Τρίτη 10 Ιουλίου 2018

Νορβηγία: Αποτυχία ιδιωτών στην καθαριότητα - Ξεκινάει η «επανα-δημοτικοποίηση»

Η πρόσφατη αποτυχία του ιδιωτικού τομέα στην Νορβηγία, στις εργασίες της αποκομιδής οικιακών στερεών απορριμμάτων είχε ως αποτέλεσμα την επανα-δημοτικοποίηση των σχετικών υπηρεσιών.
Μετά τη δήλωση πτώχευσης της μεγάλης εταιρείας RenoNorden ένας σημαντικός αριθμός Δήμων της Νορβηγίας επανέκτησε  πάλι  τις υπηρεσίες καθαριότητας.
Σύμφωνα με σχετικά δημοσιεύματα απομένει να γίνει η σταθεροποίηση της τάσης αυτής. Ίδιες πηγές αναφέρουν ως «κίνητρα – θετικά σημεία»:
  1. Ο Δημοτικός χαρακτήρας επιτρέπει μακροχρόνιο σχεδιασμό και επενδύσεις αντί του βραχυπρόθεσμου οφέλους και σχεδιασμού επί συγκεκριμένου σκοπού, του ιδιωτικού τομέα.
  2. Παραμένει η τεχνογνωσία στις Δημοτικές Υπηρεσίες.
  3. Εξασφαλίζονται μόνιμες συνθήκες εργασίας και αμοιβών με αξιοπρέπεια.
  4. Τα «σκουπίδια» δεν είναι απορρίμματα είναι υλικά προς αξιοποίηση και κατά συνέπεια πόροι δημιουργίας εισοδήματος που πρέπει να επιστρέφει στους παραγωγούς τους και τέλος τίθεται το ερώτημα… «Οι στρατηγικοί στόχοι της πρόληψης, επαναχρησιμοποίησης επανάκτησης υλικών και ανακύκλωσης, είναι δυνατόν να εξυπηρετηθούν από πρόσκαιρα οικονομικά συμφέροντα αποκομιδής σύμμεικτων;»
Δείτε περισσότερα εδώ

Πηγή: aftodioikisi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: