Τρίτη 3 Ιουλίου 2018

Για τις… «καινοτόμες» ιδέες του κ. Στρατή περί «διευθέτησης» του χρόνου εργασίας

Σε συνέντευξη που έδωσε ο υφυπουργός Πολιτισμού Κ. Στρατής στις 24/6/2018 στην «Εφημερίδα των Συντακτών» έριξε την ιδέα να «μετατραπεί με γενναιότητα η μισθοδοσία του έκτακτου προσωπικού και της έκτης ημέρας σε προσλήψεις μονίμων. Πηγαίνουμε έτσι σε πρόγραμμα διευθέτησης εργασίας 6 ημέρες το καλοκαίρι, 4 τον χειμώνα».
Με άλλα λόγια, για να αντιμετωπιστεί το οξύ πρόβλημα έλλειψης φυλακτικού προσωπικού σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους, προτείνει την ευέλικτη εργασία των αρχαιοφυλάκων: να δουλεύουν 6 μέρες το καλοκαίρι και 4 το χειμώνα (με αντίστοιχη μείωση αποδοχών)! Αυτή, μάλιστα, η «σκέψη» πλασάρεται ως μια καινοτόμα ιδέα που έρχεται από το μέλλον! «Ας δούμε μπροστά, παραπέρα από αυτό που είναι συνήθειά μας και έρχεται από το παρελθόν», λέει ο υφυπουργός.
Δε ξέρουμε αν πρόκειται πράγματι για προσωπική του σκέψη, όπως έσπευσε δύο φορές να τονίσει στην ίδια συνέντευξη, ή αν ο κ. Στρατής λειτουργεί ως προπομπός ιδεών που κυοφορούνται στην κυβέρνηση. Ξέρουμε, όπως, πως αυτές οι νεοφιλελεύθερης κοπής ιδέες κατάργησης του πενθημέρου, ελαστικοποίησης της εργασίας, «ευέλικτης» εναλλαγής ωραρίου ή και καθηκόντων, εκ περιτροπής εργασίας κλπ. ούτε νέες είναι ούτε, βέβαια, έρχονται από το μέλλον.
Πρόκειται για αναμάσημα εξαιρετικά επικίνδυνων και αντιδραστικών ιδεών που έρχονται κατευθείαν από την εργασιακή ζούγκλα που ονειρεύονται να προωθήσουν οι κάθε λογής εργοδότες του ιδιωτικού τομέα, με πρόσχημα την κρίση και την ανεργία.
Τις ιδέες αυτές τις ξανακούσαμε από το 2010, όταν με το πρώτο μνημόνιο επιχειρήθηκε να εισαχθεί αυτή η συζήτηση και στον δημόσιο τομέα. Δεν αφορά, προφανώς, μόνο τους αρχαιοφύλακες, αλλά κάθε κατηγορία εργαζομένων, που με τη μετατροπή τους από εργαζόμενους σε συγκεκριμένο αντικείμενο και σε συγκεκριμένο φορέα και τόπο, σε «κρατικούς» υπαλλήλους, θα μπορούν, κατά τους εμπνευστές αυτών των σχεδίων, να καλύπτουν κάθε λογής ανάγκες: οι αρχαιοφύλακες να προσαρμόζουν τις μέρες και ώρες εργασίας ανάλογα με την τουριστική κίνηση, οι εκπαιδευτικοί να καλύπτουν το καλοκαίρι άλλες ανάγκες του δημοσίου, το νοσηλευτικό προσωπικό να μετακινείται το καλοκαίρι από τα αστικά κέντρα στα νησιά κοκ.
Οι εργαζόμενοι/ες δεν έχουν κανέναν λόγο να μπουν σε τέτοιες συζητήσεις! Αντίθετα, έχουν κάθε λόγο να απορρίψουν κατηγορηματικά και απερίφραστα κάθε ανάλογη σκέψη και να εντείνουν τον αγώνα τους για: μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού προκειμένου να καλυφθούν τα δραματικά κενά, μονιμοποίηση των συμβασιούχων, μείωση του εργάσιμου χρόνου με αύξηση των αποδοχών!
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: