Δευτέρα 23 Μαρτίου 2020

Η ατομική ευθύνη του «Εθνικού» ηγέτη

Στην πρωτοφανή κρίση που διέρχεται η χώρα μας επικαλούμαστε συχνά και πιεστικά στο δημόσιο λόγο την ατομική ευθύνη ως προς την τήρηση των κανόνων για την μη διασπορά του κοροναϊου. Προφανώς η ευθύνη της προστασίας της οικογένειας μας, της κοινότητας μας και της κοινωνίας μας βαραίνει και τον καθένα μας ξεχωριστά. Σε στιγμές κρίσεις πρέπει να θυσιάσουμε ένα κομμάτι της καθημερινότητας μας για το καλό του συνόλου.
Όμως, ενίοτε δομείται ένα νέο αφήγημα από ορισμένους που προσομοιάζει την μνημονιακή περίοδο και το "Όλοι μαζί τα φάγαμε". Στις κρίσεις δεν υπάρχουν μόνο οι ατομικές ευθύνες, αλλά πρωτίστως οι πολιτικές. Πολλοί από το κυβερνητικό στρατόπεδο επιθυμούν να χτίσουν το προφίλ του Εθνικού ηγέτη στον κ. Μητσοτάκη, επειδή τα πράγματα ως τώρα είναι διαχειρίσιμα και ειδικά σε σύγκριση με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες, ταυτόχρονα όμως προετοιμάζονται για την περίοδο της όξυνσης καταλογίζοντας την ευθύνη στον κόσμο.
Η επιλογή της συστηματικής υποκαταγραφής των κρουσμάτων,όπως φαίνεται από τα επίσημα στοιχεία που δημοσιεύονται στους New York Times και η Ελλάδα βρίσκεται διεθνώς μέσα στην πρώτη τριάδα των χωρών που έχουν κάνει τα λιγότερα τεστ στον πληθυσμό, ενέχει ξεκάθαρα πολιτική σκοπιμότητα. Τα ΜΜΕ με τα ρεπορτάζ για την κινητικότητα και την παραβατικότητα του κόσμου στους κανόνες είναι ξεκάθαρα αποπροσανατολιστικά και ορισμένες φορές υπερβολικά εξόφθαλμα. Πλάνα με άδειες παραλίες με τίτλους "Οι Θεσσαλονικείς προτίμησαν τις παραλίες", το.μόνο που επιτυγχάνουν είναι να φέρνουν σε άβολη θέση τους τρεις που παρουσιάζονται σε κοντινό πλάνο και να αποκαλύπτουν ότι υπάρχει μεθόδευση.
Ουρές που δεν σχηματίζονται στα διόδια φέρνουν σε αμηχανία τους ρεπόρτερ. Από τα μεσάνυχτα μέχρι τις 2 μ.μ. της Παρασκευής, σύμφωνα με την Ολυμπία Οδό από τα διόδια της Ελευσίνας πέρασαν 32% λιγότερα οχήματα σε σχέση με την προηγούμενη Παρασκευή ενώ σύμφωνα με την Νέα Οδό, από τα διόδια των Αφιδνών πέρασαν 27% λιγότερα οχήματα, όπως αναφέρει ρεπορτάζ του gocar.gr. Όπως αναφέρει η δημοσιογράφος της Καθημερινής Λίνα Γιάνναρου, το θέμα ξεκίνησε από ένα φωτογραφικό απόσπασμα από την πρωινή εκπομπή του Alpha και ένα τίτλο με ερωτηματικό («Φεύγουν λόγω κοροναϊού;») που αναπαρήγαν διάφορα ΜΜΕ χωρίς να τεκμηριώνεται ενώ ο δημοσιογράφος της εκπομπής αναφέρει με σαφήνεια πως η όποια καθυστέρηση οφείλεται στην αύξηση των ανέπαφων συναλλαγών.
Είναι αλήθεια ότι πολλοί κάνουν τα αντίθετα από τα προτεινόμενα. Γνωρίζουμε όμως τον λόγο; Μήπως δεν είναι εκδρομείς που φεύγουν, αλλά άνθρωποι που σπεύδουν να φροντίσουν τους ηλικιωμένους συγγενείς τους με κάθε προφύλαξη; Και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος που σπεύδει να τους κατηγορήσει έχει καλύτερη γνώση και από πού τεκμαίρεται αυτή; Η προστασία προσωπικών δεδομένων πάντως είναι με το μέρος τους.
Εξάλλου ο στόχος ήταν να περιορίσουμε κατά 75% τις δραστηριότητες μας, όχι να τις εξαφανίσουμε. Πράγμα που φαίνεται να επιτυγχάνεται. Άρα προς τι όλος αυτός ο πανικός; Δεν είναι λογικό να κάνουμε πολιτική διαχείριση σε στιγμές κρίσεις. Η διαφάνεια και η καλλιέργεια συνθηκών συναίνεσης και ηρεμίας είναι το πρωτεύον, όχι η αναζήτηση εξιλαστήριων θυμάτων. Η κριτική ενίοτε άδικη και κακοπροαίρετη δεν πρέπει να στοχοποιείται, αλλά να αποτελεί ευκαιρία να εξηγηθεί σε βάθος η ακολουθούμενη στρατηγική. Προς το παρόν τα αποτελέσματα (νοσηλευόμενοι και θάνατοι) δικαιώνουν τα μέτρα που έχουν ληφθεί και αν υπάρχουν παραβλέψεις τώρα είναι η στιγμή να τις προλάβουμε.
Οι συναθροίσεις άνω των 10 ατόμων απαγορεύονται και κατηγορούνται οι "ατίθασοι", στους χώρους εργασίας όμως δεν υπάρχουν μέτρα προστασίας για τους εργαζόμενους και για τους πελάτες ούτε κάποια αρχή που θα επιβλέπει την τήρηση τους. Επαφίεται στους εργοδότες και στους ανά τόπους υπευθύνους η ερμηνεία των κανόνων υγιεινής.
"Μένουμε Σπίτι" φωνάζουμε και χειροκροτάμε. Μπορούμε όλοι; Εργοδότες εκμεταλλεύονται την εργασιακή ανασφάλεια που έχει δομήσει η κυβέρνηση, 40.000 απολύσεις σε 10 μέρες που δεν ανακαλούνται, εντατικοποιώντας την εργασία και εξαντλώντας τους εργαζόμενους. Οι άστεγοι έχουν μείνει έρμαιο των συνθηκών.
Οι άνθρωποι που έχουν στεγαστικό δάνειο τρέμουν για την επόμενη μέρα. Οι επιταγές είναι δαμόκλειος σπάθη για τους περισσότερους επιχειρηματίες. Την στιγμή που οι απανταχού νεοφιλελεύθεροι αναζητούν λύσεις στις κρατικοποιήσεις,μήπως είναι η ώρα να αναλογιστούμε ότι το να μην έχει το κράτος δική του ισχυρή τράπεζα δεν του επιτρέπει να διαμορφώνει τους όρους στην αγορά; Ο Υπουργός οικονομικών εκλιπαρεί δημοσίως τις τράπεζες να φερθούν με σύνεση και ανθρωπιά. Η Εθνική τράπεζα σε συγχώνευση με την Αττικής και τις συνεταιριστικές θα έκαναν ένα δημόσιο πόλο που θα είχε την δυνατότητα να βοηθήσει αποτελεσματικά την αγορά και να συμπαρασύρει τον ανταγωνισμό.
Τα μέτρα δεν επαρκούν. Η λογική της κυβέρνησης είναι να κρατήσει ένα ισχυρό πακέτο για μετά την κρίση για να εκμεταλλευτεί το momentum. Καλώς πράττει; Αν κρίνουμε από τις επιλογές των υπολοίπων κυβερνήσεων όχι. Η οικονομία είναι κυρίαρχα κλίμα. Αν επικρατήσει πανικός, έπεται η ανθρωποφαγία. Την οποία και καλλιεργείς. Εργαζόμενοι κατηγορούν τους συναδέλφους τους γονείς, γιατί νιώθουν ότι έχουν μείνει οι ίδιοι εκτεθειμένοι την στιγμή που αυτοί είναι σπίτι.
Οι γιατροί έγιναν ήρωες από τους ανθρώπους που απαξίωσαν το δημόσιο σύστημα υγείας. Οι άνθρωποι δίνουν έναν δύσκολο αγώνα σε αντίξοες συνθήκες, σε νοσοκομεία υποστελεχωμένα και με έλλειψη υλικών. Σε αυτά πάλι η ατομική ευθύνη είναι η λύση; Οι χορηγίες; Μπράβο σε όσους κινητοποιούνται και προσφέρουν, αλλά δεν αρκεί.
Για να γίνεις Εθνικός ηγέτης πρέπει να σκέφτεσαι το όλον και όχι την πολιτική και επικοινωνιακή διαχείριση. Εξάλλου τον τίτλο αυτόν στον χαρίζει η ιστορία, όχι οι αυλοκόλακες. Ενωμένοι θα διαβούμε και όλοι πρέπει να μείνουμε όρθιοι.
ΥΓ1 Δεν είναι η ώρα για αντιπολίτευση, αλλά ας σκεφτούμε τι αντιπολίτευση θα ασκούσαν όλοι όσοι επιθυμούν υπευθυνότητα. Διχαστική και εμφυλιοπολεμική. Όπως σε κάθε κρίση. Η Αριστερά οφείλει πάνω από όλα να είναι πατριωτική και για αυτό η κριτική μας πρέπει να είναι στοχευμένη, πολιτική και εποικοδομητική.
ΥΓ2 Ο συμπαθής Τσιόδρας έχει αναλάβει μεγαλύτερη ευθύνη από αυτήν που του αναλογεί και που οφείλει να διαχειριστεί. Που είναι ο Κικίλιας;
 
Πηγή: tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: