Παρασκευή 9 Αυγούστου 2013

Απογραφή όλων των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα

ΣΕ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΑΡΧΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
Σε δίμηνη απογραφή όσων απασχολούνται στον ιδιωτικό τομέα -με πλήρη στοιχεία καθώς και με τους όρους αμοιβής και εργασίας τους- προχωρεί το υπουργείο Εργασίας από τις 15 Σεπτεμβρίου, με στόχο να δημιουργηθεί ηλεκτρονικό αρχείο για την παρακολούθηση και τον έλεγχο, σε πραγματικό χρόνο, της αδήλωτης εργασίας και των καταστρατηγήσεων στην αγορά εργασίας. 
Τη διενέργεια της ειδικής απογραφής και τη δημιουργία ηλεκτρονικής βάσης με όλα τα δεδομένα που θα αξιοποιηθούν στη «μάχη» κατά της καλπάζουσας εισφοροδιαφυγής και στους ελέγχους για την αδήλωτη εργασία (απασχόληση ανασφάλιστων, δήλωση λιγότερων ημερών ασφάλισης από τις πραγματικές ή χαμηλότερων μισθών για την καταβολή μικρότερων ασφαλίστρων) προαναγγέλλει στην «Η» ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης: «Στις 15 Νοεμβρίου το υπουργείο Εργασίας θα αποκτήσει ένα ολοκληρωμένο μητρώο απασχολουμένων που θα αποτελέσει το βασικό εργαλείο για τους στοχευμένους ελέγχους και την αντιμετώπιση της αδήλωτης εργασίας και της εισφοροδιαφυγής», δηλώνει ο υπουργός, υπογραμμίζοντας ότι η ειδική απογραφή θα ξεκινήσει στις 15 Σεπτεμβρίου και θα πραγματοποιηθεί μέσω των λογιστηρίων των επιχειρήσεων, καθώς και μέσω των μεμονωμένων εργοδοτών, οι οποίοι απασχολούν εργαζόμενους. Ολα τα δεδομένα της απογραφής θα «κουμπώσουν» με τα στοιχεία που ηλεκτρονικά ήδη υποχρεούνται και θα συνεχίσουν να υποβάλουν στο Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας, στο ΙΚΑ και στον ΟΑΕΔ οι επιχειρήσεις (αναγγελία πρόσληψης, απόλυσης, οικειοθελούς αποχώρησης, μετατροπές συμβάσεων), τις καταστάσεις προσωπικού (περιλαμβάνουν τις ατομικές συμβάσεις) κ.ά. Η βάση των δεδομένων αυτών θα υποστηρίξει πιο αποτελεσματικά τους ελέγχους για την αντιμετώπιση της αδήλωτης εργασίας που θα γίνονται από το αναβαθμισμένο επιχειρησιακά - στα πρότυπα του ΣΔΟΕ - Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας που θα έχει τη συνδρομή και της οικονομικής αστυνομίας. Η εντατικοποίηση των ελέγχων και η αναζήτηση εσόδων από τη «μαύρη» εργασία θεωρείται, πλέον, μονόδρομος και για τη βιωσιμότητα του Ασφαλιστικού, καθώς:
Η εισφοροδιαφυγή αυξάνεται εν μέσω της ύφεσης, όπως δείχνουν οι δειγματοληπτικοί έλεγχοι του ΣΕΠΕ και του ΙΚΑ (από 26,8% το 2010 στο 36%) στερώντας έσοδα άνω των 6 δισ. ευρώ από τα ασφαλιστικά ταμεία και επιτείνοντας τις συνθήκες του αθέμιτου ανταγωνισμού.
Τα έσοδα από τους «ενεργούς» ασφαλισμένους μειώνονται λόγω της συνεχιζόμενης αύξησης της ανεργίας, των ελαστικών μορφών απασχόλησης (μερική και εκ περιτροπής εργασία) αλλά και τις μειώσεις των μισθών που οδηγούν σε μικρότερες κρατήσεις υπέρ των Ταμείων.
Η τάση για αύξηση της μισθωτής απασχόλησης δεν έχει «παγιωθεί», αφού το πρώτο εξαήμερο του Αυγούστου το ισοζύγιο προσλήψεων - απολύσεων ήταν αρνητικό σε όλη τη χώρα κατά 1.436 θέσεις εργασίας. Οι προσλήψεις έφταναν τις 17.904 (10.488 με καθεστώς πλήρους απασχόλησης και 7.254 με μερική ή εκ περιτροπής εργασία) ενώ οι απολύσεις άγγιξαν τις 19.340. Στατιστικά, πάντως, το ισοζύγιο της απασχόλησης γίνεται, κάθε χρόνο, αρνητικό από τον Αυγουστο, καθώς δεν γίνονται πολλές προσλήψεις τον μήνα αυτό.
Αύξηση απολύσεων σε...τουριστικές περιοχές
Την έξαρση της παραβατικότητας στην αγορά εργασίας εντόπισε μέσα στην κορύφωση της τουριστικής περιόδου, τις πρώτες 6 ημέρες του Αυγούστου, το ηλεκτρονικό σύστημα παρακολούθησης των προσλήψεων και των απολύσεων «Εργάνη» του υπουργείου Εργασίας. Το σύστημα χτύπησε «κόκκινο» όταν διαπιστώθηκε ότι οι απολύσεις είναι περισσότερες από τις προσλήψεις ή υπάρχει μηδενικό αποτέλεσμα (δηλ. ίσος αριθμός προσλήψεων και απολύσεων) σε περιοχές έντονου τουριστικού ενδιαφέροντος, σε κλάδους εστίασης και καταλυμάτων. Αδικαιολόγητα αυξημένες απολύσεις καταγράφηκαν σε επιχειρήσεις του τουριστικού κλάδου στις περιοχές του Νοτίου Τομέα της Αττικής (εστίαση- καταλύματα), του Ανατολικού Τομέα της Αττικής (καταλύματα), της Θάσου (καταλύματα), της Ζακύνθου (καταλύματα), της Χαλκιδικής (καταλύματα), της Μεσσηνίας (καταλύματα) και της Ηλείας (καταλύματα). Στο νησί της Καλύμνου, το ισοζύγιο προσλήψεων - απολύσεων σε όλες τις επιχειρήσεις του νησιού έδειξε ότι δεν υπήρξε καμία μεταβολή από 1/7/2013 μέχρι 6/8/2013, «κάτι που δεν θεωρείται... συμβατό αφενός με την πολύ αυξημένη τουριστική κίνηση αλλά και με τα συγκριτικά στοιχεία ροών απασχόλησης σε άλλα νησιά του Αιγαίου», όπως ανακοίνωσε το υπουργείο. Ελεγχοι θα γίνουν και σε άλλα νησιά όπου το ισοζύγιο είναι μεν θετικό από την 1/7/2013 έως 6/8/2013, αλλά παρατηρούνται πολλές απολύσεις (στην Σκιάθο τις πρώτες ημέρες του Αυγούστου οι απολύσεις είναι περισσότερες από τις προσλήψεις, ενώ στην Πάρο έγιναν στις 6/8 συνολικά 40 απολύσεις και 15 προσλήψεις).
  • Εντολή άμεσων ελέγχων
    Ο Γιάννης Βρούτσης έδωσε εντολή στο Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας (Σ.ΕΠ.Ε), την ΕΥΠΕΑ (ΙΚΑ-ΕΤΑΜ) και την Οικονομική Αστυνομία να διενεργήσουν έκτακτους και στοχευμένους ελέγχους, για να διαπιστωθεί αν υπάρχει αδήλωτη και ανασφάλιστη εργασία. «Οι στοχευμένοι έλεγχοι θα συνεχιστούν και θα ενταθούν κατά την διάρκεια του Αυγούστου και του Σεπτεμβρίου», προειδοποίησε ο υπουργός.
Πηγή: imerisia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: