Τετάρτη 22 Απριλίου 2020

Ο.Μ. ΣΥΡΙΖΑ Γιαννιτσών: Εμπαιγμός του επιστημονικού κόσμου με το #Σκοιλ Ελικικού

Δυστυχώς για ακόμη μια φορά η κυβέρνηση αντιμετώπισε τον επιστημονικό κόσμο της χώρας με εξευτελιστικά προγράμματα δήθεν τηλεκατάρτισης. Πέρα από το βοήθημα των 533 ευρώ των εργαζομένων, ενός υποκατώτατου μισθού πως ήρθε για να μείνει, πέρα από τους χιλιάδες ανέργους που έμειναν έξω από την όποια χρηματοδότηση λόγω «κρυφών εισοδημάτων» σύμφωνα με τον Υπουργό Ανάπτυξης, η λίστα συμπληρώθηκε με το απαράδεκτο σχέδιο ενίσχυσης των επιστημόνων με διαμεσολάβηση των ΚΕΚ.
Από τον Μάρτιο κι ενώ η Ευρώπη έμπαινε σε καραντίνα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ξεκαθάρισε ότι λόγω του κορωνοϊού έκτακτο πακέτο ΕΣΠΑ μπορεί να χρησιμοποιηθεί για απευθείας ενίσχυση των αυτοαπασχολούμενων επιστημόνων χωρίς να χρειάζεται η διαμεσολάβηση των ΚΕΚ ή οποιαδήποτε είδους κατάρτιση. Η κυβέρνηση όμως επέλεξε ένα σχέδιο τηλεκατάρτισης που εμπαίζει τον επιστημονικό κόσμο της χώρας και προσβάλλει βάναυσα την αξιοπρέπεια χιλιάδων επιστημόνων, δίνοντάς τους 600€, μόνο αν τελειώσει την «εκπαίδευση». Βολεύει όμως κάποιους, εφόσον τα Κέντρα Εκπαίδευσης θα εισπράξουν 470€ για κάθε εκπαιδευόμενο!!! Όσο δεν δίνει εξηγήσεις και δεν παίρνει πίσω αυτήν την απόφαση, θα δημιουργεί σκιές και εύλογη καχυποψία για τα κίνητρα της επιλογής της.
Είναι βέβαιο ότι μπορούσε να δώσει απευθείας ενίσχυση στους επιστήμονες με πόρους του ΕΣΠΑ και χωρίς καμία επιβάρυνση του προϋπολογισμού. Επέλεξε όμως να μην το κάνει εξυπηρετώντας τα συμφέροντα μεγάλων κέντρων κατάρτισης, που φάνηκαν αδιάβαστα και φυσικά οι μεταφράσεις τους κατάντησαν αστείες δημοσιεύσεις στο διαδίκτυο.
Με αφορμή τα εκατομμύρια που δίνονται σε ΚΕΚ για την «κατάρτιση» λοιπόν επιστημόνων και ελεύθερων επαγγελματιών μέσω Voucher, φαίνεται ανεπαρκής η αντιμετώπιση των προβλημάτων των ελευθέρων επαγγελματιών μέσω των εξευτελιστικών αυτών προγραμμάτων ψευτοκατάρτισης και κατασπατάληση δημόσιου χρήματος. Ζητούμε απαντήσεις σχετικά με τον λόγο που δόθηκαν 80 εκατομμύρια ευρώ, ενώ υπήρχε η δυνατότητα να ενταχθούν στην κατηγορία των ομάδων που παίρνουν το επίδομα των 800 ευρώ, αλλά και τον λόγο για τον οποίο δεν έχει ακυρωθεί ακόμα η «άσκοπη, αδιαφανή και εξευτελιστική για τους ελεύθερους επαγγελματίες διαδικασία»
Οι επιστήμονες έχουν ακαδημαϊκή ποιότητα κύριε Βρούτση. Αν κόπτεσθε για τη δια βίου μάθηση θα έπρεπε να τους πείτε να παρακολουθήσουν δωρεάν ένα από αυτά τα προγράμματα και μετά να περάσουν να πάρουν τα 800 ευρώ. Απλό δεν είναι; Αλλά ξεχάσαμε. Φροντίσατε να αποκλείσετε τα πανεπιστήμια από τις πλατφόρμες των «άριστων!».

Δεν υπάρχουν σχόλια: