Τετάρτη 24 Δεκεμβρίου 2014

Αναβίωσαν με μεγάλη επιτυχία τα «Κόλιντα Μπάμπω» στον συνοικισμό Γιαννιτσών

ΔΗΚΕΠΑΠ- ΣΥΛΛΟΓΟΣ «ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΡΩΜΥΛΙΑ» ΚΑΡΥΩΤΩΝ ΓΙΑΝΝΙΤΣΩΝ
Αναβίωσε και φέτος την προπαραμονή των Χριστουγέννων (Τρίτη 23/12) το έθιμο «Κόλιντα Μπάμπω» σε χωριά του δήμου Πέλλας, αλλά και σε γειτονιές και σε οικισμούς των Γιαννιτσών. Πρόκειται για ένα έθιμο που διατηρούν οι κάτοικοι πολλά χρόνια και στο οποίο η συμμετοχή των νέων είναι χαρακτηριστική λόγω και της ιδιαιτερότητάς του, με το άναμμα της φωτιάς. Η φλόγα, σύμβολο κάθαρσης έγινε και φέτος το ανόθευτο σμίξιμο του λαϊκού πολιτισμού με τα σύγχρονα ήθη.
Φέτος ο επίσημος εορτασμός του εθίμου της φωτιάς στο δήμο Πέλλας πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία, παρουσία πλήθους κόσμου στην πλατεία Παπανίκανδρου, στον συνοικισμό Καρυωτών,  στα Γιαννιτσά, σε συνεργασία της ΔΗ.Κ.Ε.Π.Α.Π. με τον Πολιτιστικό Σύλλογο «Ανατολική Ρωμυλία» Καρυωτών.
Οι Καρυώτες πριν από το άναμμα της φωτιάς έστρωσαν τραπέζι με εννέα νηστίσιμα φαγητά και έψαλλαν τα κάλαντα. Την πρώτη σπίθα άναψε ο Δήμαρχος Πέλλας κ. Γρηγόριος Στάμκος, δίνοντας το εναρκτήριο έναυσμα για τη γιορτή που ακολούθησε και ευχήθηκε στους δημότες υγεία και δύναμη ψυχής, ενώ στη συνέχεια, τις ευχές του μετέφερε ο Πρόεδρος της ΔΗ.Κ.Ε.Π.Α.Π. κ. Κωνσταντίνος Μπαλτζίδης.
Πλάι στις φλόγες, πάνω σε έναν ταπεινό σοφρά αναβίωσε το έθιμο των «εννέα φαγιών» με τη συμμετοχή του Δημάρχου, του Προέδρου της ΔΗ.Κ.Ε.Π.Α.Π. και μελών του Συλλόγου. Ακολούθησε λαϊκό γλέντι με κυκλωτικούς χορούς, παραδοσιακή φασολάδα, εύγευστο τουρσί του Συνοικισμού Καρυωτών και κόκκινο κρασί της Πελλαίας Γης.
Μικροί και μεγάλοι, αφού απόλαυσαν τα νηστίσιμα εδέσματα που προσέφεραν οι άνθρωποι του Συλλόγου συμμετείχαν στον εορτασμό χορεύοντας και τραγουδώντας παραδοσιακούς χορούς και τραγούδια γύρω από τη φωτιά μέχρι αργά το βράδυ.
Το έθιμο της φωτιάς των Καρυωτών
Παραδοσιακά, οι προετοιμασίες για τη μεγάλη γιορτή των Χριστουγέννων ξεκινούσαν νωρίς. Σύμφωνα με το έθιμο, τις ημέρες αυτές  θα έπρεπε να ετοιμαστούν τα λουκάνικα, ο Καβουρμάς  και η Καρβαβίτσα, νοστιμότατα παραδοσιακά εδέσματα, όλα παρασκευασμένα από το κρέας του γουρουνιού που εκτρέφονταν για αυτό το σκοπό.
Η διαδικασία των Χριστουγεννιάτικων ετοιμασιών έφτανε στο αποκορύφωμά της την παραμονή της γιορτής. Οι  νοικοκυρές των σπιτιών έπρεπε να ζυμώσουν και να ετοιμάσουν το Χριστόψωμο- την Μπουγάτσα, όπως της έλεγαν -φτιαγμένο με ιδιαίτερο μεράκι και στολίσματα. Επίσης, ετοίμαζαν τις κουλούρες για να κεράσουν τους μικρούς κολιντάριδες που θα περνούσαν από όλα τα σπίτια, για να καλαντίσουν.
Το βράδυ της Παραμονής, ετοιμαζόταν το τραπέζι της  Παναγιάς, τιμώντας τη Θεοτόκο, που αυτό το βράδυ θα έφερνε στον κόσμο το Θείο Βρέφος.
Επάνω στο τραπέζι έπρεπε να βρίσκονται τα Εννιά Νηστίσιμα Φαγιά.  Σύμφωνα με μια παράδοση, ο αριθμός «Εννιά» συμβολίζει τις περιοχές που περιπλανήθηκαν η  Παναγία με το Θείο Βρέφος και τον Ιωσήφ κατά το Διωγμό του Ηρώδη. Σύμφωνα με μια άλλη εκδοχή, Εννιά  ήταν τα φαγητά που μετρήθηκαν από τα παιδιά μιας οικογένειας, στο τραπέζι που ετοίμασε η μάνα τους για να γιορτάσει το γεγονός της  Γέννησης του Χριστού. 
Το έθιμο παρακολούθησαν επίσης ο Βουλευτής Πέλλας κ. Διονύσιος Σταμενίτης, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Πέλλας κ. Χρήστος Πασσαλής, ο Αντιδήμαρχος Τεχνικής Υπηρεσίας κ. Κωνσταντίνος Δεληγιαννίδης, ο Αντιδήμαρχος  Οικονομικών κ. Αθανάσιος Επιτροπάκης, ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑΠ κ. Παναγιώτης Κερασόπουλος, μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου Πέλλας και πλήθος δημοτών.
Το έθιμο διήρκησε μέχρι τις μεταμεσονύκτιες ώρες και έγινε η υπενθύμιση της αισιοδοξίας και της ταπεινής πληρότητας που πηγάζουν από το λαϊκό πολιτισμό.
Καλά Χριστούγεννα σε όλους!





Δεν υπάρχουν σχόλια: