Τετάρτη 7 Ιανουαρίου 2026

«Ξαναζεσταμένο φαγητό» από την κυβέρνηση και απειλές για... δημοσιονομικό εκτροχιασμό

«Μπλόκο» Χατζηδάκη σε βασικά αιτήματα του αγροτικού κόσμου • Να κατεβάσουν app οι αγρότες, ζήτησε ο Πετραλιάς • Ανησυχία και απογοήτευση στα αγροτικά μπλόκα • Το απόγευμα η απάντηση των παραγωγών
Το μεσημέρι της Τετάρτης, τέσσερις υπουργοί εξειδίκευσαν τα μέτρα για τους αγρότες, με στόχο να αναγκάσουν τους παραγωγούς να φύγουν από τους δρόμους, ένα μήνα μετά τις μαζικές κινητοποιήσεις τους. 
Ανησυχία και απογοήτευση επικρατεί στα αγροτικά μπλόκα μετά τις κυβερνητικές ανακοινώσεις. «Οι αγρότες δεν θα αποχωρήσουν εύκολα από τα μπλόκα τους», σχολίασε στην ΕΡΤ ο αγροτοσυνδικαλιστής των Μαλγάρων, Γιώργος Μπότας. «Περίμενα να σταθεί στο ύψος της αυτή τη φορά η κυβέρνηση, εξαγγέλλοντας πραγματικά μέτρα για το μέλλον της γεωργίας, αντ’ αυτού, μας είπαν, μέσα από μισόλογα, ότι δεν σας θέλουμε».
Το απόγευμα έχουν προγραμματιστεί γενικές συνελεύσεις στα μπλόκα της Νίκαιας, του Ε65, αλλά και σε άλλα σημεία της χώρας για περαιτέρω συντονισμό μεταξύ των μπλόκων, προκειμένου να ληφθούν οι τελικές αποφάσεις για την εξέλιξη των κινητοποιήσεων μετά το τελεσίγραφο της κυβέρνησης.
Οι βασικοί άξονες των κυβερνητικών μέτρων ήταν ήδη γνωστοί και σήμερα παρουσιάστηκε η εξειδίκευση ορισμένων σημείων:
  1. Αναδιανομή των 160 εκ ευρώ αδιάθετων από επιδοτήσεις σε κτηνοτρόφους (80 εκ ευρώ) και σιτοπαραγωγούς- βαμβακοπαραγωγούς (80 εκ ευρώ)
  2. Επέκταση από τη ΔΕΗ του προγράμματος ΓΑΙΑ για δύο έτη από την 1η Απριλίου 2026, με την τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος για τους αγρότες στα 8,5 λεπτά ανά κιλοβατώρα.
  3. Άμεση τροποποίηση του κανονισμού του ΕΛΓΑ για αποζημίωση στο 100% της ασφαλιζόμενης αξίας (από 80% που είναι σήμερα) και αύξηση του ορίου αποζημίωσης στις 200.000 ευρώ, χωρίς αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών
  4. Παρεμβάσεις για ενίσχυση των επενδύσεων στον αγροτικό τομέα
  5. Επιστροφή ΕΦΚ αγροτικού πετρελαίου στην αντλία, με ειδική εφαρμογή (app) στο κινητό, από 1η Νοεμβρίου 2026
  6. Ανάπτυξη εθνικού συστήματος αγροτικής ιχνηλασιμότητας και αυθεντικότητας, για την αντιμετώπιση με ψηφιακό τρόπο των παράνομων ελληνοποιήσεων.

Σημειώνεται πως οι αγρότες ζητούν ρεύμα 7 λεπτά ανά κιλοβατώρα. Όμως, η κυβέρνηση επιμένει ότι τα 8,5 λεπτά ανά κιλοβατώρα είναι η σημαντικότερη παραχώρηση που μπορεί να κάνει - γεγονός που δεν ικανοποιεί το βασικό αίτημα του παραγωγικού κόσμου.
Τέσσερα αιτήματα των αγροτών βρίσκονται «υπό επεξεργασία», όπως χαρακτηριστικά σημείωσε ο Κωστής Χατζηδάκης. Ειδικότερα, πρόκειται για: το κόστος παραγωγής, το αγροτικό ρεύμα (παραπέμποντας σε καλύτερη πρόταση που πιθανώς υποβάλει η ΔΕΗ), την επιστροφή ΕΦΚ στην αντλία για το πετρέλαιο, την κατάργηση ηλεκτρονικού δελτίου αποστολής στο χωράφι.
«Μπλόκο» σε επτά αιτήματα του αγροτικού κόσμου έθεσε ο Κ. Χατζηδάκης, αναφέροντας ότι είναι εκτός δημοσιονομικού και ευρωπαϊκού πλαισίου και κινδυνολογώντας πως η χώρα θα μπει σε περιπέτειες εάν εισακουστούν οι προτάσεις των αγροτών.
Χαρακτηρίζει επίσης βασική μεταρρύθμιση τη μεταφορά του ΟΠΕΚΕΠΕ στην ΑΑΔΕ λόγω αυξημένης αξιοπιστίας με θετική αποδοχή από την Κομισιόν και διευκρινίζει ότι η κατάργηση του Χρηματιστηρίου Ενέργειας δεν είναι εφικτή, καθώς αποτελεί υποχρέωση σε όλες τις χώρες της ΕΕ.
«Ό,τι επιτρέπεται στα πλαίσια τα ευρωπαϊκά το κάναμε»
Σημειώνεται πως ο υφυπουργός Οικονομικών Θάνος Πετραλιάς ανέφερε ότι εξετάστηκε η μείωση ή απαλλαγή του ΦΠΑ σε λιπάσματα, φάρμακα, πετρέλαιο κ.ά. και η κυβέρνηση κινήθηκε εξαντλώντας τα όρια νομιμότητας της ΕΕ. «Πέταξε» το μπαλάκι στην Ευρωπαϊκή Ένωση για τη μείωση του ΦΠΑ στα καύσιμα, λέγοντας πως «υπάρχει ευρωπαϊκή οδηγία που την απαγορεύει». «Ό,τι επιτρέπεται στα πλαίσια τα ευρωπαϊκά το κάναμε», ισχυρίστηκε.
Να κατεβάσουν το app οι αγρότες!
Ο υφυπουργός Οικονομικών ανακοίνωσε επίσης πως η επιστροφή του ΕΦΚ αγροτικού πετρελαίου «στην αντλία» περνάει σε «ψηφιακή εποχή», με κάθε αγρότη να πρέπει να κατεβάσει στο κινητό του τη νέα εφαρμογή που θα δημιουργηθεί μέσω του myDATA app. Η εφαρμογή θα παράγει ένα κωδικό QR που ο αγρότης θα δίνει στο πρατήριο.
Τα μέτρα που εξειδίκευσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστας Τσιάρας:
1. Αναδιανομή αδιάθετων πόρων της βασικής ενίσχυσης
«Από την πρώτη στιγμή είχαμε πει ότι οι πόροι που θα μείνουν αδιάθετοι από τη βασική ενίσχυση θα διανεμηθούν στους αγρότες. Δεν θα επιστρέψουν στις Βρυξέλλες», είπε και εκτίμησε ότι από τη βασική ενίσχυση θα περισσέψουν περίπου 160 εκατ. ευρώ.
Οι βαμβακοπαραγωγοί και οι σιτοπαραγωγοί θα λάβουν 80 εκατ. ευρώ μέσω οικολογικών σχημάτων, για την πλήρη κάλυψη της σχετικής ζήτησης. Φυσικά εξετάζουμε και την περίπτωση των παραγωγών της μηδικής η εμπορία της οποίας επλήγη από τα μέτρα βιοασφάλειας για την ευλογιά.
Οι κτηνοτρόφοι θα λάβουν 80 εκατ. ευρώ:
40 εκατ. ευρώ επιπρόσθετης βασικής ενίσχυσης
40 εκατ. ευρώ μέσω οικολογικών σχημάτων, για την πλήρη κάλυψη της σχετικής ζήτησης
Η πληρωμή των οικολογικών σχημάτων πραγματοποιείται εντός του β΄ τριμήνου, μετά την ολοκλήρωση των προβλεπόμενων διοικητικών και επιτόπιων ελέγχων.
2. Στα 8,5 λεπτά/κιλοβατώρα, το ρεύμα των αγροτών
Στο τιμολόγιο ΓΑΙΑ, η ΔΕΗ επεκτείνει από 1ης Απριλίου 2026 την κάλυψη σταθερής τιμής για 2 έτη.
Για όσους δεν έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές η τιμή μειώνεται σε 8,5 λεπτά/κιλοβατώρα.
Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα στην ΕΕ που εφαρμόζει σύστημα εγγυημένων τιμών – αυτή είναι η χαμηλότερη δυνατή τιμή, ώστε να μην εγερθούν θέματα ανταγωνισμού.
Όλοι οι νέοι αγρότες θα έχουν το δικαίωµα συµµετοχής στο ΓΑΙΑ – σχεδόν όλοι οι υπόλοιποι έχουν ήδη ενταχθεί.
3. Τροποποίηση Κανονισμού ΕΛΓΑ
Θεσπίζεται αποζημίωση στο 100% της ασφαλιζόμενης αξίας (από 80% σήμερα), χωρίς αύξηση της ασφαλιστικής εισφοράς.
Για το σύνολο γεωργών, κτηνοτρόφων και αλιέων θα ισχύει πλέον από την καταβολή στα τέλη του 2026 η παρακράτηση από τη βασική ενίσχυση σε δύο στάδια, έτσι ώστε όλοι να είναι ασφαλισμένοι.
Αυξάνεται το όριο αποζημίωσης στα 200.000 ευρώ (από 70.000 ευρώ σήμερα).
Για αυτό το μέτρο, ο υπουργός πρότεινε εκ νέου τον διάλογο, για τροποποιήσεις «σε δεύτερο στάδιο σε συνεργασία με τους φορείς των αγροτών».
4. Τρία δισ. ευρώ για ενισχύσεις σε επενδύσεις στον πρωτογενή τομέα
Επενδύσεις μέσω ιδιωτών και κεφαλαίων.
Πρόσκληση για την Κατασκευή και Εκσυγχρονισμό των Θερμοκηπίων – Ολοκλήρωση αξιολόγησης και ένταξη
Νέα Πρόσκληση για Επενδύσεις Εκσυγχρονισμού των Γεωργικών και Κτηνοτροφικών Εκμεταλλεύσεων (Σχέδια Βελτίωσης)
Πρόγραμμα Νέων Γεωργών – Ολοκλήρωση αξιολόγησης και καταβολή 1ης δόσης (ΣΣ ΚΑΠ) και 2ης δόσης στους ενταγμένους
Νέα Πρόσκληση δράσης για τη Μείωση αποτυπώματος άνθρακα σε αρόσιμες καλλιέργειες
Πρόσκληση για τη Στήριξη επενδύσεων για τη Μεταποίηση γεωργικών προϊόντων – Ολοκλήρωση αξιολόγησης και ένταξη
Πρόσκληση της δράσης ενθάρρυνσης σύστασης Συλλογικών Σχημάτων – Ολοκλήρωση αξιολόγησης και ένταξη
Πρόσκληση της Συνεργασίας μέσω Επιχειρησιακών Ομάδων για την προώθηση της καινοτομίας στη γεωργία – Ολοκλήρωση αξιολόγησης και ένταξη
Νέες προσκλήσεις για δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις στο σύνολο των Τοπικών Προγραμμάτων LEADER
Νέα Πρόσκληση για δράσεις εκπαίδευσης και κατάρτισης γεωργών
5. Ταμείο Αγροτικής Επιχειρηματικότητας με δανειοδοτήσεις και ενισχύσεις
Υπογράφηκε συμφωνία μεταξύ υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας για την ενεργοποίηση των τριών νέων Χρηματοδοτικών Εργαλείων του ΣΣ ΚΑΠ, η οποία θα δαπανήσει 350 εκατ. ευρώ για τις ελληνικές αγροδιατροφικές επιχειρήσεις.
Τα Χρηματοδοτικά Εργαλεία του ΣΣ ΚΑΠ αφορούν:

  • εγγυήσεις για επενδυτικά δάνεια με ευνοϊκούς όρους
  • μικρά δάνεια με άτοκη συμμετοχή και επιδότηση επιτοκίου
  • καινοτόμο χρηματοδοτικό εργαλείο αποκλειστικά για γεωργούς νεαρής ηλικίας, που συνδυάζει δάνειο με μη επιστρεπτέα ενίσχυση και τεχνική στήριξη


Τα αιτήματα των αγροτών:

  1. Να σταματήσει η κρατική καταστολή, ο αυταρχισμός και τα αγροτοδικεία – παραγραφή όλων των δικογραφιών για τις κινητοποιήσεις στους αγωνιστές αγρότες με απόφαση της Βουλής.
  2. Απαιτούμε εδώ και τώρα την καταβολή όλων των χρωστούμενων από την Κυβέρνηση.
  3. Κατώτερες εγγυημένες τιμές που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να αφήνουν βιώσιμο εισόδημα για να καλύψουμε τις βιοποριστικές ανάγκες και τα έξοδα καλλιέργειας
  4. Μείωση του κόστους παραγωγής. Αφορολόγητο πετρέλαιο στην αντλία και επαναπροσδιορισμός των λίτρων ανά καλλιέργεια, πλαφόν στην τιμή του αγροτικού ρεύματος στα 7 λεπτά/Kwh και κατάργηση του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, επιδότηση στα μέσα και εφόδια και κατάργηση του ΦΠΑ.
  5. Αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος για το 2025 σε όλα τα προϊόντα που έχουν καταρρεύσει οι τιμές τους κάτω από το κόστος παραγωγής.
  6. Να γίνουν τα αναγκαία έργα υποδομής που το αγροτικό κίνημα διεκδικεί σε κάθε περιοχή. (π.χ άρδευση και αντιπλημμυρική/αντιπυρική θωράκιση, αγροτική οδοποιία κλπ).
  7. Να αλλάξει ο κανονισμός του ΕΛΓΑ ώστε να ασφαλίζει και να αποζημιώνει την παραγωγή και το κεφάλαιο στο 100% από όλους τους φυσικούς κινδύνους και νόσους σε όλα τα στάδια της παραγωγής με επαρκή κρατική χρηματοδότηση.
  8. Σύνδεση της επιδότησης με την παραγωγή στη γεωργία και με το ζωικό κεφάλαιο στην κτηνοτροφία. Όσοι παράγουν και είναι πραγματικοί αγρότες και κτηνοτρόφοι, αυτοί να παίρνουν τις επιδοτήσεις και να είναι ακατάσχετες.
  9. Κατάργηση ΑΤΑΚ-ΚΑΕΚ σε χωράφια κάτω των 20 στρεμμάτων λόγω πολυτεμαχισμού και πολυιδιοκτησίας. Νομοθετική θέσπιση της ανταλλαγής αγροτεμαχίων λόγω έλλειψης αναδασμών και πολυτεμαχισμού. Άμεσοι έλεγχοι και πληρωμή όλων των δεσμευμένων ΑΦΜ. Πληρωμή του Μέτρου 23. Να δουλέψει σωστά το Monitoring.
  10. Να σταματήσουν οι αθρόες εισαγωγές και οι «Ελληνοποιήσεις» ομοειδών προϊόντων χωρίς δασμούς πχ Mercosur και άλλες συμφωνίες της Ε.Ε.
  11. Να υπάρξει πάγωμα των οφειλών σε ασφαλιστικούς οργανισμούς, ΚΕΑΟ, ΔΟΥ, τράπεζες, ΔΕΗ και ρύθμιση των χρεών με άτοκες δόσεις χωρίς προκαταβολή.
  12. Να μην υπάρξει μείωση των πόρων της ΚΑΠ για την πολεμική προετοιμασία όπως ήδη ετοιμάζουν να προχωρήσουν σε περικοπή.
  13. Να καταργηθεί το ηλεκτρονικό δελτίο αποστολής που στέλνει ο παραγωγός από το χωράφι.
  14. Άμεσα διπλασιασμός των αγροτικών συντάξεων.
  15. Ευλογιά στην κτηνοτροφία: Eμβολιασμός των ζώων, πλήρη αποζημίωση για τα θανατωμένα ζώα, αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος, δωρεάν ανασύσταση των κοπαδιών. Να υπάρχει αποζημίωση για τον καταρροϊκό πυρετό
  16. Σκάνδαλο ΟΠΕΚΕΠΕ: Να επιστραφούν και να μοιραστούν τα χρήματα που κλάπηκαν στους πραγματικούς δικαιούχους, δεν θα πληρώσουμε εμείς τα πρόστιμα, να αποδοθούν οι πολιτικές και ποινικές ευθύνες και να δοθούν τα ονόματα στην δημοσιότητα. Εξυγίανση του ΟΠΕΚΕΠΕ, ελεγκτικός μηχανισμός και να μην ενταχθεί στην ΑΑΔΕ.

Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: