Σάββατο 17 Μαΐου 2025

Χίλια κομμάτια τοιχογραφία της Κνωσού: Οργή για την εγκατάλειψη του αρχαιολογικού χώρου

Πρόκειται για τη χαρακτηριστική τοιχογραφία με τα μινωικά δελφίνια και είναι αντίγραφο της αναστήλωσης του Άρθουρ Έβανς • Στον δυνατό αέρα τα ρίχνει το υπουργείο Πολιτισμού • Σφοδρά πυρά από την αντιπολίτευση.
Μεγάλη ζημιά υπέστη ο αρχαιολογικός χώρος της Κνωσού, αφού κατέρρευσε τοιχογραφία του ανακτόρου, με αποτέλεσμα να σπάσει και να γίνει χίλια κομμάτια. 
Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται η τοπική ιστοσελίδα neakritι το συμβάν σημειώθηκε λίγο μετά τις 12 το μεσημέρι της Παρασκευής, ενώ είχε ήδη ληφθεί η απόφαση εκκένωσης του χώρου λόγω των ισχυρών ανέμων που έπνεαν στην περιοχή.
Πρόκειται για τη χαρακτηριστική τοιχογραφία με τα μινωικά δελφίνια και είναι αντίγραφο της αναστήλωσης του Άρθουρ Έβανς. Η τοιχογραφία ήταν κατασκευασμένη από γύψο και αποτελείτο από τρία μέρη, τα δύο εκ των οποίων καταστράφηκαν.
Το περιστατικό προκαλεί έντονο προβληματισμό και οργή, καθώς, όπως καταγγέλλουν ξεναγοί, φορείς και αρχαιολόγοι, εδώ και χρόνια προειδοποιούν για την κακή κατάσταση συντήρησης του χώρου και την ανάγκη αναστήλωσης, χωρίς να έχει δοθεί ουσιαστική λύση από το υπουργείο Πολιτισμού.
«Φταίει ο άερας»

Στους θυελλώδεις ανέμους έσπευσε να επιρρίψει τις ευθύνες για το πρωτοφανές αυτό θέαμα στην Κνωσό το υπουργείο Πολιτισμού.
Σε ανακοίνωσή του, για να αποκρούσει τις βολές που δέχεται, αναφέρει πως έχει υλοποιήσει όλα τα προβλεπόμενα έργα συντήρησης που προβλέπονται.
Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΥΠΠΟ
Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ηρακλείου χτες το βράδυ ολοκλήρωσε την συλλογή και την απομάκρυνση των θραυσμάτων του αντιγράφου, του 1960, της τοιχογραφίας των Δελφινιών -το πρωτότυπο της οποίας εκτίθεται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου- από τα λεγόμενα «διαμερίσματα της βασίλισσας», στην Κνωσό.
Η τοιχογραφία αποκολλήθηκε, χθες, το απόγευμα εξ αιτίας των θυελλωδών ανέμων που έπνεαν στην περιοχή. Λόγω των δυσμενέστατων καιρικών συνθηκών διεκόπη προσωρινά και η λειτουργία του αρχαιολογικού χώρου.
Σημειωτέον ότι για το συγκεκριμένο τμήμα του μινωικού ανακτόρου της Κνωσού έχουν ήδη εκπονηθεί οι αναγκαίες μελέτες συντήρησης και αποκατάστασής του και επίκειται η έναρξη του έργου, στο πλαίσιο των έργων που χρηματοδοτούνται από το ΠΕΠ Κρήτης- ΕΣΠΑ 2021-2027.
Πυρά από την αντιπολίτευση
Δριμεία είναι και η αντίδραση της αντιπολίτευσης για την κατάρρευση της τοιχογραφίας στον αρχαιολογικό χώρο, με το ΠΑΣΟΚ και τον ΣΥΡΙΖΑ να ζητούν εξηγήσεις από το υπουργείο Πολιτισμού.
Ο Νίκος Ανδρουλάκης σε συνέντευξή του στο Open επισήμανε ότι «είναι κυβέρνηση περιορισμένης ευθύνης. Όποτε συμβαίνει κάτι, φταίνε οι υφιστάμενοι ή οποιοσδήποτε άλλος. Ουδέποτε αναλαμβάνουν την ευθύνη. Καλό είναι να θυμόμαστε ότι σε ανάλογες περιπτώσεις ο κ. Μητσοτάκης προσωπικά, ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευση, ζητούσε συνεχώς παραιτήσεις. Να τα θυμόμαστε όλα. Προσωπικά, λέω το εξής: Πρέπει η υπουργός να αναλάβει την ευθύνη.
Είναι αδιανόητο αυτό που έχει συμβεί στην Κνωσό και πρέπει το υπουργείο να εξηγήσει για ποιο λόγο συνέβη και, μάλιστα, σε μια περίοδο όπου καθημερινά χιλιάδες άνθρωποι επισκέπτονται το μνημείο για να δουν την πολιτιστική μας κληρονομιά. Πρέπει λοιπόν να απολογηθεί η υπουργός, άμεσα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Η τομεάρχης Πολιτισμού της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Μαρίνα Κοντοτόλη τόνισε στην ανακοίνωσή της: «Η κατάρρευση τμήματος της τοιχογραφίας με τα δελφίνια στο Ανάκτορο της Κνωσού, παρουσία εκατοντάδων επισκεπτών, αναδεικνύει με δραματικό τρόπο τα προβλήματα στη διαχείριση και συντήρηση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.
Η Κνωσός, δεύτερος σε επισκεψιμότητα αρχαιολογικός χώρος της χώρας, απαιτεί διαρκή φροντίδα και όχι ευκαιριακές παρεμβάσεις. Η φθορά ακόμη και ενός αντιγράφου, σε τόσο κεντρικό σημείο, συνιστά ηχηρή προειδοποίηση.
Καλούμε το Υπουργείο Πολιτισμού να προβεί άμεσα σε αποκατάσταση των ζημιών και κυρίως να εξασφαλίσει την ουσιαστική προστασία του χώρου. Η πολιτιστική πολιτική οφείλει να υπηρετεί τη διατήρηση της ιστορικής μας μνήμης με επαγγελματισμό και συνέπεια».



Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: