Παρασκευή 15 Νοεμβρίου 2019

Δυσοίωνες οι προβλέψεις του ΔΝΤ για την ελληνική οικονομία

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δεν συμμερίζεται την αισιοδοξία του ελληνικού οικονομικού επιτελείου, όσον αφορά τις προβλέψεις για τα βασικά μεγέθη της οικονομίας στα επόμενα χρόνια.
Η σχετική έκθεση του ΔΝΤ που είδε σήμερα το φως της δημοσιότητας αποπνέει ένα απαισιόδοξο κλίμα, καθώς εκτιμά ότι η κατάσταση στη χώρα μας θα αρχίσει να επιδεινώνεται τα επόμενα χρόνια, όσον αφορά την ανάπτυξη και τα πρωτογενή πλεονάσματα.
Ειδικότερα, το Ταμείο προβλέπει ότι η ανάπτυξη θα ανέλθει στο 1,8% το 2019, ενώ για το 2020 προβλέπει ότι η Αθήνα δεν θα πιάσει τον στόχο, καθώς θα αγγίξει μόλις το 2,3%. Υπενθυμίζεται ότι το προσχέδιο του προϋπολογισμού προβλέπει ανάπτυξη 2,8% για το επόμενο έτος. Μάλιστα, το ΔΝΤ εκτιμά ότι η ανάπτυξη θα μειώνεται συνεχώς τα επόμενα χρόνια και θα πέσει ακόμα και κάτω από τη μονάδα (0,9%) το 2023.
Ανάλογη η εικόνα για τα τα πρωτογενή πλεονάσματα. Ενώ φέτος η Ελλάδα πιάνει τον στόχο (το ΔΝΤ προβλέπει να φτάσει στο 3,7%), τα επόμενα χρόνια τα πλεονάσματα θα είναι εκτός στόχων (κάτω από το 3,5%): αρχής γενομένης από το 2020, κατά το οποίο το Ταμείο προβλέπει πως το πλεόνασμα θα αγγίξει μόλις το 3,1%.
Όπως συνηθίζει, το ΔΝΤ εκφράζει την απαισιοδοξία του για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Μεταξύ άλλων, τονίζει ότι ακόμα και έπειτα από 10 χρόνια (το 2028, το χρέος θα είναι πολύ υψηλό, καθώς θα αγγίζει το 145,1%.
Σύμφωνα με την έκθεση, το Ταμείο εκτιμά ότι η μακροπρόθεσμή βιωσιμότητα του χρέους δεν διασφαλίζεται βάσει «ρεαλιστικών μακροοικονομικών δημοσιονομικών παραδοχών», καθώς το ΔΝΤ πιστεύει ότι υπάρχει υπερεκτίμηση της πραγματικής συναλλαγματικής ισοτιμίας.
«Ενστάσεις» από Αθήνα
Από την πλευρά της, η ελληνική κυβέρνηση δεν συμμερίζεται τις παραπάνω εκτιμήσεις και απάντησε στο ΔΝΤ με έντονο τρόπο, μέσω σχετικής επιστολής που έστειλε ο Μιχάλης Ψαλιδόπουλος (εκπρόσωπος της Ελλάδος στο Ταμείο).
Μεταξύ άλλων, η επιστολή αναφέρει ότι η έκθεση του Ταμείου δίνει υπερβολική έμφαση στο παρελθόν και σε προκλήσεις και υποτιμά τις θετικές πρόσφατες εξελίξεις οι οποίες βελτιώνουν σημαντικά τις προοπτικές - τόσο τις βραχυπρόθεσμες όσο και τις μεσοπρόθεσμες - της ελληνικής οικονομίας.
Μάλιστα, προχωρά και σε... συστάσεις, καθώς καλεί το Ταμείο να προχωρήσει σε πολύ πιο ισόρροπη αποτίμηση των στοιχείων κατά τις επόμενες εκθέσεις του, όπως και να δίνει μεγαλύτερη έμφαση στο μέλλον.
Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: