Σάββατο 5 Μαΐου 2018

Κεφαλαιακά ισχυρές οι ελληνικές τράπεζες, πέρασαν τα stress tests

Στα 15,9 δισ. ευρώ φtάνει η μείωση του κεφαλαίου που θα υποστούν οι ελληνικές τράπεζες αν επαληθευτούν οι παραδοχές του δυσμενούς σεναρίου της ΕΚΤ, όπως προκύπτει από τα αποτελέσματα των stress tests.
Σύμφωνα με την ΕΚΤ, τα αποτελέσματα της άσκησης προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων του 2018 για τις ελληνικές σημαντικές τράπεζες δείχνουν ότι η μέση μείωση κεφαλαίου υπό το δυσμενές σενάριο, το οποίο καλύπτει τριετή περίοδο και βασίζεται σε υπόθεση για στατικούς ισολογισμούς, ήταν 9 ποσοστιαίες μονάδες, που αντιστοιχούν σε 15,5 δισ. ευρώ.
Η μείωση κεφαλαίου ήταν 8,56 ποσοστιαίες μονάδες για την Alpha Bank, 8,68 για τη Eurobank, 9,56 για την Εθνική Τράπεζα και 8,95 για την Τράπεζα Πειραιώς.
Η ΕΚΤ διευκρινίζει ότι η συγκεκριμένη άσκηση προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων δεν περιελάμβανε κάποιο κατώτατο αποδεκτό όριο κεφαλαίου για το δυσμενές σενάριο. Επομένως από τη δοκιμασία δεν προκύπτει «επιτυχία ή αποτυχία» των τραπεζών.
Ωστόσο τα αποτελέσματά της, μαζί με άλλες σχετικές εποπτικές πληροφορίες, χρησιμοποιούνται για να σχηματιστεί μια συνολική εποπτική αξιολόγηση της κατάστασης μιας τράπεζας.
Σε κάθε περίπτωση η ΕΚΤ δεν κάνει στην ανακοίνωσή της καμία αναφορά για ανάγκη περαιτέρω κεφαλαιακής ενίσχυσης για κάποια εκ των τεσσάρων τραπεζών.
Όπως σημειώνει το Bloomberg, περίπου 20 δισ. ευρώ που προορίζονταν για τις ανάγκες των τραπεζών απελευθερώνονται για άλλους σκοπούς.
Μεταξύ των προκλήσεων που αντιμετωπίζουν οι ελληνικές τράπεζες -συνεχίζει το Bloomberg- είναι τα ποσοστά των μη εξυπηρετούμενων δανείων, από τα υψηλότερα στην Ευρώπη, και αντιστοιχούν περίπου στο 50% του συνόλου των χορηγούμενων δανείων.
Το διεθνές οικονομικό πρακτορείο υπογραμμίζει, επίσης, ότι πλέον κρίσιμο για τη συμφωνία ελάφρυνσης χρέους είναι αν το ΔΝΤ θα συμπεριλάβει τα αποτελέσματα των stress tests στην ανάλυσή του για τη βιωσιμότητα του χρέους.
Θυμίζουμε ότι το ΔΝΤ εκτιμούσε ότι οι τράπεζες θα χρειαστούν άλλα 10 δισ. ευρώ.
Τράπεζα Πειραιώς
«Τα αποτελέσματα επιβεβαιώνουν ότι οι συνθήκες αγοράς στην Ελλάδα βελτιώνονται αισθητά, ακόμη και κάτω από τις συντηρητικές υποθέσεις που εφαρμόζονται σε μια τόσο απαιτητική εποπτική άσκηση. Παραμένουμε δεσμευμένοι στην υλοποίηση του στρατηγικού σχεδίου "Ατζέντα 2020" για την περαιτέρω ενίσχυση της χρηματοοικονομικής θέσης της Τράπεζας Πειραιώς, καθώς και την στήριξη της συνεχιζόμενης οικονομικής ανάκαμψης της χώρας», αναφέρει σε δηλώσεις του ο Χρήστος Μεγάλου, διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς.
Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, η Τράπεζα Πειραιώς υλοποιεί Σχέδιο Κεφαλαιακής Ενίσχυσης προκειμένου να διασφαλίσει ότι συνεχίζει να υπερτερεί των κεφαλαιακών απαιτήσεων και με σκοπό να επιταχύνει τη διαδικασία μείωσης των κινδύνων του ισολογισμού και τη στρατηγική απομόχλευσης των Μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων.
Alpha Bank
«Η εξαιρετική επίδοση επιβεβαιώνει την ισχυρή κεφαλαιακή βάση της Alpha Bank και την ικανότητά μας να επιτυγχάνουμε τους στρατηγικούς στόχους μας», τονίζει ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας, Δημήτριος Π. Μαντζούνης.
Όπως επισημαίνει, «η κεφαλαιακή θέση της τράπεζας, η υψηλότερη μεταξύ των ελληνικών τραπεζών, μας επιτρέπει να εφαρμόσουμε το σχέδιό μας για τη μείωση των μη εξυπηρετουμένων ανοιγμάτων και να συμβάλουμε στην ανάκαμψη της οικονομίας, ενισχύοντας περαιτέρω την ανάπτυξη των ελληνικών επιχειρήσεων».
Eurobank
«Είμαστε ιδιαίτερα ικανοποιημένοι με την επίδοση της τράπεζας. Η άσκηση της ΕΚΤ επιβεβαιώνει ότι, παρά τις αυστηρές υποθέσεις του δυσμενούς σεναρίου, η Eurobank παραμένει ανθεκτική σε αρνητικούς εξωγενείς παράγοντες», δήλωσε ο διευθύνων δύμβουλος της Eurobank, Φωκίων Καραβίας.
Όπως τόνισε, «το αποτέλεσμα έρχεται μετά από μια πολυετή περίοδο αναταραχής στον ελληνικό τραπεζικό τομέα. Τα συνολικά κεφάλαια της Eurobank, από τα υψηλότερα στον κλάδο, και η συνολική ισχυρή της επίδοση μας επιτρέπουν να εστιάσουμε στην αποδοτική εφαρμογή του επιχειρησιακού μας σχεδιασμού. Έχουμε δύο άξονες προτεραιότητας: Πρώτον, την αποτελεσματική διαχείριση και την ταχεία μείωση του αποθέματος μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων, με βάση τους στόχους που έχουμε θέσει. Δεύτερον, τη χρηματοδότηση των πελατών μας, νοικοκυριών και επιχειρήσεων, και της οικονομίας στην Ελλάδα και τις άλλες χώρες όπου έχουμε δραστηριότητα.»
Εθνική Τράπεζα
Όπως αναφέρεται μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση της Εθνικής Τράπεζας, σύμφωνα με τη μεθοδολογία της EBA, τόσο το βασικό όσο και το δυσμενές σενάριο διενεργήθηκαν σε στατικό Ισολογισμό της 31.12.17, περιλαμβανομένης της επίπτωσης από την εφαρμογή του IFRS 9.
Συνεπώς, η επίδραση μελλοντικών κεφαλαιακών ενεργειών όπως η πώληση θυγατρικών δεν λήφθηκε υπ' όψη.
Η ΕΤΕ ενημερώθηκε ότι το αποτέλεσμα της άσκησης (ST) καθώς και άλλοι παράγοντες εκτιμήθηκαν από το Supervisory Board του SSM. Κατόπιν τούτων, δεν προκύπτει κεφαλαιακό έλλειμμα ή ανάγκη κατάρτισης πλάνου κεφαλαιακής ενίσχυσης σαν αποτέλεσμα της άσκησης (ST).

Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: