Τρίτη 5 Νοεμβρίου 2019

Την αλήθεια τη λένε οι αριθμοί

Στις έωλες κατηγορίες της υπουργού Παιδείας Νίκης Κεραμέως, ο τομέας Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ απαντά με αδιάσειστα στοιχεία, βάζοντας τέλος στην επιχειρούμενη επικοινωνιακή εκμετάλλευση του θέματος της κρατικής χρηματοδότησης της δημόσιας εκπαίδευσης.
«Η υπουργός Παιδείας πιάστηκε πρόσφατα αδιάβαστη στην Ιστορία, σήμερα πιάνεται αδιάβαστη και στην απλή Αριθμητική. Απίστευτο κι όμως αληθινό! Πώς γίνεται το υπουργείο Παιδείας να θεωρεί τα 4 δισ. ευρώ περισσότερα από τα 5 δισεκατομμύρια;
Πρόκειται για πανικό και απροσεξία ή μήπως η υπουργός Παιδείας επιδιώκει να θολώσει τα νερά, επιρρίπτοντας στον ΣΥΡΙΖΑ την ευθύνη για τις μειώσεις που δρομολογεί η κυβέρνηση της Ν.Δ. για το 2020;» αναφέρει η Επιτροπή Παρακολούθησης και Ελέγχου του Κυβερνητικού Εργου (ΕΠΕΚΕ) Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ σε σχετική ανακοίνωση, για να παραθέσει λίγο παρακάτω εγκύκλιο του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους σύμφωνα με την οποία η πρόβλεψη για τις δαπάνες του υπουργείου Παιδείας για το 2020 ξεπερνούσαν τα 5,5 δισ. ευρώ, εκ των οποίων σχεδόν τα 5 δισ. προέρχονται από τον τακτικό προϋπολογισμό και τα υπόλοιπα από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.
Αντίθετα, η σημερινή ηγεσία του υπουργείου έχει προβλέψει 4.953.000.000 ευρώ για το 2020 από τον τακτικό προϋπολογισμό, μειώνοντας ουσιαστικά τις δαπάνες κατά 135 εκατ. ευρώ. «Δυστυχώς τα νούμερα είναι αμείλικτα και απόλυτα [...]
Επίσης, στο κατατεθειμένο προσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2020 και μάλιστα στο σενάριο βάσης, προβλέπεται εξοικονόμηση 500 εκατ. ευρώ από τους προϋπολογισμούς των υπουργείων.
Αυτή κι αν είναι δημιουργική λογιστική! Η υπουργός Παιδείας πρέπει να μας ενημερώσει αν το ΥΠΑΙΘ θα συμμετέχει στη συγκεκριμένη μείωση. Και αν ναι, ποιο θα είναι το ποσό που θα περικόψει; Στην περίπτωση αυτή, δεν ισχύει ούτε το ποσό των 4,953 δισ. ευρώ που επικαλείται το υπουργείο.
Η αλήθεια είναι μία· η Ν.Δ. προτίθεται να μειώσει σε ποσό άνω του 200 εκατ. ευρώ (0,1% του ΑΕΠ) τον προϋπολογισμό για την Παιδεία» αναφέρει η ΕΠΕΚΕ Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ, ξεκαθαρίζοντας παράλληλα ότι η εγκύκλιος του ΣΥΡΙΖΑ που υποτίθεται ότι περιέκοψε επίτηδες τις δαπάνες για την Παιδεία δεν εκδόθηκε την παραμονή των εκλογών -όπως υποστηρίζει η Νίκη Κεραμέως- αλλά τον Ιούλιο, όπως είθισται τα τελευταία χρόνια, αναφέροντας ενδεικτικά τις ημερομηνίες έκδοσης των αντίστοιχων εγκυκλίων.
Ομολογία «αμαρτίας»
Τέλος, η ΕΠΕΚΕ Παιδείας επισημαίνει ακόμη ένα... ολίσθημα της υπουργού, η οποία στην τελευταία ανακοίνωσή της ανέφερε ότι οι πιστώσεις για τις μόνιμες προσλήψεις των 4.500 εκπαιδευτικών στην Ειδική Αγωγή έχουν προβλεφθεί στον προϋπολογισμό του 2020, ομολογώντας επί της ουσίας ότι οι διορισμοί δεν πρόκειται να πραγματοποιηθούν εντός του 2019, παρά τις συνεχείς διαβεβαιώσεις τόσο της ίδιας όσο και της υφυπουργού Παιδείας Σοφίας Ζαχαράκη.
Πέραν της ανακολουθίας λόγου και έργων της κυβέρνησης, η εγγραφή των 4.500 διορισμών στον προϋπολογισμό του 2020 σημαίνει ότι η δημόσια εκπαίδευση στερείται τα 22 εκατ. ευρώ που είχε προϋπολογίσει και εξασφαλίσει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, κυρίως στην Ειδική Αγωγή, που τόσο πολύ έχει ανάγκη από το ειδικό βοηθητικό και εκπαιδευτικό προσωπικό.
«Ο ΣΥΡΙΖΑ ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας το 2015, όταν όλοι οι οικονομικοί και κοινωνικοί δείκτες είχαν αγγίξει ιστορικά χαμηλά. Παρά το ναρκοθετημένο πεδίο, τη δημοσιονομική στενότητα και τις εξαντλητικές διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς, κατόρθωσε να αυξήσει τη χρηματοδότηση για την Παιδεία και την Ερευνα, καθώς και να δρομολογήσει μόνιμες προσλήψεις έπειτα από 10 χρόνια αδιοριστίας.
»Η επαναφορά του προϋπολογισμού για την Παιδεία στα επίπεδα του 2013 μπορεί να φαντάζει στην πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΙΘ ένα αμελητέο κατόρθωμα. Ωστόσο, το πραγματικά μεγάλο κατόρθωμα είναι το ιστορικό χαμηλό του 2015, προϋπολογισμένο από την κυβέρνηση της Ν.Δ. και του Αντώνη Σαμαρά.
»Αν λοιπόν η υπουργός Παιδείας ασκεί κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ για μικρή αύξηση στη δημόσια χρηματοδότηση της εκπαίδευσης, τι έχει άραγε να πει τόσο για τις μειώσεις που η ίδια φέρνει, όσο και για τις τεράστιες περικοπές την περίοδο που η παράταξή της χρεοκοπούσε τη χώρα;» καταλήγει η ανακοίνωση της ΕΠΕΚΕ Παιδείας.
 
Διαλεκτή Αγγελή
Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: