Πέμπτη 5 Ιουλίου 2018

Η θηλιά του μεγάλου μνημονίου

✔ «Τέταρτο μνημόνιο δεν υπάρχει, η τρόικα δεν θα ξανάρθει στην Ελλάδα», είπε ο επίτροπος της Ε.Ε. Πιερ Μοσκοβισί. Πανηγυρίζει η κυβέρνηση: «Πρόκειται για ιστορική στιγμή, βγαίνουμε επιτέλους στο ξέφωτο, η χώρα επιστρέφει στην κανονικότητα».
Αυτά τα περί κανονικότητας ας τα αφήσουν καλύτερα γιατί θυμίζουν παλιές εποχές. Και άλλοι είχαν μιλήσει για κανονικότητα και μετά έτρεχαν να τα μαζέψουν. Δεν τα κατάφεραν και γι’ αυτό ήρθε ο ΣΥΡΙΖΑ στα πράγματα.
✔ «Ασύστολα ψέματα λέει η κυβέρνηση», απαντά η αξιωματική αντιπολίτευση. Αρα και ο Μοσκοβισί; Βαριά κατηγορία.
Κάνει λόγο η Ν.Δ. για συγκαλυμμένο μνημόνιο και μαλώνει τον Μοσκοβισί επειδή δεν σέβεται τις θυσίες του ελληνικού λαού. Ο κ. Μητσοτάκης φαίνεται ότι αποφάσισε να το παίξει αντιστασιακός.
Αφού αντιγράφει τον εθνικιστή Σαμαρά στο Μακεδονικό, γιατί να μην τον αντιγράψει και στο μνημονιακό. Προφανώς νοστάλγησε την περίοδο που η Ν.Δ. οργάνωνε τα Ζάππεια και αποδομούσε τα μνημόνια γιατί είχαν λάθος μείγμα. Βεβαίως ο κ. Σαμαράς έκανε την αυτοκριτική του ενώπιον της Αν. Μέρκελ («ουδείς αναμάρτητος», είχε πει), αλλά είναι μια ασήμαντη λεπτομέρεια.
✔ Τα ίδια πάνω-κάτω και από την κ. Γεννηματά: «Ο Πιερ φεύγει, η θηλιά μένει, πάμε σε διαρκή λιτότητα», είπε η επικεφαλής του ΚΙΝ.ΑΛΛ. και ομοτράπεζη του Μοσκοβισί (σοσιαλδημοκράτες και οι δύο).
Επειδή όμως ανήκουν στην ίδια ιδεολογική οικογένεια θα έπρεπε να προσέχουν τα λόγια τους. Δεν γίνεται και τέλος τα μνημόνια και καθεστώς διαρκούς λιτότητας.
Ή ο κ. Μοσκοβισί μάς κοροϊδεύει ή η κ. Γεννηματά. Αυτά μας κάνει η σοσιαλδημοκρατία -ντόπια και ξένη- και δεν μπορούμε να την ξεχάσουμε.
✔ Νομίζω όμως ότι έχουν δίκιο και ο κ. Μητσοτάκης και η κ. Γεννηματά. Οντως υπάρχει μνημόνιο, όντως είμαστε σε καθεστώς διαρκούς λιτότητας. Με τη διαφορά ότι αυτό ισχύει για όλες τις χώρες της ευρωζώνης.
Πρόκειται για το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης (η λέξη ανάπτυξη προστέθηκε στον όρο για τα μάτια του κόσμου, το υπαγόρευε η πολιτική ορθότητα).
Το σύμφωνο είναι αυτό που επιβάλλει τη λιτότητα, τα λιλιπούτεια ελλείμματα, τον μηδενικό πληθωρισμό, αυτό καθορίζει τη γενική κατεύθυνση της δημοσιονομικής πολιτικής, αυτό υποχρεώνει τις κυβερνήσεις να συμπεριφέρονται σαν να είναι διοικήσεις επιχειρήσεων που κάνουν συνεχώς αναδιαρθρώσεις για να μειώνουν το κόστος, να περιορίζουν τα δικαιώματα των εργαζομένων και να αυξάνουν τα κέρδη των μετόχων - δηλαδή της Γερμανίας, της χώρας που εμπνεύστηκε το Σύμφωνο Σταθερότητας και δεν επιτρέπει σε κανέναν να το παραβιάζει ατιμωρητί.
Για την ανατροπή όμως του συγκεκριμένου πλαισίου δεν μιλάει κανείς στην Ευρώπη, εκτός από κάποιους περίεργους τύπους που οι γραφειοκράτες των Βρυξελλών και του Βερολίνου τούς αντιμετωπίζουν σαν ούφο.
Αν ο κ. Μητσοτάκης και η κ. Γεννηματά είχαν στο μυαλό τους το Σύμφωνο Σταθερότητας και το έχουν βάλει σκοπό να αγωνιστούν για την ανατροπή του, τότε μαζί τους.
Αλλά δεν το νομίζω. Απλώς κάνουν φτηνή αντιπολίτευση.
Ανάγωγα
Τα καρακόλια του Σόιμπλε στις Βρυξέλλες και στα μεγάλα μέσα ενημέρωσης βγήκαν παγανιά για να αποτρέψουν ανεπιθύμητες εξελίξεις στην Ελλάδα. Κάτι είπε ο Τσίπρας στη Μέρκελ για τον ΦΠΑ στα νησιά, αυτή απλώς άκουσε, χωρίς να κάνει νεύμα ότι συμφωνεί. Ο αδίστακτος Τσίπρας όμως το ανακοίνωσε. Αρα την ξεγέλασε. Κάτι τέτοια γράφουν γερμανικές εφημερίδες και σε χρόνο-ρεκόρ αναπαράγονται από ντόπια δίκτυα - ξέρετε, αυτά που χαίρονται όταν υπάρχουν κακές ειδήσεις για την Ελλάδα και θυμώνουν όταν υπάρχουν ειδήσεις. Ο πατριωτισμός τους έχει χρώμα γαλάζιο - δεν αναφέρομαι στην ελληνική σημαία.

Συντάκτης: Τάσος Παππάς
Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: