Τρίτη 21 Απριλίου 2020

Η Πέλλα στο «γύψο»

Πέλλα 21/4/2020
Ανήμερα της αποφράδας ημέρας για την δημοκρατία, της μαύρης επετείου του πραξικοπήματος της 21ης Απριλίου 1967, κι έναν μήνα πριν την επέτειο των περσινών δημοτικών και κοινοτικών εκλογών, η Ελλάδα αλλά και η Πέλλα κατά περίσταση, παραμένουν στο γύψο. Οι παραλληλισμοί δεν είναι μόνο συμβολικοί λόγω των απαγορεύσεων που ισχύουν σήμερα εξαιτίας της «πανδημίας», αλλά και ουσιαστικοί, αφού τους διορισμένους χουντικούς νομάρχες, δημάρχους και κοινοτάρχες της επαίσχυντης επταετίας που εκτόπισαν σταδιακά τους εκλεγμένους, με τον έναν ή άλλο τρόπο τους διαδέχτηκαν αυτοί της Κυβέρνησης Μητσοτάκη δια του νομοθετικού εκτρώματος του κ. Θεοδωρικάκου υπουργού Εσωτερικών ως άλλου Παττακού, να καταργεί με κάθε πρόσφορο θεμιτό ή αθέμιτο τρόπο τον «Κλεισθένη», διορίζοντας τους αρεστούς κατά περίσταση και μετατρέποντας τις μειοψηφίες σε πλειοψηφίες προς χάριν της «κυβερνησιμότητας», όπως ακριβώς και τότε «δια να υποστούμε ακινδύνως την εγχείρησιν». Άλλωστε αυτό μάλλον δεν απηχεί περίεργα στ' αυτιά κανενός, αφού  τη χώρα μας, τη «γενέτειρα» της «κατ' επίφαση» δημοκρατίας, μέχρι σήμερα την κυβερνούν μόνο μειοψηφικές κυβερνήσεις, με τα γνωστά σε όλους μας οδυνηρά αποτελέσματα...
Ο αρχιπραξικοπηματίας ταξίαρχος Τεθωρακισμένων, Στέλιος Παττακός, είναι ο πρώτος υπουργός Εσωτερικών του δικτατορικού καθεστώτος. Στις πρώτες του ενέργειες είναι να φακελώσει τους εκλεγμένους αιρετούς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, από δημάρχους και κοινοτάρχες έως συμβούλους, σε όλη την επικράτεια, βάσει των φρονημάτων και της πολιτικής τους δράσης. Όσοι κρίνονται εχθρικοί στο καθεστώς, επιβάλεται να εκπέσουν. Στήνεται ένας μηχανισμός παρακολούθησης, καταγραφής και ανάλυσης πολιτικών βιογραφιών. Το περιβόητο «Αρχείο Παττακού» μιλά από μόνο του.
Από τους πρώτους μήνες επιβολής της δικτατορίας, ο αρχιπραξικοπηματίας υπουργός Εσωτερικών ζήτησε από νομάρχες και κατά τόπους διοικητές του στρατού και της χωροφυλακής αναλυτικά στοιχεία για τα πολιτικά φρονήματα αιρετών της Αυτοδιοίκησης.
Ακροδεξιά προβολή του τότε στο σήμερα και το νομοθέτημα-έκτρωμα Θεοδωρικάκου, άρχισε να αποδίδει τα πρώτα του αναμενόμενα τραγικά αποτελέσματα, οκτώ μήνες περίπου μετά την επίσημη ανάληψη καθηκόντων των νέων δημοτικών και κοινοτικών αρχών…
Το πρώτο που κατάφερε, αφού «προσκόλλησε» και πάλι τα τοπικά συμβούλια και δη τους κοινοτάρχες στους δημάρχους, ήταν να αδρανοποιήσει με το «καλημέρα» όλα τα δημοτικά και κοινοτικά συμβούλια και να καταστρατηγηθούν οι βασικές αρχές της σύγκλισης, της συνεργασίας, της συμμετοχής, της αντιπροσωπευτικότητας, της δημοκρατίας που προέβλεπε ο «Κλεισθένης», με τους κομματικούς μειοψηφικούς δημάρχους κυρίως, αλλά και τους κομματικούς μειοψηφικούς κοινοτάρχες κατά περίσταση και πάλι «Βασιλιάδες στα Ανάκτορα» προσκολλημένους σε κομματικές σκοπιμότητες και σχεδιασμούς, να αποφασίζουν μόνοι και να εκτελούν τις δικές τους αποφάσεις ή αναντίρρητα αποφάσεις «άλλων ανωτέρων τους» χωρίς να σηκώνουν ούτε το «μικρό» τους έστω πολιτικό ανάστημα και τους συμβούλους τόσο της συμπολίτευσης, όσο περισσότερο της αντιπολίτευσης, απλές «διακοσμητικές γλάστρες» χωρίς ρόλο, παρουσία και ουσία!
Οκτώ μήνες μετά, δεν έχει γίνει το παραμικρό για τα σημαντικά χρονίζοντα προβλήματα του τόπου, κι αν από την δημοτική αρχή την έχουμε νοιώσει στο πετσί μας αυτή την αδιαφορία, την αδράνεια, την κωλυσιεργία, την αδιαφάνεια τα τελευταία δέκα χρόνια, από την νεοεκλεγείσα κοινοτική αρχή, με νέους ανθρώπους, νέα «μυαλά» θα περιμέναμε κάτι διαφορετικό. Χάσαμε έστω και προσωρινά αυτό το διάστημα δεν κερδίσαμε… Πρέπει να αναγνωρίσουμε σίγουρα κι αν δεν το κάναμε θα ήταν αμετροέπεια και μικρότητα από μέρους, την προσωπική δουλειά και τον χρόνο κάποιων που προσφέρουν αυτό που μπορούν ως προσωπική δυνατότητα και ευχέρεια(τόσοι είναι…), αλλά στιγμή μη ξεχνάμε ότι στις τοπικές εκλογές εκλέγουμε διοίκηση που θα αλλάξει τον τόπο μας προς το καλύτερο και όχι δημοτικούς υπαλλήλους που θα διεκπεραιώνουν μόνο αποκλειστικές καθημερινές δουλειές του ανίκανου δήμαρχού μας! 
Δεν είδαμε τα αυτονόητα και «ανέξοδα» για να μην μας πει κανείς ότι πλειοδοτούμε ευκαιριακά και εκ του ασφαλούς, πρωτοβουλίες και δράσεις, έστω μια δημόσια επιστολή διαμαρτυρίας, μια πρωτοβουλία ψηφίσματος από τον πρόεδρο και το κοινοτικό συμβούλιο αφού κάθε άλλη ενέργεια προφανώς «άπτεται» των αρμοδιότητών τους, προς τον δήμαρχο, προς τον αντιπεριφερειάρχη, προς τον περιφερειάρχη, προς τον υπουργό Υγείας και τον κ. Πρωθυπουργό μας, τον ΠτΔ, προς τα τοπικά ΜΜΕ επίσης, για την απουσία γιατρού, ΠΦΥ από το χωριό μας και τα άλλα χωριά του δήμου από τις 23 Μαρτίου, για πρώτη φορά ίσως στην σύγχρονη ιστορία και μάλιστα εν μέσω φονικής πανδημίας! Δεν είδαμε μια δημόσια επιστολή διαμαρτυρίας ή ψήφισμα προς τον δήμαρχο για το πόσο μακριά θα πάει ακόμη αυτή η «βαλίτσα» της Αποχέτευσης και πότε θα φτάσει τελικά στον τελικό προορισμό της, που για πολλά χρόνια το μόνο που κάνει, είναι να ταλαιπωρεί και να βλάπτει τους πολίτες. Δεν είδαμε και δεν ακούσαμε πρωτοβουλίες και δράσεις για τα χρόνια προβλήματα των παιδικών χαρών, την αδειοδότηση και βελτιστοποίηση των υπαρχουσών υποδομών, το χωροταξικό του οικισμού με μεγάλες περιοχές ακόμη εκτός σχεδίου, το χωροταξικό των κοιμητηρίων που πλέον θα αρχίσουμε να θάβουμε ανθρώπους στις αυλές μας, την λειτουργία του Κέντρου Επισκεπτών που 9 στους 10 δεν γνωρίζουν τη λειτουργία, την χρησιμότητα και την αποτελεσματικότητά του έχοντας ξοδευτεί κατά καιρούς σ’ αυτό πακτωλός χρημάτων, την καταγραφή ευπαθών κοινωνικών ομάδων, άνεργων ανθρώπων και φτωχών οικογενειών, ώστε να τους παρασχεθεί αλληλέγγυα απ’ όλους μας η αναγκαία βοήθεια αυτή την δύσκολη περίοδο, τον σχεδιασμό και την διεκδίκηση αναγκαίων μικρών ή μεγάλων έργων, την αλλαγή λειτουργίας του πεζοδρόμου με την υπάρχουσα άσχημη κατάσταση να διαιωνίζεται, την κλήση σε συνάντηση των τοπικών συλλόγων με σημαντικό πλέον διακύβευμα τους τρόπους και τα μέσα στήριξης για τη βιωσιμότητα και την ύπαρξή τους, κ.α.. Και όσο ο πολίτης εξακολουθεί να μην ενημερώνεται και να μην βλέπει «φως» στο τούνελ, εμείς ως αντιπολίτευση αλλά κυρίως ως πολίτες αυτού του τόπου, έχουμε την υποχρέωση να τα αναφέρουμε, να τα αναδεικνύουμε και να τα προτείνουμε στην πορεία της αυτοδιοικητικής θητείας μέχρι η Πέλλα να βγει κάποια στιγμή από το «γύψο».
Ας θυμηθούμε... Το μόνο κατατεθειμένο, προεκλογικά, περιεκτικό πρόγραμμα ήταν αυτό της Προοδευτικής Πρωτοβουλίας Πολιτών Πέλλας. Κι αν ισχυριστεί κάποιος ότι αυτό καταψηφίστηκε, μια δεύτερη σκέψη ίσως τον επαναφέρει στην πραγματικότητα. Δεν καταψηφίστηκε το πρόγραμμα ,τα πρόσωπα καταψηφίστηκαν με ιδεολογικοπολιτικούς όρους και κριτήρια. Κι αυτό δεν αρμόζει σε μια κοινωνία των ελλόγων!
Προοδευτική Πρωτοβουλία Πολιτών Πέλλας

Δεν υπάρχουν σχόλια: