Τρίτη 30 Δεκεμβρίου 2014

Το φιάσκο με το ασφαλιστικό βιογραφικό και τα ένσημα με ένα κλικ

Μεγάλες δυσκολίες και δυσλειτουργίες παρουσίασε η ηλεκτρονική σελίδα του "Άτλαντα" κατά την πρώτη ημέρα εφαρμογής του συστήματος εύρεσης του ασφαλιστικού βιογραφικού.
''Φιάσκο'' ήταν η πρώτη του συστήματος "Άτλας", καθώς η χθεσινή έναρξη λειτουργίας του ηλεκτρονικού συστήματος εύρεσης του ασφαλιστικού βιογραφικού όλων των ασφαλισμένων, παρουσίασε πολλά προβλήματα, σύμφωνα με τα dikaiologitika.gr.
Μάλιστα για κάποιες ώρες το σύστημα είχε τεθεί εκτός λειτουργίας και ενημέρωνε τους χρήστες ότι γίνονται εργασίες αναβάθμισης.
Σε κάθε περίπτωση, όσοι κατάφεραν να φτάσουν τη διαδικασία έως το τέλος, διαπίστωναν ότι η ηλεκτρονική σελίδα του "Άτλαντα" παρουσίαζε μεγάλες δυσκολίες, για να γίνει η απαραίτητη εκτύπωση, στην οποία αναγράφονται τα πλήρη στοιχεία του ασφαλισμένου, όπως επίσης και ο χρόνος ασφάλισής του, ανά ταμείο. Επιπρόσθετα, φάνηκε ότι δεν έχει γίνει ακόμα, η μεταφορά όλων των στοιχείων από το ΕΤΑΠ - ΜΜΕ. Έτσι, ενώ μπορούσαν να βρεθούν τα έτη προϋπηρεσίας από το ΙΚΑ και τον ΟΑΕΕ, δεν μπορούσε να γίνει το ίδιο για όσους είχαν προϋπηρεσία, που καταγράφηκε στο ΕΤΑΠ - ΜΜΕ.
Υπενθυμίζεται ότι το σύστημα "Άτλας" φιλοδοξεί σε πρώτη φάση να ενσωματώσει τον χρόνο ασφάλισης για τα έτη από το 1994 και μετά, δηλαδή για την τελευταία 20αετία. Εντός του 2015, η Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης (ΗΔΙΚΑ), έχει θέσει ως στόχο να καταφέρει να ενσωματώσει στον "Άτλαντα" και τον χρόνο ασφάλισης πριν από το 1994. Υπολογίζεται ότι έχουν ήδη καταγραφεί για την τελευταία 20αετία πάνω από 22,8 δισ ημέρες ασφάλισης. Όταν το σύστημα "Άτλας" ολοκληρωθεί, θα μπορεί να εντοπίσει με ακρίβεια τις συνολικές ημέρες ασφάλισης του ασφαλισμένου, ακόμα και εάν πρόκειται για περιπτώσεις διαδοχικής ασφάλισης, δηλαδή εμπλέκονται περισσότερα από ένα, ασφαλιστικά ταμεία. Έτσι, οι ασφαλισμένοι θα μπορούν να εντοπίσουν και πιθανά κενά ασφάλισης ή σημεία που πρέπει να διορθωθούν.

Πηγή: dikaiologitika.gr.

Καταθέτοντας την προσωπική μου εμπειρία, θα πω ότι μάλλον ήταν «τραυματική»! 
Εκτός του ότι μετά από προσπάθειες πολλών ωρών από χθες το μεσημέρι, κατάφερα να μπω στην εφαρμογή και να δω το "ασφαλιστικό βιογραφικό" μου λίγο πριν τα σημερινά ξημερώματα! Το χειρότερο απ' όλα, διαπίστωσα ότι λείπειαπό το βιογραφικό μου και μία ολόκληρη χρονιά και ειδικότερα το 2001. 
Επίσης πουθενά δεν φαίνεται ο συνολικός αριθμός ημερών ασφάλισης, οπότε θα πρέπει να επιστρατεύσετε τις μαθηματικές σας ικανότητες ώστε να τις υπολογίσετε!
Σε μερικές χρονιές τα στοιχεία που παρουσιάζονται είναι ελλιπή.
Τέλος διαπίστωσα ότι λείπουν και οι δύο τελευταίοι μήνες ασφάλισης συν τον τρέχοντα.
Μ' αυτά και μ' αυτά, μάλλον θα ήταν επιβεβλημένη και μια επίσκεψη στο μητρώο του ταμείου, για διασταύρωση των στοιχείων και διόρθωση και συμπλήρωση πιθανών σφαλμάτων ή παραλείψεων 
Σήμερα τα πράγματα είναι πολύ καλύτερα ως προς την πρόσβαση, τα λάθη όμως και οι παραλείψεις παραμένουν ως είχαν!

Δεν υπάρχουν σχόλια: