Δευτέρα 23 Μαρτίου 2020

Γιατί η Γερμανία έχει χαμηλό ποσοστό θανάτων από κοροναϊό

Στη Γερμανία, ενώ τα ποσοστά των κρουσμάτων ασθενών με κορωνοϊό αυξάνονται, η θνησιμότητα μειώνεται. Για κάποιους αποτελεί ένα παράδοξο, μια «ανωμαλία». Οι ειδικοί σημειώνουν όμως, κρατώντας τις επιφυλάξεις τους, πως αυτό οφείλεται στο ότι η χώρα τους, πραγματοποιεί τα περισσότερα τεστ από την αρχή της επιδημίας.
Οι Γερμανοί δεν ελέγχουν μόνο τους ασθενείς με βαριά συμπτώματα, όπως οι περισσότερες χώρες της Ευρώπης, ακολουθούν κατά γράμμα τις οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και ελέγχουν περιπτώσεις με ελαφριά συμπτώματα, αλλά και ανθρώπους που δεν έχουν νοσήσει, αλλά έχουν έρθει σε επαφή με νοσούντες. Η Γερμανία, έχει ξεπεράσει σε τεστ, ακόμα και τη Νότια Κορέα, που θεωρείται παράδειγμα προς μίμηση στον τρόπο που καταπολέμησης της εξάπλωσης του ιού. Ο μικρός αριθμός θανάτων, αποδίδεται επίσης και στο πολύ καλά οργανωμένο σύστημα υγείας και στην προνοητικότητα της Γερμανικής κυβέρνησης να επιτάξει εργαστήρια. Ας δούμε αναλυτικότερα, τι αναφέρουν στο εκτενές ρεπορτάζ τους, οι Financial Times.
Η κρίση των κορωνοϊού έχει πλήξει τη Γερμανία σε μεγάλο βαθμό. Τα κρούσματα αυξάνονται ραγδαία, τα σχολεία, τα εργοστάσια και τα μπαρ, έχουν κλείσει σε ολόκληρη τη χώρα και τα κυβερνητικά μέτρα για την επιβράδυνση της επιδημίας είναι όλο και πιο δραματικά μέρα με τη μέρα.
Ωστόσο, η χώρα αποδεικνύεται εξαιρετικά ανθεκτική αφού σε σχέση με τις γνωστές έως τώρα λοιμώξεις, ο αριθμός των θανάτων που έχει προκαλέσει ο κορωνοϊός είναι πολύ μικρότερος.
Σύμφωνα με στοιχεία του πανεπιστημίου Johns Hopkins, υπήρχαν 13.979 επιβεβαιωμένα κρούσματα στη Γερμανία, το απόγευμα της Πέμπτης, περισσότερα από οποιαδήποτε άλλη χώρα εκτός της Κίνας, της Ιταλίας, του Ιράν και της Ισπανίας. Την ίδια στιγμή, η Γερμανία είχε καταγράψει μόνο 42 θανάτους. Η γειτονική Γαλλία, αντιθέτως, ανέφερε 9.058 κρούσματα και 243 θανάτους. Η Ισπανία είχε 17.395 κρούσματα και 803 θανάτους. Στις Ηνωμένες Πολιτείες, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ιταλία, ακόμη και η Νότια Κορέα, δείχνουν όλα τα ποσοστά θνησιμότητας να είναι σημαντικά υψηλότερα από τη Γερμανία.
Η προφανής «ανωμαλία», πυροδότησε δημόσια συζήτηση στη Γερμανία. Αν και οι ειδικοί προειδοποιούν ότι δεν έχουν καταλήξει σε απόλυτα σαφή συμπεράσματα, υποστηρίζουν ότι το χαμηλό ποσοστό θνησιμότητας της χώρας, οφείλεται κατά κύριο λόγο στον ασυνήθιστα μεγάλο αριθμό τεστ που πραγματοποιούνται.
«Μπορούμε να κάνουμε περισσότερα από 160.000 τεστ την εβδομάδα»
Σύμφωνα με τον κ. Lothar Wieler, πρόεδρο του ινστιτούτου Koch, τα γερμανικά εργαστήρια διεξάγουν σήμερα περίπου 160.000 τεστ κάθε εβδομάδα, τη στιγμή που οι οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, έχουν πραγματοποιήσει περίπου τον ίδιο αριθμό συνολικά από τότε που άρχισε η κρίση. Ακόμη και η Νότια Κορέα, η οποία διεξάγει 15.000 εξετάσεις την ημέρα και έχει χαρακτηριστεί από τους ιολόγους ως παράδειγμα προς μίμηση φαίνεται ότι πραγματοποιεί λιγότερα τεστ από την Γερμανία.
Την ίδια ώρα η Γερμανία αυξάνει ακόμα περισσότερο τα τεστ και ενισχύει το υγειονομικό σύστημα, με αξιοποίηση εργαστηρίων που μέχρι τώρα χρησιμοποιούνταν για άλλους λόγους, όπως για παράδειγμα για την μελέτη των ζώων, επιστρατεύοντας τα στην μάχη κατά του κορωνοϊού.
«Έχουμε χαμηλότερη θνησιμότητα, γιατί οι αρχές μπορούν να ανιχνεύσουν πιο αποτελεσματικά τους ασθενείς που πάσχουν, αφού εξετάζονται και ασθενείς με ήπια συμπτώματα, ή χωρίς καθόλου συμπτώματα, οι οποίοι έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες επιβίωσης» λέει ο καθηγητής Wieler.
Σύμφωνα με στοιχεία του Ινστιτούτου Robert Koch, πάνω από το 80% των ανθρώπων που έχουν μολυνθεί από τον κορωνοϊό στη Γερμανία, είναι νεότεροι των 60 ετών.
Ωστόσο, ο κ. Hans-Georg Kräusslich, καθηγητής της ιατρικής και επικεφαλής της ιολογίας στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Χαϊδελβέργης, προειδοποίησε, ότι η εικόνα στη Γερμανία ενδέχεται να αλλάξει τις επόμενες εβδομάδες.
«Βρισκόμαστε ακόμα σε σχετικά πρώιμο στάδιο της επιδημίας στη Γερμανία. Η συντριπτική πλειοψηφία των ασθενών μολύνθηκε τις τελευταίες δύο εβδομάδες και πιθανότατα θα δούμε πιο σοβαρές περιπτώσεις στο μέλλον καθώς και μια αλλαγή στο ποσοστό θνησιμότητας ».
Ωστόσο, οι ειδικοί επισημαίνουν επίσης ότι η Γερμανία είχε τουλάχιστον την ευκαιρία να προετοιμαστεί για την αύξηση των σοβαρών λοιμώξεων, με τα νοσοκομεία σε ολόκληρη τη χώρα να επεκτείνουν την ικανότητα εντατικής θεραπείας και να αυξάνουν τον αριθμό των υπαλλήλων και την κυβέρνηση να αγοράζει όσο το δυνατόν πιο κρίσιμο εξοπλισμό. Την περασμένη εβδομάδα, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση διέταξε επιπλέον 10.000 αναπνευστήρες εξοικονόμησης ενέργειας από έναν Γερμανό κατασκευαστή, επιπλέον των 25.000 που ήδη υπάρχουν σε νοσοκομεία σε ολόκληρη τη χώρα.
Το κράτος του Βερολίνου, το οποίο έχει μέχρι στιγμής καταγράψει 391 περιπτώσεις Covid-19, μετατρέπει τμήματα του τοπικού εμπορικού κέντρου σε νοσοκομείο 1.000 κλινών, για μελλοντικούς ασθενείς με κορωναϊό. Παρόμοια βήματα έχουν ληφθεί σε ολόκληρη τη χώρα. «Είμαστε στην αρχή, έτσι θα μπορέσουμε να εφαρμόσουμε όλα τα μέτρα που έχουν ήδη ζητηθεί και μπαίνουν σε εφαρμογή», δήλωσε ο καθηγητής Wieler. «Μπορούμε ακόμη να διασφαλίσουμε ότι οι σοβαρά άρρωστοι , μπορούν όλοι να λάβουν θεραπεία στο νοσοκομείο, πράγμα πολύ σημαντικό»
 
Φωτεινή Λαμπρίδη
Πηγή: tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: