Πέμπτη 15 Αυγούστου 2013

Την πληρώνουν οι τεχνίτες στο ΥΠΠΟΑ

Εργατοτεχνίτες που απασχολούνται σε ανασκαφές κι αναστηλώσεις, μαρμαράδες-μαρμαρογλύπτες που εργάζονται στα έργα συντήρησης των μνημείων της Ακρόπολης, είναι εκείνοι που κινδυνεύουν περισσότερο να βρεθούν στο δρόμο με την κινητικότητα-διαθεσιμότητα που επιβάλλεται στο υπουργείο Πολιτισμού-Αθλητισμού. Μέχρι το τέλος Αυγούστου αναμένεται να έχουν επιλεγεί οι 250 υπάλληλοι που θα βγουν σε διαθεσιμότητα. 
Δύο γενικοί διευθυντές του ΥΠΠΟΑ και ένας εκπρόσωπος του ΑΣΕΠ θα κρίνουν από κοινού ποιοι ακριβώς θα είναι αυτοί, έτσι ώστε να συγκροτηθεί η περιβόητη λίστα με τα ονοματεπώνυμα που απαιτεί η τρόικα. Η επιλογή θα γίνει με βάση ένα σύστημα μοριοδότησης. Για παράδειγμα, όσοι έχουν διοριστεί με γραπτές εξετάσεις του ΑΣΕΠ δεν κινδυνεύουν να ενταχθούν στη λίστα αυτή. Θα προσμετρηθεί η εμπειρία του καθενός, δηλαδή ο χρόνος προϋπηρεσίας του, όπως επίσης μερικά κοινωνικά κριτήρια (πολύτεκνοι, ΑμεΑ κ.λπ.). Συνεπώς εκείνοι που κινδυνεύουν πιο πολύ είναι οι εργαζόμενοι που δεν έχουν μπει στην υπηρεσία μέσω ΑΣΕΠ και είναι στοιχειώδους εκπαίδευσης. Ανθρωποι συνήθως χαμηλόμισθοι, όμως εξαιρετικά πολύτιμοι, ιδίως στα μεγάλα έργα, τα ενταγμένα στο ΕΣΠΑ, που βρίσκονται αυτή τη στιγμή σε εξέλιξη σε όλη τη χώρα.
Το ενδεχόμενο να μειωθεί το προσωπικό σε ένα παγίως υποστελεχωμένο υπουργείο όπως το ΥΠΠΟΑ έχει σπείρει τον πανικό σε όλους τους κλάδους των εργαζομένων στον Πολιτισμό και τον Αθλητισμό, αλλά και στους προϊσταμένους τους, που θα πρέπει να λειτουργήσουν ένα σωρό υπηρεσίες ανά την επικράτεια με ακόμη λιγότερους.
Σήμερα, στο ενοποιημένο υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού εργάζονται συνολικά 7.500 υπάλληλοι, όπως επισημαίνει η Ομοσπονδία των Εργαζομένων στο ΥΠΠΟΑ διαμαρτυρόμενη για την επικείμενη διαθεσιμότητα.
Συγκεκριμένα αναφέρει σε ανακοίνωσή της ότι «στους 22.000 αρχαιολογικούς χώρους και τα εκατοντάδες μουσεία και στάδια που βρίσκονται σε όλη την Ελλάδα εργάζονται μόλις 7.500 υπάλληλοι όλων των ειδικοτήτων (αρχαιολόγοι, μηχανικοί, συντηρητές, καθαρίστριες, διοικητικοί, αρχαιοφύλακες, εργατοτεχνίτες και ειδικό επιστημονικό προσωπικό για τον Αθλητισμό)».
Οι άνθρωποι αυτοί «δεν υπήρξαν ποτέ υψηλόμισθοι ούτε υπεράριθμοι», σημειώνουν, κάτι που είναι απολύτως ακριβές. Γι' αυτό, δέχθηκε το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης τη μείωση του αριθμού των υπό διαθεσιμότητα υπαλλήλων του ΥΠΠΟΑ από 500 σε 250 άτομα, εκ των οποίων οι 140 θα προέρχονται από τον Πολιτισμό και οι 110 από τον Αθλητισμό.
Ευάλωτες κατηγορίες
Ποιες κατηγορίες είναι πιο ευάλωτες σ' αυτή την κρίση και η έλλειψη ποιων εργαζομένων θα «πονέσει» περισσότερο την αρχαιολογική υπηρεσία; ρωτήσαμε τον οργανωτικό γραμματέα της Ομοσπονδίας, Γιώργο Αλβανό, που έχει αναλάβει μαζί με μια ομάδα συναδέλφων του εκστρατεία ενημέρωσης Ελλήνων και ξένων επισκεπτών μνημείων για το τι ακριβώς συντελείται στο χώρο της πολιτιστικής μας κληρονομιάς εξαιτίας της λιτότητας. Ο ίδιος θεωρεί ότι όλοι οι εργαζομένοι κινδυνεύουν με απόλυση, καθώς δεν έχει συγκροτηθεί λίστα με βάση τις ανάγκες κάθε υπηρεσίας κατά κλάδο. Αναγνωρίζει πως οι εργατοτεχνίτες κινδυνεύουν περισσότερο, «λόγω χαμηλής κατηγοριοποίησης».
Ωστόσο, είναι αποφασισμένοι να το παλέψουν με παραστάσεις διαμαρτυρίας στις μεγάλες πολιτιστικές εκδηλώσεις που γίνονται αυτό τον καιρό σε όλη την Ελλάδα. Ετσι, βρέθηκαν την περασμένη Παρασκευή και το Σάββατο στην Επίδαυρο, όπου παίχτηκαν από το Εθνικό Θέατρο οι «Τραχίνιες» του Σοφοκλή.
Υποδέχθηκαν τους θεατές με πανό και πλακάτ που έγραφαν: «Καμιά απόλυση στο ΥΠΠΟΑ. Δεν περισσεύει κανείς. Δεν έχετε εντολή να καταστρέφετε ανθρώπινες ζωές». Επίσης μοίρασαν 6.000 ανακοινώσεις στα ελληνικά και αγγλικά, όπου σημείωναν μεταξύ άλλων:
«Ολα τα μνημεία που θαυμάζετε, τα μουσεία που επισκέπτεστε, οι παραστάσεις που απολαμβάνετε, έχουν γίνει πραγματικότητα χάρη στους εργαζομένους στον πολιτισμό της χώρας μας. Ομως τώρα περισσότερο από ποτέ αυτές όλες οι υποδομές κινδυνεύουν. Το ολιγάριθμο προσωπικό με το οποίο λειτουργούν αν μειωθεί ακόμα περισσότερο με τις επικείμενες απολύσεις δεν επαρκεί για τη στοιχειώδη λειτουργία τους. Και αναγκαστικά θα πρέπει να κλείσουν. Εμείς όμως οι εργαζόμενοι θέλουμε τα μνημεία, τα μουσεία μας και τα αθλητικά στάδια ανοιχτά για ολόκληρη την ανθρωπότητα».
Η παρουσία τους δεν ενόχλησε κανέναν. Το αντίθετο μάλιστα, όπως λέει ο κ. Αλβανός: «Στην είσοδο του θέατρου, πολλοί στέκονταν να πάρουν το έντυπο που μοιράζαμε, ενώ καλλιτέχνες είδαν με πολλή συμπάθεια την κινητοποίησή μας, όπως ο Γιάννης Μπέζος και ο Σωτήρης Χατζάκης».
Ο εκπρόσωπος των εργαζομένων υποστηρίζει πως «οι απολύσεις δεν σταματούν εδώ. Ερχεται από Σεπτέμβριο και δεύτερο κύμα με άγνωστο αριθμό. Η κυβέρνηση θέλει σε διαθεσιμότητα άλλους 12.500 υπαλλήλους. Πόσοι θα μείνουν στο ΥΠΠΟΑ;».

Πηγή: Enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: