Οι υποψήφιοι του διαγωνισμού του ΑΣΕΠ που δεν διαμένουν σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, και ιδιαίτερα οι νησιώτες, διαμαρτύρονται για μη ισότιμη πρόσβαση. Η ιστορίας μίας νησιώτισσας υποψήφιας και η τοποθέτηση του προέδρου του ΑΣΕΠ.
Πριν ακόμα διεξαχθεί ο πρώτος γραπτός διαγωνισμός του ΑΣΕΠ, τον Μάρτιο του 2023, είχαν εκφραστεί ιδιαίτερα έντονες διαμαρτυρίες και παράπονα για το γεγονός ότι δεν είχε προβλεφθεί να υπάρχουν εξεταστικά κέντρα στα νησιά (Κυκλάδες, Επτάνησα,κτλ), έλλειψη που δημιουργούσε στους εκεί υποψηφίους την ανάγκη να μετακινηθούν με δικά τους έξοδα έτσι ώστε να είναι σε θέση να διαγωνιστούν και να διεκδικήσουν μία θέση στο ελληνικό δημόσιο.
Πριν ακόμα διεξαχθεί ο πρώτος γραπτός διαγωνισμός του ΑΣΕΠ, τον Μάρτιο του 2023, είχαν εκφραστεί ιδιαίτερα έντονες διαμαρτυρίες και παράπονα για το γεγονός ότι δεν είχε προβλεφθεί να υπάρχουν εξεταστικά κέντρα στα νησιά (Κυκλάδες, Επτάνησα,κτλ), έλλειψη που δημιουργούσε στους εκεί υποψηφίους την ανάγκη να μετακινηθούν με δικά τους έξοδα έτσι ώστε να είναι σε θέση να διαγωνιστούν και να διεκδικήσουν μία θέση στο ελληνικό δημόσιο.
Ως προς αυτήν ακριβώς την παράμετρο, τα πράγματα περιπλέχθηκαν ακόμη περισσότερο στο δεύτερο γραπτό διαγωνισμό ο οποίος πρόκειται να διεξαχθεί τον επόμενο μήνα. Διαγωνιστικά κέντρα για την εν λόγω δοκιμασία “στήθηκαν” μόνο στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη. Πουθενά αλλού. Ετσι ο αποκλεισμός που βίωσαν οι νησιώτες κατά τον πρώτο διαγωνισμό, τον βιώνουν τώρα οι κάτοικοι του συνόλου της ελληνικής περιφέρειας που θα πρέπει να μετακινηθούν (για μία μέρα τουλάχιστον) για να γράψουν.
Ωστόσο το πρόβλημα παραμένει ακόμα πιο σοβαρό για τους νησιώτες.
Τo ΝEWS 24/7 έδωσε το λόγο σε υποψήφια από μεγάλο νησί η οποία περιέγραψε με ακρίβεια τις δυσκολίες που αντιμετώπισε στον προηγούμενο διαγωνισμό και αυτές που αντιμετωπίζει στον εφετινό. Η μετακίνηση (για παραπάνω από μία ημέρες όπως μπορεί να γίνει κατανοητό αν μιλάμε για νησί) στοιχίζει σε χρήμα, χρόνο και κόπο και υποβάλλει τους διαγωνιζόμενους σε μία ιδιαίτερα πολύπλοκη ψυχολογική και συναισθηματική διαδικασία η οποία δεν αγγίζει σε καμία περίπτωση τους διαγωνιζόμενους από την πρωτεύουσα και τη Θεσσαλονίκη.
“Στον προηγούμενο διαγωνισμό, αυτόν του Μαρτίου του 2023, πληροφορήθηκα ότι είχα τοποθετηθεί από το σύστημα σε εξεταστικό κέντρο στο Παλαιό Φάληρο της Αθήνας. Με δεδομένο ότι ο διαγωνισμός διεξαγόταν ημέρα Σάββατο έπρεπε να ταξιδέψω από το νησί μου την Παρασκευή και να επιστρέψω την Κυριακή, έπρεπε δηλαδή να κάνω στην Αθήνα δύο διανυκτερεύσεις” μάς λέει η υποψήφια (τα πλήρη στοιχεία της οποίας βρίσκονται στη διάθεσή μας).
“Τα έξοδα για μία τέτοια μετακίνηση (εισιτήρια, διαμονή στην Αθήνα και φαγητό) ανέρχονται σε τουλάχιστον 500 ευρώ. Δεν είναι μικρό το ποσό, πόσω μάλλον αν μιλάμε για δύο μόλις ημέρες. Επρεπε να επιλέξω, τι θα πληρώσω. Αλλά δεν είχα κάποιον να με φιλοξενήσει στην Αθήνα. Και τελικώς, αν και είχα υποβάλλει τα χαρτιά μου, επέλεξα να μην δώσω. Είπα από μέσα μου ότι πολύ απλά δεν πρόκειται να κάνω κάτι τέτοιο” συνεχίζει.
Το αίσθημα όμως της αδικίας κατέτρωγε την υποψήφια. Γνώριζε ότι αν ήταν κάτοικος Αθηνών ή οποιασδήποτε άλλης πόλης στην οποία υπήρχε εξεταστικό κέντρο, θα έγραφε κανονικά. Τώρα όμως στερούταν τη συμμετοχή επειδή (και μόνο) είναι νησιώτισσα.
“Προσέφυγα στη δικαιοσύνη. Η σχετική ένστασή μου όμως απορρίφθηκε ως αβάσιμη. Το ΑΣΕΠ ισχυρίστηκε ότι είχε προβλέψει εκπτώσεις για διαμονή και μετακίνηση της τάξης του 30% κάτι που δεν μπόρεσε να δω και να βρω ποτέ. Με αυτές τις εκπτώσεις υποτίθεται ότι οι διαφορές μας σε σχέση με τους υπόλοιπους κατοίκους της Ελλάδας, στα ηπειρωτικά της χώρας, υποτίθεται ότι αμβλύνονται. Δεν το πιστεύω, να σας πω την αλήθεια, η απόφαση με απογοήτευσε”.
Εχει ενδιαφέρον σ’ αυτό το σημείο να δούμε τι ακριβώς έλεγε το σκεπτικό του δικαστηρίου χωρίς κανέναν δικό μας σχολιασμό. Σας το παραθέτουμε αυτούσιο:
Η ΚΕΔ για τον προσδιορισμό των περιφερειακών ενοτήτων και την κατανομή των υποψηφίων στα εξεταστικά κέντρα συνεκτίμησε τον αριθμό των υποψηφίων κάθε περιφερειακής ενότητας, τη χωρητικότητα των υπαρχουσών κτιριακών εγκαταστάσεων, τη δυνατότητα ταχείας και ταυτόχρονης αποστολής του απαραίτητου υλικού καθώς και ανεύρεσης επιτηρητών με σχετική εμπειρία και την ύπαρξη ικανού αριθμού υποψηφίων σε κάθε εξεταστικό κέντρο, ενώ, επιπλέον, έλαβε υπόψη την ευχέρεια μετακίνησης των υποψηφίων ορεινών ή νησιωτικών περιοχών σε άλλες ή στην ηπειρωτική χώρα και επομένως κατά την άσκηση της αρμοδιότητάς της εφάρμοσε τα κριτήρια της προαναφερόμενης κανονιστικής απόφασης του Α.Σ.Ε.Π.
Ενόψει των προεκτεθέντων και δεδομένου ότι, πέραν του μέτρου του Μεταφορικού Ισοδυνάμου, που ισχύει για όλους τους μόνιμους κατοίκους των νησιών – με το οποίο, δια της καταβολής του Αντισταθμίσματος Νησιωτικού Κόστους, επιδιώκεται, η εξίσωση του κόστους μεταφοράς με μέσα μαζικής μεταφοράς από την ηπειρωτική Ελλάδα σε νησί ή από νησί σε νησί με το κόστος που θα ίσχυε στην ηπειρωτική Ελλάδα για την ίδια απόσταση, για τη διευκόλυνση των υποψηφίων του επίμαχου διαγωνισμού που θα μετακινούνταν για τη γραπτή εξέτασή τους από νησιωτικές περιοχές σε άλλες ή στην ηπειρωτική χώρα εξασφαλίστηκαν εκπτώσεις (30%) στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια, επιπλέον δε για τους εξεταζόμενους στην Περιφερειακή Ενότητα Πειραιώς, όπως η αιτούσα, παρασχέθηκαν εκπτώσεις και στο κόστος διανυκτέρευσης σε ξενοδοχεία των Δήμων Πειραιά και Μοσχάτου, από τη έλλειψη πρόβλεψης εξεταστικού κέντρου στην Περιφερειακή Ενότητα και την υποχρέωση μετάβασης στον Πειραιά των υποψηφίων των εν λόγω περιοχών δεν τίθεται ζήτημα παραβάσεως των αρχών της αξιοκρατικής και ισότιμης πρόσβασης των υποψηφίων σε δημόσιες θέσεις.
Συνεπώς, ανεξαρτήτως του ότι η αιτούσα δεν προσκομίζει στοιχεία από τα οποία να προκύπτει αδυναμία συμμετοχής της στο διαγωνισμό λόγω των εξόδων μετάβασης και διαμονής στον Πειραιά, οι ανωτέρω προβαλλόμενοι λόγοι είναι απορριπτέοι ως αβάσιμοι”.
Πόσο “στοιχίζει” ο εφετινός διαγωνισμός
Η συνομίλητρία μας δεν το έβαλε κάτω. Συνέχισε να πιστεύει στον εαυτό της. “Τον τελευταίο χρόνο έκανα οικονομίες ακριβώς για να πάρω μέρος στο νέο διαγωνισμό. Εχω τα τυπικά προσόντα και πιστεύω ότι μπορώ να περάσω. Υπέβαλλα τη σχετική αίτηση και πληροφορήθηκα ότι θα δώσω σε εξεταστικό κέντρο που βρίσκεται στο Βόρειο Τομέα της Αθήνας”.
“Το πρώτο σοκ ήταν το αυξημένο παράβολο. Ανέρχεται πλέον στα 25 ευρώ, ήταν μόλις 3 στον προηγούμενο διαγωνισμό. Τα εισιτήρια από και προς τον Πειραιά στοιχίζουν 100 ευρώ. Η διαμονή μου (για δύο ημέρες) επίσης είναι μίνιμουμ 100 ευρώ. Εχω πληρώσει ήδη 25 ευρώ παράβολο. Και πλήρωσα και άλλα 350 ευρώ σε φροντιστήριο της Αθήνας για να πάρω, σε ασύγχρονη μορφή, την ύλη. Η κίνηση αυτή ήταν απαραίτητη (αφού αυτά που έχω να διαβάσω είναι πάρα πολλά). Συνολικά η συμμετοχή μου δηλαδή θα κοστίσει 600 ευρώ”.
Μικρό ή μεγάλο το ποσό; Σεβαστό αν μην τι άλλο θα μπορούσε να πει κανείς. Οι Αθηναίοι και οι Θεσσαλονικείς δεν έχουν φυσικά να πληρώσουν έξοδα διαμονής και μετάβασης. Θα ξεκινήσουν από τα σπίτια τους και μετά το πέρας της διαδικασίας θα επιστρέψουν σ’ αυτά. Γεννάται έτσι, εκ των πραγμάτων, ζήτημα ισότιμης πρόσβασης μεταξύ Αθηναίων και Θεσσαλονικέων και κατοίκων της υπόλοιπης Ελλάδας.
Παπαϊωάννου: Γι’ αυτό ο διαγωνισμός διεξάγεται μόνο σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη
Ζητήσαμε από τον πρόεδρο του ΑΣΕΠ Θάνο Παπαϊωάννου να μάς εξηγήσει γιατί εξεταστικά κέντρα “στήθηκαν” μόνο στις δύο μεγαλύτερες πόλεις της χώρας.
Ο κ. Παπαϊωάννου απάντησε ως εξής:
α. Η διεξαγωγή ενός ηλεκτρονικού μαζικού διαγωνισμού με όλα τα οφέλη που θα έχει, έχει περιορισμούς ως προς το πού μπορεί να διεξαχθεί. Σκεφτείτε ότι καταβάλαμε πολλές προσπάθειες για να εντοπίσουμε κατάλληλα εξεταστικά κέντρα ακόμα και στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη
β. Η διεξαγωγή του σε δύο πόλεις (και όχι σε δεκάδες πόλεις σε όλη την Ελλάδα) επιτρέπει τον αμεσότερο έλεγχο της διαδικασίας και τη διασφάλιση του ενιαίου τρόπου διεξαγωγής από το ίδιο το ΑΣΕΠ.
γ. Η επιβάρυνση από τη μετακίνηση από την επαρχία προς Αθήνα και Θεσσαλονίκη αντισταθμίζεται από το ότι δεν χρειάζεται οι υποψήφιοι να αγοράζουν συγγράμματα για τα θέματα γνώσεων (ή και φροντιστηρίων) αφού θα υπάρχει τράπεζα γνώσεων. Παράλληλα, με τη δυνατότητα του υποψηφίου
να καθορίσει ο ίδιος τη μέρα και ώρα της εξέτασης, τού παρέχεται μια σημαντική διευκόλυνση.
δ. Τα όσα έχουν ειπωθεί περί αντισυνταγματικότητας και αποκλεισμών, θα ήθελα να θυμίσω ότι κάθε χρόνο γίνονται πολλοί διαγωνισμοί στην Αθήνα ή τη Θεσσαλονίκη χωρίς να τίθεται θέμα για διενέργειά τους και σε άλλες πόλεις.
Ενδεικτικά σας αναφέρω τις εξής επαγγελματικές κατηγορίες:
– δικαστές και δικαστικοί υπάλληλοι,
– διπλωμάτες και υπάλληλοι ΥΠΕΞ,
– νομικό συμβούλιο του Κράτους
– σωφρονιστικοί υπάλληλοι,
– ελεγκτές ΥΠΑ,
σπουδαστές ΕΚΔΔΑ,
– δημοτική αστυνομία
– δικαστική αστυνομία κ.λπ.
Πολλοί από αυτούς τους υποψηφίους προέρχονται από την επαρχία, δεν μπορούν καν να καθορίσουν το πότε θα εξετασθούν αλλά παρά ταύτα έρχονται καθώς οι εξετάσεις αυτές αποτελούν ένα ορόσημο στη ζωή τους και στην προσπάθεια για επαγγελματική αποκατάσταση ή και ανέλιξη και
οικονομική διασφάλιση.
Καταλήγοντας θα ήθελα να τονίσω ότι το εγχείρημα του επικείμενου γραπτού διαγωνισμού είναι εξαιρετικά δύσκολο αλλά το επιχειρούμε με όλες μας τις δυνάμεις γιατί εάν τα καταφέρουμε οι διαγωνισμοί στο Δημόσιο θα περάσουν σε άλλη εποχή. Σε αυτή την προσπάθειά μας θέλουμε να έχουμε σύμμαχό μας την κοινωνία γιατί αυτή θα είναι τελικά κερδισμένη από την επιτυχία του διαγωνισμού.
Επίσης, ο κ. Παπαϊωάννου επεσήμανε:
“Ο επικείμενος διαγωνισμός του ΑΣΕΠ θα αφορά τις προσλήψεις ετών 2026 και 2027. Αυτό που διευκρινίζω πάντα είναι ότι δεν αφορά τις θέσεις του 2025 που ως γνωστόν προορίζονται για τις θέσεις προγραμματισμού του κράτους για τοτ2025 και για αυτές ήδη κάνουν αίτηση οι επιτυχόντες ΤΕ του πρώτου γραπτού διαγωνισμού και θα κάνουν τον Ιούνιο οι επιτυχόντες ΠΕ.
Ως προς τον διαγωνισμό που διοργανώνουμε τώρα, προγραμματίζουμε να ξεκινήσει στα μέσα Ιουνίου και είμαστε υποχρεωμένοι, εκ των πραγμάτων, να τελειώσουμε πριν τον Αύγουστο. Οι ακριβείς ημερομηνίες θα ανακοινωθούν μετά το πέρας της υποβολής αιτήσεων, οπότε θα ξέρουμε τον αριθμό των υποψηφίων και το πώς κατανέμονται μεταξύ των εξεταστικών κέντρων και Θεσσαλονίκης.
Ο διαγωνισμός θα έχει πολλές καινοτομίες και σπεύδω να επισημάνω τις σημαντικότερες:
1. Ο διαγωνισμός θα είναι ηλεκτρονικός, δηλαδή οι υποψήφιοι θα «γράφουν» μπροστά σε Η/Υ κάτι που θα επιταχύνει την έκδοση της βαθμολογίας
2. Τα θέματα γνώσεων θα κληρώνονται από τράπεζα με ερωτήσεις γνώσεων που θα ανακοινωθούν στον κατάλληλο χρόνο. Όπως καταλαβαίνετε, δεν πρέπει να ανακοινωθούν ούτε καθυστερημένα ούτε και πρόωρα. Οι προς κλήρωση ερωτήσεις (και η ορθή απάντηση για κάθε ερώτηση) θα δημοσιευθούν στον κατάλληλο χρόνο. Η εκ των προτέρων δημοσιοποίησή τους θα διευκολύνει εξαιρετικά τους υποψηφίους αφού δεν θα χρειαστούν ογκώδη συγγράμματα ή φροντιστήρια στα θέματα αυτά. Όσα έχουν γραφτεί για πιο πολλή και πιο δύσκολη ύλη είναι αβάσιμα αφού αγνοούν ότι τώρα οι υποψήφιοι θα έχουν να διαβάσουν συγκεκριμένες 400 περίπου ερωτήσεις και τις ορθές απαντήσεις και επ’ αυτών μόνο θα εξετασθούν. Η τράπεζα θεμάτων με την πάροδο των ετών θα εμπλουτίζεται.
3. Παράλληλα, θα εμβαθύνουμε στο τεστ δεξιοτήτων ώστε αυτό που ξεκίνησε το 2023 με τον πρώτο διαγωνισμό δεξιοτήτων να συνεχισθεί και να βελτιωθεί. Οι ερωτήσεις θα είναι επαγωγικού συλλογισμού και εργασιακής αποτελεσματικότητας και το τονίζω γιατί παρά το ότι αυτό αναφέρει και η ίδια η προκήρυξη, σε πολλές διαφημίσεις εγχειριδίων αναφέρονται πολλά είδη τεστ δεξιοτήτων αυξάνοντας το άγχος των υποψηφίων και βέβαια και το κόστος προμήθειάς τους.
4. Όταν, μετά τη λήξη των αιτήσεων, οριστικοποιηθούν οι ημερομηνίες του διαγωνισμού οι υποψήφιοι θα κληθούν να επιλέξουν την ημέρα και ώρα εξέτασής τους σε ηλεκτρονική πλατφόρμα του ΑΣΕΠ. Έτσι δεν θα έχουμε το φαινόμενο μη προσέλευσης υποψηφίων επειδή το ΑΣΕΠ όρισε μια τυχαία ημερομηνία για τον καθένα. Αυτό βέβαια θα χρειαστεί να γίνει μόνο στην περίπτωση που οι υποψήφιοι δεν μπουν σε αυτή τη διαδικασία. Για αυτό είναι οι υποψήφιοι να επιλέξουν και να δηλώσουν εγκαίρως και εμπρόθεσμα την ημέρα και ώρα που προτιμούν
5. Δεν θα υπάρχει βάση. Το τεστ δεξιοτήτων δεν προσφέρεται για βάση αφού έχει συγκριτικό χαρακτήρα η κατάταξη. Αυτό δεν σημαίνει, βέβαια, ότι μπορεί να διορισθούν όλοι αφού οι θέσεις που θα προκηρυχθούν θα είναι αρκετά λιγότερες από τους υποψηφίους και συνεπώς θα προσληφθούν αυτοί που είναι πιο ψηλά στην κατάταξη”.
Τα συμπεράσματα ανήκουν, όπως πάντα, στον αναγνώστη.
Νίκος Γιαννόπουλος
Πηγή: news247.gr
Ωστόσο το πρόβλημα παραμένει ακόμα πιο σοβαρό για τους νησιώτες.
Τo ΝEWS 24/7 έδωσε το λόγο σε υποψήφια από μεγάλο νησί η οποία περιέγραψε με ακρίβεια τις δυσκολίες που αντιμετώπισε στον προηγούμενο διαγωνισμό και αυτές που αντιμετωπίζει στον εφετινό. Η μετακίνηση (για παραπάνω από μία ημέρες όπως μπορεί να γίνει κατανοητό αν μιλάμε για νησί) στοιχίζει σε χρήμα, χρόνο και κόπο και υποβάλλει τους διαγωνιζόμενους σε μία ιδιαίτερα πολύπλοκη ψυχολογική και συναισθηματική διαδικασία η οποία δεν αγγίζει σε καμία περίπτωση τους διαγωνιζόμενους από την πρωτεύουσα και τη Θεσσαλονίκη.
“Στον προηγούμενο διαγωνισμό, αυτόν του Μαρτίου του 2023, πληροφορήθηκα ότι είχα τοποθετηθεί από το σύστημα σε εξεταστικό κέντρο στο Παλαιό Φάληρο της Αθήνας. Με δεδομένο ότι ο διαγωνισμός διεξαγόταν ημέρα Σάββατο έπρεπε να ταξιδέψω από το νησί μου την Παρασκευή και να επιστρέψω την Κυριακή, έπρεπε δηλαδή να κάνω στην Αθήνα δύο διανυκτερεύσεις” μάς λέει η υποψήφια (τα πλήρη στοιχεία της οποίας βρίσκονται στη διάθεσή μας).
“Τα έξοδα για μία τέτοια μετακίνηση (εισιτήρια, διαμονή στην Αθήνα και φαγητό) ανέρχονται σε τουλάχιστον 500 ευρώ. Δεν είναι μικρό το ποσό, πόσω μάλλον αν μιλάμε για δύο μόλις ημέρες. Επρεπε να επιλέξω, τι θα πληρώσω. Αλλά δεν είχα κάποιον να με φιλοξενήσει στην Αθήνα. Και τελικώς, αν και είχα υποβάλλει τα χαρτιά μου, επέλεξα να μην δώσω. Είπα από μέσα μου ότι πολύ απλά δεν πρόκειται να κάνω κάτι τέτοιο” συνεχίζει.
Το αίσθημα όμως της αδικίας κατέτρωγε την υποψήφια. Γνώριζε ότι αν ήταν κάτοικος Αθηνών ή οποιασδήποτε άλλης πόλης στην οποία υπήρχε εξεταστικό κέντρο, θα έγραφε κανονικά. Τώρα όμως στερούταν τη συμμετοχή επειδή (και μόνο) είναι νησιώτισσα.
“Προσέφυγα στη δικαιοσύνη. Η σχετική ένστασή μου όμως απορρίφθηκε ως αβάσιμη. Το ΑΣΕΠ ισχυρίστηκε ότι είχε προβλέψει εκπτώσεις για διαμονή και μετακίνηση της τάξης του 30% κάτι που δεν μπόρεσε να δω και να βρω ποτέ. Με αυτές τις εκπτώσεις υποτίθεται ότι οι διαφορές μας σε σχέση με τους υπόλοιπους κατοίκους της Ελλάδας, στα ηπειρωτικά της χώρας, υποτίθεται ότι αμβλύνονται. Δεν το πιστεύω, να σας πω την αλήθεια, η απόφαση με απογοήτευσε”.
Εχει ενδιαφέρον σ’ αυτό το σημείο να δούμε τι ακριβώς έλεγε το σκεπτικό του δικαστηρίου χωρίς κανέναν δικό μας σχολιασμό. Σας το παραθέτουμε αυτούσιο:
Η ΚΕΔ για τον προσδιορισμό των περιφερειακών ενοτήτων και την κατανομή των υποψηφίων στα εξεταστικά κέντρα συνεκτίμησε τον αριθμό των υποψηφίων κάθε περιφερειακής ενότητας, τη χωρητικότητα των υπαρχουσών κτιριακών εγκαταστάσεων, τη δυνατότητα ταχείας και ταυτόχρονης αποστολής του απαραίτητου υλικού καθώς και ανεύρεσης επιτηρητών με σχετική εμπειρία και την ύπαρξη ικανού αριθμού υποψηφίων σε κάθε εξεταστικό κέντρο, ενώ, επιπλέον, έλαβε υπόψη την ευχέρεια μετακίνησης των υποψηφίων ορεινών ή νησιωτικών περιοχών σε άλλες ή στην ηπειρωτική χώρα και επομένως κατά την άσκηση της αρμοδιότητάς της εφάρμοσε τα κριτήρια της προαναφερόμενης κανονιστικής απόφασης του Α.Σ.Ε.Π.
Ενόψει των προεκτεθέντων και δεδομένου ότι, πέραν του μέτρου του Μεταφορικού Ισοδυνάμου, που ισχύει για όλους τους μόνιμους κατοίκους των νησιών – με το οποίο, δια της καταβολής του Αντισταθμίσματος Νησιωτικού Κόστους, επιδιώκεται, η εξίσωση του κόστους μεταφοράς με μέσα μαζικής μεταφοράς από την ηπειρωτική Ελλάδα σε νησί ή από νησί σε νησί με το κόστος που θα ίσχυε στην ηπειρωτική Ελλάδα για την ίδια απόσταση, για τη διευκόλυνση των υποψηφίων του επίμαχου διαγωνισμού που θα μετακινούνταν για τη γραπτή εξέτασή τους από νησιωτικές περιοχές σε άλλες ή στην ηπειρωτική χώρα εξασφαλίστηκαν εκπτώσεις (30%) στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια, επιπλέον δε για τους εξεταζόμενους στην Περιφερειακή Ενότητα Πειραιώς, όπως η αιτούσα, παρασχέθηκαν εκπτώσεις και στο κόστος διανυκτέρευσης σε ξενοδοχεία των Δήμων Πειραιά και Μοσχάτου, από τη έλλειψη πρόβλεψης εξεταστικού κέντρου στην Περιφερειακή Ενότητα και την υποχρέωση μετάβασης στον Πειραιά των υποψηφίων των εν λόγω περιοχών δεν τίθεται ζήτημα παραβάσεως των αρχών της αξιοκρατικής και ισότιμης πρόσβασης των υποψηφίων σε δημόσιες θέσεις.
Συνεπώς, ανεξαρτήτως του ότι η αιτούσα δεν προσκομίζει στοιχεία από τα οποία να προκύπτει αδυναμία συμμετοχής της στο διαγωνισμό λόγω των εξόδων μετάβασης και διαμονής στον Πειραιά, οι ανωτέρω προβαλλόμενοι λόγοι είναι απορριπτέοι ως αβάσιμοι”.
Πόσο “στοιχίζει” ο εφετινός διαγωνισμός
Η συνομίλητρία μας δεν το έβαλε κάτω. Συνέχισε να πιστεύει στον εαυτό της. “Τον τελευταίο χρόνο έκανα οικονομίες ακριβώς για να πάρω μέρος στο νέο διαγωνισμό. Εχω τα τυπικά προσόντα και πιστεύω ότι μπορώ να περάσω. Υπέβαλλα τη σχετική αίτηση και πληροφορήθηκα ότι θα δώσω σε εξεταστικό κέντρο που βρίσκεται στο Βόρειο Τομέα της Αθήνας”.
“Το πρώτο σοκ ήταν το αυξημένο παράβολο. Ανέρχεται πλέον στα 25 ευρώ, ήταν μόλις 3 στον προηγούμενο διαγωνισμό. Τα εισιτήρια από και προς τον Πειραιά στοιχίζουν 100 ευρώ. Η διαμονή μου (για δύο ημέρες) επίσης είναι μίνιμουμ 100 ευρώ. Εχω πληρώσει ήδη 25 ευρώ παράβολο. Και πλήρωσα και άλλα 350 ευρώ σε φροντιστήριο της Αθήνας για να πάρω, σε ασύγχρονη μορφή, την ύλη. Η κίνηση αυτή ήταν απαραίτητη (αφού αυτά που έχω να διαβάσω είναι πάρα πολλά). Συνολικά η συμμετοχή μου δηλαδή θα κοστίσει 600 ευρώ”.
Μικρό ή μεγάλο το ποσό; Σεβαστό αν μην τι άλλο θα μπορούσε να πει κανείς. Οι Αθηναίοι και οι Θεσσαλονικείς δεν έχουν φυσικά να πληρώσουν έξοδα διαμονής και μετάβασης. Θα ξεκινήσουν από τα σπίτια τους και μετά το πέρας της διαδικασίας θα επιστρέψουν σ’ αυτά. Γεννάται έτσι, εκ των πραγμάτων, ζήτημα ισότιμης πρόσβασης μεταξύ Αθηναίων και Θεσσαλονικέων και κατοίκων της υπόλοιπης Ελλάδας.
Παπαϊωάννου: Γι’ αυτό ο διαγωνισμός διεξάγεται μόνο σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη
Ζητήσαμε από τον πρόεδρο του ΑΣΕΠ Θάνο Παπαϊωάννου να μάς εξηγήσει γιατί εξεταστικά κέντρα “στήθηκαν” μόνο στις δύο μεγαλύτερες πόλεις της χώρας.
Ο κ. Παπαϊωάννου απάντησε ως εξής:
α. Η διεξαγωγή ενός ηλεκτρονικού μαζικού διαγωνισμού με όλα τα οφέλη που θα έχει, έχει περιορισμούς ως προς το πού μπορεί να διεξαχθεί. Σκεφτείτε ότι καταβάλαμε πολλές προσπάθειες για να εντοπίσουμε κατάλληλα εξεταστικά κέντρα ακόμα και στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη
β. Η διεξαγωγή του σε δύο πόλεις (και όχι σε δεκάδες πόλεις σε όλη την Ελλάδα) επιτρέπει τον αμεσότερο έλεγχο της διαδικασίας και τη διασφάλιση του ενιαίου τρόπου διεξαγωγής από το ίδιο το ΑΣΕΠ.
γ. Η επιβάρυνση από τη μετακίνηση από την επαρχία προς Αθήνα και Θεσσαλονίκη αντισταθμίζεται από το ότι δεν χρειάζεται οι υποψήφιοι να αγοράζουν συγγράμματα για τα θέματα γνώσεων (ή και φροντιστηρίων) αφού θα υπάρχει τράπεζα γνώσεων. Παράλληλα, με τη δυνατότητα του υποψηφίου
να καθορίσει ο ίδιος τη μέρα και ώρα της εξέτασης, τού παρέχεται μια σημαντική διευκόλυνση.
δ. Τα όσα έχουν ειπωθεί περί αντισυνταγματικότητας και αποκλεισμών, θα ήθελα να θυμίσω ότι κάθε χρόνο γίνονται πολλοί διαγωνισμοί στην Αθήνα ή τη Θεσσαλονίκη χωρίς να τίθεται θέμα για διενέργειά τους και σε άλλες πόλεις.
Ενδεικτικά σας αναφέρω τις εξής επαγγελματικές κατηγορίες:
– δικαστές και δικαστικοί υπάλληλοι,
– διπλωμάτες και υπάλληλοι ΥΠΕΞ,
– νομικό συμβούλιο του Κράτους
– σωφρονιστικοί υπάλληλοι,
– ελεγκτές ΥΠΑ,
σπουδαστές ΕΚΔΔΑ,
– δημοτική αστυνομία
– δικαστική αστυνομία κ.λπ.
Πολλοί από αυτούς τους υποψηφίους προέρχονται από την επαρχία, δεν μπορούν καν να καθορίσουν το πότε θα εξετασθούν αλλά παρά ταύτα έρχονται καθώς οι εξετάσεις αυτές αποτελούν ένα ορόσημο στη ζωή τους και στην προσπάθεια για επαγγελματική αποκατάσταση ή και ανέλιξη και
οικονομική διασφάλιση.
Καταλήγοντας θα ήθελα να τονίσω ότι το εγχείρημα του επικείμενου γραπτού διαγωνισμού είναι εξαιρετικά δύσκολο αλλά το επιχειρούμε με όλες μας τις δυνάμεις γιατί εάν τα καταφέρουμε οι διαγωνισμοί στο Δημόσιο θα περάσουν σε άλλη εποχή. Σε αυτή την προσπάθειά μας θέλουμε να έχουμε σύμμαχό μας την κοινωνία γιατί αυτή θα είναι τελικά κερδισμένη από την επιτυχία του διαγωνισμού.
Επίσης, ο κ. Παπαϊωάννου επεσήμανε:
“Ο επικείμενος διαγωνισμός του ΑΣΕΠ θα αφορά τις προσλήψεις ετών 2026 και 2027. Αυτό που διευκρινίζω πάντα είναι ότι δεν αφορά τις θέσεις του 2025 που ως γνωστόν προορίζονται για τις θέσεις προγραμματισμού του κράτους για τοτ2025 και για αυτές ήδη κάνουν αίτηση οι επιτυχόντες ΤΕ του πρώτου γραπτού διαγωνισμού και θα κάνουν τον Ιούνιο οι επιτυχόντες ΠΕ.
Ως προς τον διαγωνισμό που διοργανώνουμε τώρα, προγραμματίζουμε να ξεκινήσει στα μέσα Ιουνίου και είμαστε υποχρεωμένοι, εκ των πραγμάτων, να τελειώσουμε πριν τον Αύγουστο. Οι ακριβείς ημερομηνίες θα ανακοινωθούν μετά το πέρας της υποβολής αιτήσεων, οπότε θα ξέρουμε τον αριθμό των υποψηφίων και το πώς κατανέμονται μεταξύ των εξεταστικών κέντρων και Θεσσαλονίκης.
Ο διαγωνισμός θα έχει πολλές καινοτομίες και σπεύδω να επισημάνω τις σημαντικότερες:
1. Ο διαγωνισμός θα είναι ηλεκτρονικός, δηλαδή οι υποψήφιοι θα «γράφουν» μπροστά σε Η/Υ κάτι που θα επιταχύνει την έκδοση της βαθμολογίας
2. Τα θέματα γνώσεων θα κληρώνονται από τράπεζα με ερωτήσεις γνώσεων που θα ανακοινωθούν στον κατάλληλο χρόνο. Όπως καταλαβαίνετε, δεν πρέπει να ανακοινωθούν ούτε καθυστερημένα ούτε και πρόωρα. Οι προς κλήρωση ερωτήσεις (και η ορθή απάντηση για κάθε ερώτηση) θα δημοσιευθούν στον κατάλληλο χρόνο. Η εκ των προτέρων δημοσιοποίησή τους θα διευκολύνει εξαιρετικά τους υποψηφίους αφού δεν θα χρειαστούν ογκώδη συγγράμματα ή φροντιστήρια στα θέματα αυτά. Όσα έχουν γραφτεί για πιο πολλή και πιο δύσκολη ύλη είναι αβάσιμα αφού αγνοούν ότι τώρα οι υποψήφιοι θα έχουν να διαβάσουν συγκεκριμένες 400 περίπου ερωτήσεις και τις ορθές απαντήσεις και επ’ αυτών μόνο θα εξετασθούν. Η τράπεζα θεμάτων με την πάροδο των ετών θα εμπλουτίζεται.
3. Παράλληλα, θα εμβαθύνουμε στο τεστ δεξιοτήτων ώστε αυτό που ξεκίνησε το 2023 με τον πρώτο διαγωνισμό δεξιοτήτων να συνεχισθεί και να βελτιωθεί. Οι ερωτήσεις θα είναι επαγωγικού συλλογισμού και εργασιακής αποτελεσματικότητας και το τονίζω γιατί παρά το ότι αυτό αναφέρει και η ίδια η προκήρυξη, σε πολλές διαφημίσεις εγχειριδίων αναφέρονται πολλά είδη τεστ δεξιοτήτων αυξάνοντας το άγχος των υποψηφίων και βέβαια και το κόστος προμήθειάς τους.
4. Όταν, μετά τη λήξη των αιτήσεων, οριστικοποιηθούν οι ημερομηνίες του διαγωνισμού οι υποψήφιοι θα κληθούν να επιλέξουν την ημέρα και ώρα εξέτασής τους σε ηλεκτρονική πλατφόρμα του ΑΣΕΠ. Έτσι δεν θα έχουμε το φαινόμενο μη προσέλευσης υποψηφίων επειδή το ΑΣΕΠ όρισε μια τυχαία ημερομηνία για τον καθένα. Αυτό βέβαια θα χρειαστεί να γίνει μόνο στην περίπτωση που οι υποψήφιοι δεν μπουν σε αυτή τη διαδικασία. Για αυτό είναι οι υποψήφιοι να επιλέξουν και να δηλώσουν εγκαίρως και εμπρόθεσμα την ημέρα και ώρα που προτιμούν
5. Δεν θα υπάρχει βάση. Το τεστ δεξιοτήτων δεν προσφέρεται για βάση αφού έχει συγκριτικό χαρακτήρα η κατάταξη. Αυτό δεν σημαίνει, βέβαια, ότι μπορεί να διορισθούν όλοι αφού οι θέσεις που θα προκηρυχθούν θα είναι αρκετά λιγότερες από τους υποψηφίους και συνεπώς θα προσληφθούν αυτοί που είναι πιο ψηλά στην κατάταξη”.
Τα συμπεράσματα ανήκουν, όπως πάντα, στον αναγνώστη.
Νίκος Γιαννόπουλος
Πηγή: news247.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου