Πέμπτη 29 Αυγούστου 2013

Δίκες εξπρές για 6.000 συμβασιούχους

ΤΕΛΟΣ ΣΤΗ «ΦΑΜΠΡΙΚΑ» ΤΩΝ ΜΟΝΙΜΟΠΟΙΗΣΕΩΝ
Με δικαστική εκκαθάριση μέχρι την 1η Νοεμβρίου οδηγούνται 6.000 υποθέσεις υπαλλήλων του Δημοσίου, που ανήκουν τυπικά στην κατηγορία των συμβασιούχων, αλλά εξακολουθούν να εργάζονται και να αμείβονται, παρά το γεγονός ότι η σύμβασή τους έχει λήξει.
Σε δίκες-εξπρές μέχρι την 1η Νοεμβρίου, οπότε και είναι η καταληκτική ημερομηνία για την έκδοση οριστικής απόφασης, οδηγούνται 6.000 υποθέσεις υπαλλήλων του Δημοσίου που ανήκουν τυπικά στην κατηγορία των συμβασιούχων, αλλά εξακολουθούν να εργάζονται και να αμείβονται, παρά το γεγονός ότι έχει λήξει η σύμβασή τους.
Πρόκειται για την ομάδα των εργαζομένων που -μετά τη λήξη της σύμβασής τους- προσέφυγε στα δικαστήρια κατά του Δημοσίου, με το αιτιολογικό ότι κάλυπταν πάγιες και διαρκείς ανάγκες και διεκδικούν την επαναπρόσληψή τους.
Ωστόσο, με το που προσφεύγουν στη Δικαιοσύνη καταθέτουν αίτηση ασφαλιστικών μέτρων και επιτυγχάνουν -μέσα από τις διαρκείς αναβολές εκδίκασης των υποθέσεών τους- την παραμονή (επί μακρόν) στη θέση τους λαμβάνοντας κανονικά τις αποδοχές τους.
Η κυβέρνηση, με διάταξη που συμπεριέλαβε στο τελευταίο -πριν από το κλείσιμο της Ολομέλειας της Βουλής για το καλοκαίρι- πολυνομοσχέδιο, άλλαξε πλήρως τη διαδικασία, με δεδομένο ότι υπήρχαν περιπτώσεις υπαλλήλων που προφασιζόμενοι κώλυμα πετύχαιναν διαρκώς αναβολές στις δίκες και παρέμεναν ακόμη και για μία πενταετία στην υπηρεσία τους, διεκδικώντας στη συνεχεία τη μονιμοποίησή τους.
Σύμφωνα με πληροφορίες του «Εθνους», ο υπουργός Δικαιοσύνης Χ. Αθανασίου έχει ενημερώσει ήδη τον πρωθυπουργό ότι μέχρι την 1η Νοεμβρίου (τέσσερις μήνες δηλαδή μετά την ψήφιση του νόμου) θα έχουν εκδοθεί οι δικαστικές αποφάσεις που αφορούν 6.000 περιπτώσεις και ο στόχος είναι να έχουν καθαρογραφεί μέχρι το τέλος του έτους.
Οι εκτιμήσεις κυβερνητικών στελεχών είναι πως από τους 6.000 υπαλλήλους, για τους οποίους αυτή την ώρα υπάρχει εκκρεμοδικία, οι 5.000 θα οδηγηθούν στην έξοδο από το Δημόσιο.
Η κυβέρνηση, αν και δεν μπορεί, προφανώς, να προκαταλάβει τις οποίες αποφάσεις, βάζει τέλος στη «φάμπρικα» των αναβολών που διεκδικούσαν και πετύχαιναν κυκλώματα στα οποία μετείχαν ακόμη και δήμαρχοι αλλά και εργατολόγοι, με αποτέλεσμα οι πελάτες τους να παραμένουν επ' αόριστον στο Δημόσιο.
Αυτός ήταν άλλωστε και ο αρχικός στόχος του υπουργού Δικαιοσύνης Χαρ. Αθανασίου, όταν εισηγούνταν τον περασμένο Ιούλιο την ένταξη της σχετικής ρύθμισης στο πολυνομοσχέδιο.
Διεκδικήσεις
Ο κ. Κυρ Μητσοτάκης από την πλευρά του, αμέσως μόλις τελεσιδικήσουν οι αποφάσεις και υπάρξει συγκεκριμένος αριθμός υπαλλήλων στους οποίους δεν θα ανανεωθεί η σύμβαση, θα συζητήσει με την τρόικα το ενδεχόμενο να χαρακτηριστεί αυτή η μη ανανέωση σύμβασης απόλυση.
Εάν αυτό το πετύχει, θα μειωθεί σημαντικά ο αριθμός των υπάλληλων που πρόκειται να απολυθεί την επόμενη χρονιά στη βάση της συμφωνίας με την τρόικα (4.000 απολύσεις μέσα στο 2013 και 11.000 το 2014).
Για το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης η ένταξη των συμβασιούχων στους υπό απόλυση υπαλλήλους αποτελεί «μητέρα των μαχών», με δεδομένο ότι όταν το έθεσε για πρώτη φορά ο κ. Μητσοτάκης, αμέσως μόλις ανέλαβε, εισέπραξε αρνητική απάντηση από τους δανειστές.
Σήμερα η εικόνα είναι διαφορετική, καθώς -όπως επισημαίνουν κυβερνητικά στελέχη- η Αθήνα έχει αποδείξει την αξιοπιστία της και στο κρίσιμο θέμα της μεταρρύθμισης στο Δημόσιο και κατά συνέπεια η διαπραγμάτευση με την τρόικα γίνεται με άλλους όρους απ' ό,τι στις αρχές του καλοκαιριού.
ΕΡΓΑΖΟΝΤΑΙ ΕΝΩ ΕΧΟΥΝ ΛΗΞΕΙ ΟΙ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ ΤΟΥΣ
O καθαριστής...
Η σύμβαση ορισμένου χρόνου που είχε υπογράψει ως εργάτης καθαριότητας στον δήμο της Αθήνας έληξε το 2003. Μετά τη λήξη των συμβάσεων που είχε υπογράψει εργάζεται ακόμα και σήμερα στον δήμο της Αθήνας και σύμφωνα με πληροφορίες έχει μεταφερθεί στα γραφεία, καθώς δεν έχει ακόμα τελεσιδικήσει η δικαστική απόφαση μετά από 10 χρόνια.
...ο διοικητικός
Διοικητικός υπάλληλος στον Δήμο Μαρκόπουλου εργάζεται 8 χρόνια μετά τη λήξη της σύμβασής του. Οι διαρκείς αναβολές των δικαστηρίων έχουν δώσει τη δυνατότητα στον δήμο να συνεχίζει να τον απασχολεί από το 2005 που έληξε η σύμβασή του μέχρι σήμερα αξιοποιώντας την προσωρινή δικαστική διαταγή με την οποία επέστρεψε στην εργασία του.
...και ο μάγειρας
Μάγειρας στο δημοτικό βρεφοκομείο του Δήμου Αθηναίων εργάζεται 6 χρόνια μετά τη λήξη της σύμβασής του.
Με την αιτιολογία ότι καλύπτει «πάγιες και διαρκείς» ανάγκες μετά τη λήξη της σύμβασής του, μαζί με αρκετούς συναδέλφους του εξασφάλισαν προσωρινές διαταγές ενώ εκκρεμεί ακόμα η οριστική απόφαση για την εκδίκαση των ασφαλιστικών μέτρων.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ

Παραμένουν στο Δημόσιο αξιοποιώντας «παράθυρα» του νόμου
Συνολικά 6.000 υποθέσεις συμβασιούχων εκκρεμούν στη Δικαιοσύνη στους οποίους έχει λήξει η σύμβασή τους και συνεχίζουν να εργάζονται στις θέσεις τους με προσωρινές δικαστικές διαταγές. Σύμφωνα με εκτιμήσεις κυβερνητικών στελεχών, το μεγαλύτερο μέρος των συμβασιούχων αυτής της κατηγορίας θα δει την πόρτα της εξόδου από το Δημόσιο.
Το μεγαλύτερο μέρος απασχολείται στους δήμους όπου με αυτό το καθεστώς εργάζονται 3.500 υπάλληλοι, εκ των οποίων 1.000 περίπου στον δήμο της Αθήνας, 500 υπάλληλοι στον Δήμο Θεσσαλονίκης και μικρότερος αριθμός σε μεγάλους ΟΤΑ όπως στον Δήμο Καλλιθέας και Αγρινίου, που υπολογίζονται σε 40-60 συμβασιούχους.
Κυβερνητικοί κύκλοι κάνουν λόγο για τη δημιουργία «φάμπρικας» μονιμοποιήσεων συμβασιούχων από την πίσω πόρτα του Δημοσίου, αφήνοντας αιχμές για νομικούς κύκλους που σε συνεργασία με εργαζομένους επιδίωκαν και πετύχαιναν συνεχείς αναβολές, αξιοποιώντας τις «τρύπες» του θεσμικού πλαισίου με στόχο να παραμείνουν στις θέσεις οι υπάλληλοι.
Υπάρχουν παραδείγματα συμβασιούχων όπου επιτυγχάνοντας διαρκείς αναβολές στα δικαστήρια συνεχίζουν να εργάζονται στις θέσεις τους και να αμείβονται από το κράτος για 10 χρόνια! Οι συμβασιούχοι μετά τη λήξη της σύμβασής τους επικαλούνταν ενώπιον των δικαστηρίων το γεγονός ότι «καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες» και ότι θα έπρεπε να συνεχίσουν να εργάζονται, αξιοποιώντας «παράθυρα» της πολυδαίδαλης νομοθεσίας.
Με την υπεράσπιση κρατικών λειτουργών, δημοτικών αρχόντων κατά κύριο λόγο, που παρίστανται, ζητούσαν από τους δικαστές να εκδώσουν προσωρινές διαταγές για να μην καταρρεύσουν οι υπηρεσίες που δεν διαθέτουν το απαραίτητο προσωπικό, όπως ανέφεραν χαρακτηριστικά.
Οι αιτήσεις προσωρινών διαταγών τις οποίες κέρδιζαν τις περισσότερες φορές οι εργαζόμενοι εκδικάζονταν αυθημερόν και επέστρεφαν στην εργασία τους. Παράλληλα, κατατίθενται από τους εργαζομένους, μέσω των δικηγόρων τους, αιτήσεις ασφαλιστικών μέτρων για τις οποίες ορίζεται δικαστήριο εντός 3 μηνών.
Μετά την εκδίκαση της υπόθεσης για τα ασφαλιστικά μέτρα, ακολουθεί και το δικαστήριο που θα εξετάσει την κύρια αγωγή και θα λάβει τελεσίδικη απόφαση.
Η κύρια αγωγή θα έπρεπε να εκδικάζεται εντός ενός μηνός μετά τα ασφαλιστικά μέτρα, όμως στα δικαστήρια της Αθήνας -για παράδειγμα- ορίζονταν δικαστήρια ύστερα από 1,5 ή 2 χρόνια λόγω του όγκου των υποθέσεων που χειρίζεται η Δικαιοσύνη.
Οταν πραγματοποιείται το δικαστήριο, οι δικηγόροι των συμβασιούχων συνήθως ζητούν αναβολές, επικαλούμενοι διαφόρους λόγους, όπως ασθένεια του πελάτη τους ή συγγενικού του προσώπου, με αποτέλεσμα να επιτυγχάνουν μέσω των αναβολών την παραμονή των πελατών τους στην εργασία τους. Δύο αναβολές οδηγούν στην παραμονή του εργαζομένου στη θέση του για 3 ή 4 χρόνια.

ΝΙΚΟΣ Β. ΤΣΙΤΣΑΣ
Πηγή: ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: