"Θαύμα"... επίκαιρο, εν όψει δεκαπενταύγουστου, εμφανίζει η κυβέρνηση με πρωτογενές πλεόνασμα που έφτασε στα 2,6 δισ. ευρώ για το επτάμηνο 2013, δηλαδή μέσα σε ένα μήνα, αφού για το πρώτο εξάμηνο του έτους τα επίσημα στοιχεία παρουσίαζαν πρωτογενές έλλειμμα 981 εκατ.
Ειδικότερα, με βάση τα προσωρινά στοιχεία εκτέλεσης του Κρατικού Προϋπολογισμού το πρωτογενές πλεόνασμα ανήλθε σε 2,567 δισ. ή 1,4% του ΑΕΠ την περίοδο Ιανουαρίου-Ιουλίου, έναντι στόχου για έλλειμμα 3,1 δισ. ευρώ. Αν ληφθούν υπόψη και οι εξοφλήσεις χρεών προηγούμενων ετών το τροποποιημένο πρωτογενές αποτέλεσμα διαμορφώνεται σε -1,5 δισ. ευρώ. Το επτάμηνο του 2012 υπήρξε πρωτογενές έλλειμμα 3,1 δισ. ευρώ ή 1,5% του ΑΕΠ.
Παράλληλα, το έλλειμμα του Κρατικού Προϋπολογισμού μειώθηκε περαιτέρω και διαμορφώθηκε στο 1,9 δισ. ευρώ, ενώ ο στόχος ήταν για έλλειμμα 7,5 δισ. ευρώ.
Την αντίστοιχη περίοδο του 2012 το έλλειμμα ήταν 13,2 δισ. ευρώ, ωστόσο, αν προσμετρηθούν και οι πληρωμές οφειλών προηγουμένων ετών το έλλειμμα διαμορφώνεται στα 6 δισ. ευρώ.
Τα στοιχεία που ανακοίνωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Χ. Σταϊκούρας δείχνουν ότι τα τακτικά έσοδα πλέον ξεπερνούν τους στόχους αν και συνεχίζεται να παρατηρείται υστέρηση στη συλλογή φόρων εισοδήματος. Η "τρύπα" στα έσοδα έκλεισε και με τη βοήθεια εκτάκτων εσόδων αλλά και με την κατά 1,6 δισ. υψηλότερη από την αναμενόμενη εισροή κοινοτικών κονδυλίων.
Στο πεδίο των δαπανών υπάρχει υπερσυγκράτηση κατά 3,3 δισ. ευρώ στο επτάμηνο, εκ των οποίων 1,3 προέρχεται από την υποχρηματοδότηση του προγράμματος δημόσιων επενδύσεων (ΠΔΕ), ενώ το υπόλοιπο αφορά τις πρωτογενείς δαπάνες. Κατά το υπουργείο η υπέρβαση έναντι του στόχου συνδέεται με αυξημένες εισπράξεις του Ιουλίου σε: φόρο εισοδήματος νομικών προσώπων, έμμεσους φόρους (ΦΠΑ, ΕΦΚ καπνού), μη φορολογικά και μη τακτικά έσοδα, ΠΔΕ.
Επίσης, τα στοιχεία δεν περιλαμβάνουν τους προϋπολογισμούς των ΟΤΑ και των ασφαλιστικών ταμείων, καθώς και τους τόκους για την εξυπηρέτηση του δημοσίου χρέους.
Πάντως, ο Χ. Σταϊκούρας θεωρεί ότι τα αποτελέσματα αυτά επιβεβαιώνουν την τάση βελτίωσης της δημοσιονομικής πραγματικότητας της χώρας, καθιστώντας όλο και πιο εφικτό τον εθνικό στόχο για επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος στη Γενική Κυβέρνησης στο τέλος του έτους. Έκανε λόγο για επίτευξη στόχου που θα αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη νοικοκυριών κι επιχειρήσεων, θα προσδώσει βαθμούς ελευθερίας στην άσκηση οικονομικής πολιτικής, θα συμβάλλει στην ταχύτερη ανάκαμψη της οικονομίας και τη μείωση της ανεργίας, δρομολογώντας αναζήτηση διαδικασιών ελάφρυνση του δημόσιου χρέους σε συνεργασία με τους εταίρους μας.
Την ίδια στιγμή φαίνεται ότι παραμένει "τρύπα" 1 δισ. στα φορολογικά έσοδα, που σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου Οικονομικών αποδίδεται και σε συγκυριακούς παράγοντες. Αναμένεται "ενίσχυση" με την είσπραξη φόρων εισοδήματος και ΦΑΠ, ενώ ασάφεια επικρατεί γύρω από την είσπραξη του 10% του μερίσματος από τις τράπεζες καθώς και την απόδοση των ρυθμίσεων για φορολογικές και ασφαλιστικές οφειλές.

Πηγή: Avgi.gr