Παρασκευή 15 Νοεμβρίου 2019

Στο «παρά πέντε» αποτράπηκε η πολεοδομική παρεκτροπή για τους δημόσιους χώρους

Αλλαγή πλεύσης από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος, η οποία χθες, λίγο πριν από την επικύρωση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ) για τους κοινόχρηστους και κοινωφελείς χώρους στο Ελληνικό, υποχρεώθηκε να κάνει διορθώσεις, που στην ουσία ακυρώνουν την πολεοδομική «παρεκτροπή». Κυριολεκτικά στο «παρά πέντε» αποτράπηκε μια παρέμβαση που ανοίγει τον δρόμο για την άλωση δημόσιων χώρων.
Με την επίμαχη ΠΝΠ, που είχε προωθηθεί στις 30/9/2019 και φέρει την υπογραφή του συνόλου του υπουργικού συμβουλίου, η κυβέρνηση παραχωρούσε στη Lamda Development τα πεζοδρόμια, τους δρόμους, τις πλατείες και τους ελεύθερους χώρους που θα φιλοξενήσουν κοινωφελείς δράσεις, ώς την ολοκλήρωση των έργων διαμόρφωσής τους, που στην καλύτερη περίπτωση θα διαρκέσουν έως και 25 χρόνια από την υπογραφή της σύμβασης μεταβίβασης του ακινήτου. Η έλλειψη όμως χρονικού ορίου θα μπορούσε να παρατείνει την ισχύ της επ’ αόριστον...
Με τροπολογία που υπογράφουν δέκα βουλευτές της Ν.Δ. και έγινε δεκτή από τον αρμόδιο υπουργό Χρήστο Σταϊκούρα, διορθώθηκε το πολεοδομικό ατόπημα και ορίζεται με σαφήνεια ότι οι κοινόχρηστοι και κοινωφελείς χώροι περιέρχονται στους δικαιούχους, που στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι ο Φορέας Διαχείρισης του Μητροπολιτικού Πόλου Ελληνικού, «μετά τη διανομή του ακινήτου». Η απόδοσή τους επομένως θα γίνει μετά τη μεταβίβαση στην «Ελληνικόν Α.Ε.» του 30% του ακινήτου κατά πλήρη κυριότητα και του υπόλοιπου 70% με δικαίωμα επιφάνειας, η οποία «Ελληνικόν Α.Ε.» στη συνέχεια θα περιέλθει κατά 100% στο επενδυτικό σχήμα.
Με την ΠΝΠ, που δεν δικαιολογείται γιατί δεν κάλυπτε κάποια επείγουσα ανάγκη, επιχειρήθηκε να καταστρατηγηθεί η πολεοδομική νομοθεσία, η οποία προβλέπει ότι περιέρχονται στους οικείους δήμους οι κοινόχρηστοι και κοινωφελείς χώροι που προκύπτουν από την ένταξη μιας περιοχής στο σχέδιο, ακόμη και αν γίνεται μέσω οικοδομικού συνεταιρισμού ή ιδιωτικής πολεοδόμησης.
Η πρώτη και πιο ηχηρή αντίδραση ήρθε από τη γενική συνέλευση της Αρχιτεκτονικής Σχολής του Πολυτεχνείου, η οποία με ομόφωνη απόφασή της ζήτησε να μην κυρωθεί με νόμο. Απέστειλε ανοιχτή επιστολή προς τη Βουλή, τον πρωθυπουργό και το υπουργικό συμβούλιο, στην οποία επισημαίνει ότι «πρώτη φορά έχουμε πλήρη ανατροπή της έννοιας του δημοσίου συμφέροντος» και τονίζει ότι η ΠΝΠ «αντιστρατεύεται κάθε έννοια διαχείρισης του δημόσιου χώρου».
Ακολούθησαν τρεις φορείς των αρχαιολόγων, οι οποίοι κατέθεσαν και προσφυγή στο ΣτΕ. Με κοινή ανακοίνωσή τους, ο Ενιαίος Σύλλογος Υπαλλήλων Υπουργείου Πολιτισμού Αττικής, Στερεάς και Νήσων, η Πανελλήνια Ενωση Συντηρητών Αρχαιοτήτων (ΠΕΣΑ) και ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων (ΣΕΑ) αποκάλυψαν ότι, μαζί με τη δημόσια περιουσία, παραχωρούνται στον επενδυτή αρχαιολογικοί χώροι, όπως ο Αγιος Κοσμάς, που είναι εκτός συναλλαγής.
 
Χαρά Τζαναβάρα
Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: