, το Γραφείο εκτιμά ότι υπάρχουν κίνδυνοι που συνδέονται με το εξωτερικό περιβάλλον, όπως η πιθανή αναζωπύρωση της προσφυγικής κρίσης ή μία ενδεχόμενη επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας.
Την ίδια στιγμή, στην έκθεση υπάρχουν πολλαπλά μηνύματα με συγκεκριμένους αποδέκτες, όπως η εκτίμηση ότι «θα χρειαστεί ένα στρατηγικό σχέδιο μακράς πνοής που εκ των πραγμάτων θα υπερβαίνει τη θητεία μιας κυβέρνησης», με συνέπεια να απαιτείται μία ελάχιστη (πολιτική) «συναίνεση».
Επίσης, επισημαίνεται ότι η επίτευξη υψηλότερων πλεονασμάτων από τους στόχους του προγράμματος «ισοδυναμεί με την υιοθέτηση υπέρ του δέοντος περιοριστικής δημοσιονομικής πολιτικής», τη στιγμή μάλιστα που μέχρι σήμερα «η δημοσιονομική σταθεροποίηση είχε σημαντικό οικονομικό και κοινωνικό κόστος για τους πολίτες της χώρας». 
Όπως αναφέρει η έκθεση, αυτή τη στιγμή περίπου τα μισά δάνεια των τραπεζών δεν εξυπηρετούνται, την ίδια ώρα που οι καταθέσεις τους έχουν συρρικνωθεί σημαντικά σε σχέση με την προ κρίσης περίοδο.
Τέλος, τονίζεται ότι το ελληνικό κράτος έχει ένα υψηλό δημόσιο χρέος περίπου 330 δισ. ευρώ, το μεγαλύτερο μέρος του οποίου ανήκει στον επίσημο τομέα των κρατών μελών της ευρωζώνης, δηλαδή «η εξυπηρέτησή του αποτελεί αντικείμενο πολιτικής διαπραγμάτευσης». 
Ακολουθεί ολόκληρη η Έκθεση Α τριμήνου 2018

Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: