Τρίτη 21 Μαΐου 2019

Συγκίνηση και πόνος στην παρουσίαση του ντοκιμαντέρ «Η Μπάντα» του Ν. Ασλανίδη, στα Γιαννιτσά

Κατάμεστη από κόσμο, που δεν συγκράτησε τα δάκρυά του, η αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου
Σε κλίμα έντονης συγκίνησης, στην κατάμεστη από κόσμο αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου Γιαννιτσών, την Δευτέρα 20 Μαϊου, στις 7.30 το απόγευμα, προβλήθηκε το ντοκιμαντέρ «Η μπάντα», του συντοπίτη μας Γιαννιτσιώτη δημοσιογράφου-ερευνητή Νίκου Ασλανίδη, που απέσπασε δυο βραβεία στο διεθνές φεστιβάλ ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης.
Ουσιαστικά, όσοι παραβρέθηκαν στην εκδήλωση –μνημόσυνο για τις 353.000 ψυχές που υπήρξαν θύματα της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, τίμησαν την 19η Μαΐου που είναι μια συγκλονιστική ημέρα μνήμης που ακόμη μέχρι και σήμερα εξακολουθεί να πληγώνει εκατομμύρια συμπατριώτες μας που έλκουν την καταγωγή τους από τον Εύξεινο Πόντο και φυσικά όχι μόνο αυτούς.
Η σεμνή εκδήλωση άνοιξε ιδιαίτερα συγκινητικά με το μοιρολόϊ και την ποντιακή λύρα του καθηγητή του Μουσικού Σχολείου Γιαννιτσών Αλέξη Στεφανίδη. Οι μαυροφορεμένες κοπέλες των συλλόγων με τα αναμμένα κεριά και οι αφηγήτριες Βούλα Αργυράκη και Κελαϊδινή Παρασκευοπούλου, έδωσαν έναν ξεχωριστό τόνο διαβάζοντας αποσπάσματα από το βιβλίο του Νίκου Ασλανίδη «Μάρτυρες... 100 χρόνια μετά» για τα 100 χρόνια της Γενοκτονίας των Ποντίων.
Το βιβλίο αυτό περιέχει συνεντεύξεις με επιζήσαντες της Γενοκτονίας που πήρε ο Νίκος Ασλανίδης στα 40 χρόνια της δημοσιογραφικής του πορείας και είναι η καλύτερη απάντηση στους αρνητές της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου. Πρόκειται για μαρτυρίες προσφύγων της πρώτης γενιάς και οι περισσότερες είναι για τις πορείες του «λευκού θανάτου» και τα τάγματα εργασίας.
Για τον συντοπίτη μας διακεκριμένο ερευνητή και συγγραφέα μίλησε ο δημοσιογράφος Δημήτρης Μπουλουσάκης, ο οποίος είχε και τον γενικό συντονισμό της εκδήλωσης.
Το ντοκιμαντέρ
Ακολούθησε η προβολή του συγκλονιστικού ντοκιμαντέρ, που έκανε σχεδόν όλους όσοι το παρακολούθησαν να μην μπορούν να συγκρατήσουν τα δάκρυά τους. Στην παραγωγή συμμετέχει κινηματογραφικά -και έπαιξε ζωντανά στην εκδήλωση- η Φιλαρμονική Μπάντα του δήμου Πέλλας, με τον αρχιμαέστρο Αριστείδη Παυλίδη.
Το βραβευμένο ντοκιμαντέρ "Η μπάντα" (απέσπασε δυο βραβεία στο διεθνές φεστιβάλ ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης) αφορά στην αληθινή ιστορία της Γενοκτονίας και ειδικότερα στις μαζικές δολοφονίες από τον σφαγέα των Ελλήνων του Πόντου, Τοπάλ Οσμάν. Βασίζεται στο βιβλίο που έγραψε ο Γιάννης Παπαδόπουλος, από την Κερασούντα. Ήταν μουσικός, μέλος της φιλαρμονικής ορχήστρας της Κερασούντας που "επιστρατεύτηκε" βίαια από τον σφαγέα των Ποντίων Τοπάλ Οσμάν. Η ορχήστρα αυτή αποτελείτο από 13 Έλληνες και τρεις Τούρκους. Ήταν υποχρεωμένοι να ακολουθούν τις περιοδείες του Τοπάλ Οσμάν και να παίζουν τουρκικά εμβατήρια την ώρα που οι τσέτες έσφαζαν, βίαζαν και λήστευαν τους Έλληνες... Στο τέλος ο αιμοσταγής Τούρκος έδωσε εντολή και σφαγιάστηκε όλη η ορχήστρα. Ο μόνος που επέζησε ως εκ θαύματος ήταν ο Γιάννης Παπαδόπουλος... Κατάφερε να έρθει στην Ελλάδα αλλά δεν ξανάπαιξε μουσική...
Στο τέλος της εκδήλωσης οι εκπρόσωποι του Συλλόγου Ποντίων Γιαννιτσών και του Ποντιακού Π.Σ. Νέας Τραπεζούντας « Εύξεινος Λέσχη» Γιαννιτσών, Δημ. Χανταβαρίδης και Στ. Ντιντιλάς αντίστοιχα, τίμησαν το Νίκο Ασλανίδη και την Φιλαρμονική Μπάντα του Δήμου Πέλλας, παραδίδοντάς τους τιμητικές πλακέτες σε ανάμνηση της εκδήλωσης.
Να σημειωθεί ότι την εκδήλωση τίμησε με την παρουσία του και χαιρέτησε ο πρόεδρος της ΔΗ.Κ.Ε.Π.Α.Π. Απόστολος Φάκκας, ενώ παραβρέθηκε ο π. Κυριάκος Ηλιόπουλος, ο δημοτικός σύμβουλος Γιάννης Γυριχίδης κ.α.
Την εκδήλωση διοργάνωσαν με επιτυχία ο Δήμος Πέλλας και η ΔΗ.Κ.Ε.Π.Α.Π., σε συνεργασία με τον Σύλλογο Ποντίων Γιαννιτσών και τον Ποντιακό Πολιτιστικό Σύλλογο Νέας Τραπεζούντας «Εύξεινος Λέσχη» Γιαννιτσών.





Δεν υπάρχουν σχόλια: