Πέμπτη 3 Μαΐου 2018

Τι σημαίνουν οι προβλέψεις της Κομισιόν για μέτρα και αντίμετρα

Η ανάπτυξη του 2018 θα είναι η υψηλότερη (1,9% του ΑΕΠ) που έχει γνωρίσει η Ελλάδα από το 2007 αλλά αισθητά χαμηλότερη από την αρχική πρόβλεψη (2,5%), η ανεργία μειώνεται σταθερά αλλά -για εφέτος τουλάχιστον- θα παραμείνει οριακά πάνω από το 20%, και οι στόχοι για τα δημοσιονομικά πλεονάσματα (3,5%) την επόμενη διετία μπορούν να επιτευχθούν με δημοσιονομικά ουδέτερο τρόπο.
Εν ολίγοις, τα καλά νέα από την εαρινή έκθεση της Κομισιόν είναι πως η ελληνική οικονομία παραμένει πλήρως εντός στόχων και σε πορεία σταθερής ανάκαμψης -άρα τελεί πλήρως και εντός τροχιάς για την άμεση και ομαλή έξοδο από τα Μνημόνια. Το «δημοσιονομικά ουδέτερο αποτέλεσμα» επίσης, σε ό,τι αφορά την επίτευξη των πλεονασμάτων, σημαίνει πως υπάρχει χώρος για να εφαρμοστούν τα θετικά αντίμετρα μαζί με τα ψηφισμένα μέτρα του 2019 – 2020, άρα απομακρύνεται το ενδεχόμενο ενός βίαιου δημοσιονομικού σοκ, καθώς και της επίσπευσης της μείωσης του αφορολόγητου.
Τα «γκρίζα» νέα όμως είναι πως η Κομισιόν στις προβλέψεις της ακολουθεί «μοντέλο ΔΝΤ»: Συνυπολογίζει, δηλαδή, και προεξοφλεί την εφαρμογή των ψηφισμένων μέτρων της επόμενης διετίας -άρα, και προσώρας τουλάχιστον, δεν διαφαίνονται περιθώρια για «πάγωμα» ή έστω μετάθεση των περικοπών στις συντάξεις που έχουν προγραμματιστεί από την 1η Ιανουαρίου του 2019.
Την πραγματικότητα αυτή επιβεβαίωσε, εμμέσως πλην σαφώς, και ο ίδιος ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, δηλώνοντας σήμερα ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να ζητήσει από τους πιστωτές, σε αυτή την φάση τουλάχιστον, να ανασταλούν οι μειώσεις των συντάξεων.
«Το ακούμε, αλλά δεν είναι η ώρα για αυτή τη συζήτηση», είπε ο υπουργός Οικονομικών σε συνέντευξη του στο «Κόκκινο» προσθέτοντας ότι εκείνο που προέχει αυτή την στιγμή είναι η «στοχοπροσήλωση στην ολοκλήρωση του προγράμματος».
Στα «επόμενα χρόνια» μετέθεσε και την συζήτηση για χαμηλότερα πλεονάσματα (κάτω του 3,5%)- ειδικά όμως για τις συντάξεις, το μήνυμα που εξέπεμψε είναι πως προτεραιότητα αποτελεί η ενίσχυση του κοινωνικού κράτους.
«Οι συντάξεις», είπε χαρακτηριστικά, «δεν είναι για να πληρώνει η γιαγιά το σπίτι του παιδιού της», προσθέτοντας πως η Ελλάδα σε σχέση με τις μεγαλύτερες ανεπτυγμένες χώρες έχει αντίστοιχες δαπάνες για τις συντάξεις αλλά πολύ χαμηλότερες για το κοινωνικό κράτος.
Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, άλλωστε, φέρεται να είναι ανάμεσα σε εκείνα τα κυβερνητικά στελέχη που θεωρούν ότι τα θετικά, στοχευμένα αντίμετρα μπορούν να έχουν πολύ μεγαλύτερα κοινωνικά και αναπτυξιακά οφέλη απ’ ό,τι ένα «πάγωμα» στις περικοπές των συντάξεων.
Το ερώτημα εδώ, βεβαίως, είναι εάν τα οφέλη αυτά μπορούν  να αντισταθμίσουν και το πολιτικό κόστος μιας νέας μείωσης στις συντάξεις – ένα ερώτημα που, σύμφωνα με τις πληροφορίες, τέθηκε με έντονο προβληματισμό και στην τελευταία συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ.
Κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ επιμένουν, κατά τις ίδιες πληροφορίες, ότι η κυβέρνηση πρέπει να βάλει στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές θέμα αναστολής των περικοπών στις συντάξεις χρησιμοποιώντας ως «όπλο» τα υπερπλεονάσματα που αποδίδει η ελληνική οικονομία σταθερά την τελευταία τριετία.
Η έκθεση της Κομισιόν ωστόσο φαίνεται να «φρενάρει», επί του παρόντος τουλάχιστον, αυτήν την διαπραγμάτευση, ενώ καθοριστικός παράγοντας ως προς το τι μπορεί να γίνει και να τεθεί προς επανεξέταση μετά τον Αύγουστο είναι ο ρόλος που θα έχει, ή δεν θα έχει, το ΔΝΤ στο πρόγραμμα.
Επ’ αυτού, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος δεν πήρε θέση, αν και επεσήμανε πως σ’ αυτή την τελευταία φάση του προγράμματος οι συσχετισμοί ισχύος έχουν γυρίσει περισσότερο υπέρ των ευρωπαίων παρά υπέρ του ΔΝΤ.
«Το Ταμείο», είπε, «μπορεί να βοηθήσει να πάρουμε περισσότερα για το χρέος αλλά μπορεί και να φύγει. Εμείς δεν παίρνουμε θέση. Εμείς λέμε ότι πρέπει να εφαρμοστεί αυτό που έχουμε συμφωνήσει. Στο χρέος θέλουμε τον "καθαρό διάδρομο", για να γνωρίζουν οι πολίτες και οι αγορές».

Πηγή: tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: