Τετάρτη 22 Μαΐου 2019

Προοδευτική Πρωτοβουλία Πολιτών Πέλλας: «Ζωή» σε απαξιωμένες «νεκρές» κτιριακές υποδομές

Κάποτε ίσως ήταν σημείο αναφοράς σ' ένα από τα κεντρικότερα σημεία του οικισμού, ένα εμβληματικό κτίριο στα καλά του χρόνια, με χρήση αποθηκών του Αγροτικού Συνεταιρισμού της Πέλλας, που μαζί με τα διπλανά διοικητικά γραφεία και την πλάστιγγα, πρόδιδαν όπως και σε κάθε άλλο χωριό της περιοχής, τον αγροτικό χαρακτήρα και την φυσιογνωμία του, με την γεωργία να αποτελεί σχεδόν την αποκλειστική απασχόληση των κατοίκων. Σήμερα που δεν ανήκει σε κανέναν συνεταιρισμό, ούτε στον δήμο, παρά σε κάποιο πιστωτικό ίδρυμα ύστερα από κατάσχεση, αλλά εδώ και αρκετά χρόνια το συγκεκριμένο κτίριο, από την φθορά και την εγκατάλειψη, αποτελεί το όνειδος και την καταισχύνη του οικισμού της Πέλλας. 
Το κτίριο σήμερα στεγάζει εσωτερικά την «πανίδα» και περιβάλλεται περιμετρικά εξωτερικά από την «χλωρίδα» της Πέλλας, αναμένοντας «καρτερικά» τους χώρους παρατήρησης για μελέτη, αξιοποίηση και ανάπτυξη, που περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα και τις εξαγγελίες τοπικών κοινοτικών συνδυασμών αυτών των αυτοδιοικητικών εκλογών!
Καμία δημοτική αρχή μέχρι σήμερα δεν σκέφτηκε το ‘’αυτονόητο’’, όπως χαρακτηρίζουν συνήθως τα πεπραγμένα τους υποψήφιοι της απερχόμενης κοινοτικής αρχής, να αξιοποιήσει το κτίριο, σε συνεννόηση με το πιστωτικό ίδρυμα προς όφελος της τοπικής κοινωνίας! Δεν μπορεί μια κτιριακή υποδομή στο κέντρο ενός σύγχρονου και τουριστικού οικισμού, σε όποιον κι αν ανήκει, να παραμένει επί μακρά χρονική περίοδο εγκαταλελειμμένη και ερειπωμένη, να βρίσκεται σ’ αυτή την άθλια κατάσταση, να έχει αυτή την αντιαισθητική εικόνα και να εξελίσσεται σε εστία μόλυνσης με τον κίνδυνο για την δημόσια υγεία πλέον εξώφθαλμο και να μην ενοχλείται κανείς!
Η Προοδευτική Πρωτοβουλία Πολιτών Πέλλας έχει στο πρόγραμμα της, σε συνεννόηση και συνεργασία με τους ιδιοκτήτες(Πιστωτικό Ίδρυμα), την αξιοποίηση του κτιρίου, είτε ως κτιριακή υποδομή της ιδιοκτήτριας Τράπεζας για οποιαδήποτε νόμιμη ιδιωτική χρήση, είτε ως κτιριακή υποδομή με παραχώρηση υπό όρους στο δήμο και την τοπική κοινότητα με μακροχρόνια εκμίσθωση, προκειμένου να στεγαστούν δημοτικές, κοινοτικές ή δημόσιες υπηρεσίες και δομές ή σε κάποια έσχατη περίπτωση, να χρησιμοποιηθούν κάποιοι χώροι από ενδιαφερόμενους φορείς, σωματεία και συλλόγους του τόπου μας. 
Πάντως με όποια γραφειοκρατία και κόστος, με όποια δράση και παρέμβαση, αυτό το χάλι δεν μπορεί να συνεχιστεί εις το διηνεκές! Έτσι θα δώσουμε «ζωή» σε απαξιωμένες «νεκρές» κτιριακές υποδομές και θα κάνουμε πιο σύγχρονο, πιο αισθητικό, πιο ανθρώπινο και πιο λειτουργικό τον τόπο μας!

Δεν υπάρχουν σχόλια: