Τετάρτη 4 Ιουλίου 2018

Μεγάλο «ψαλίδι» πάνω από το ΤΕΒΕ

Οι συνταξιούχοι του Οργανισμού Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών, που ήταν ασφαλισμένοι στο πρώην ΤΕΒΕ (επαγγελματοβιοτέχνες) και στο πρώην ΤΑΕ (έμποροι), θα πρέπει να αναμένουν ότι οι συντάξεις τους θα μειωθούν στο ανώτατο όριο που προβλέπει ο νόμος για την 1η Ιανουαρίου 2019 (-18%).
Οπως προκύπτει από την ανάλυση των στοιχείων, ενώ σχεδόν το σύνολο των συνταξιούχων αυτών των δύο Ταμείων θα υποστεί την ανώτατη μείωση, αντίστοιχα στο πρώην ΤΣΑ (αυτοκινητιστές), που επίσης είναι ενταγμένο στον ΟΑΕΕ, θα καταγραφούν αυξομειώσεις στις καταβαλλόμενες συντάξεις.
Σύμφωνα λοιπόν με την ηγεσία του συνδικαλιστικού οργάνου των εργαζομένων στα ασφαλιστικά ταμεία, οι συνταξιούχοι του πρώην ΤΕΒΕ αποτελούν ίσως την κατηγορία που θα πληγεί περισσότερο από τις περικοπές τις οποίες φέρνει στις καταβαλλόμενες συντάξεις ο νέος τρόπος υπολογισμού που καθιέρωσε ο νόμος Κατρούγκαλου. Πρόκειται για περίπου 270.000 συνταξιούχους, των οποίων ολόκληρο το «μαξιλάρι» των 220 ευρώ της βασικής σύνταξης θα ενταχθεί στην προσωπική διαφορά με αποτέλεσμα να κινδυνεύει να περικοπεί.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις, αναμένεται να υπάρξουν προσωπικές διαφορές που θα ξεπερνούν ακόμη και τα 400 ευρώ (κάτι που σημαίνει ότι θα υπάρξουν και διαφορές που θα αγγίζουν ακόμη και το 40% της συνολικής σύνταξης). Σύμφωνα με τα στοιχεία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Προσωπικού Οργανισμών Κοινωνικής Πολιτικής, αν κάποιος λαμβάνει ως συντάξιμες αποδοχές το ποσόν των 1.078,58 ευρώ έχοντας εργαστεί 25 έτη και 4 μήνες, θα έχει προσωπική διαφορά που θα αγγίζει τα 403,14.
Πάντως οι εργαζόμενοι στα ασφαλιστικά ταμεία συστήνουν στους συνταξιούχους, όταν μάθουν επίσημα την προσωπική τους διαφορά, να ζητήσουν στοιχεία από τα ασφαλιστικά τους ταμεία προκειμένου να ελέγξουν αν αυτή έχει υπολογιστεί ορθά.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι στην περίπτωση που το ποσό της ήδη καταβληθείσης σύνταξης κατά τις 12.5.2016 είναι μεγαλύτερο από το ποσό της κύριας σύνταξης που επανυπολογίστηκε, τότε η καταβαλλόμενη σύνταξη συνεχίζει να καταβάλλεται και η διαφορά μεταξύ καταβαλλόμενης και επανυπολογισθείσης σύνταξης καταγράφεται και χορηγείται ως προσωπική διαφορά.
 
Συντάκτης: Τζώρτζης Ρούσσος
Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: