Πέμπτη 23 Ιουλίου 2015

Σ.ΕΚ.Α.: «Κοινωφελή» προγράμματα, αλλά όχι σε όφελος των εργαζομένων

Ο Σύλλογος Εκτάκτων Αρχαιολόγων έχει εκφράσει με σαφήνεια την πεποίθησή του, ότι οι συνθήκες εργασίας που διαμορφώνονται (και) στον χώρο της Αρχαιολογίας ΔΕΝ είναι ανεξάρτητες από την «υποδοχή» που γνωρίζουν οι συνθήκες αυτές από κάθε μέλος του Σ.ΕΚ.Α. ξεχωριστά και από όλους τους έκτακτους αρχαιολόγους μαζί, συσπειρωμένους στον Σύλλογο. 
Στηριζόμενος στα μέλη του, ο Σύλλογος έχει πετύχει στο παρελθόν να περιορίσει αισθητά σε όλη την επικράτεια το «μπλοκάκι» (θυμίζουμε μάλιστα ότι και σε μεγάλα έργα, όπως της ΔΕΗ στο Αμύνταιο, αυτό ήταν το καθεστώς εργασίας που συστηματικά προσπάθησαν να επιβάλουν οι κύριοι του έργου, χωρίς επιτυχία), ενώ, πριν λίγους μόλις μήνες, σημαντική ήταν η συμβολή του Σ.ΕΚ.Α. στη διαγραφή της απαίτησης του μεταπτυχιακού τίτλου ως τυπικού προσόντος για τον διορισμό σε θέσεις του κλάδου ΠΕ Αρχαιολόγων στις ειδικότητες των αρχαιολόγων προϊστορικών, κλασικών, βυζαντινών και μεταβυζαντινών αρχαιοτήτων (κατάργηση η οποία μάλιστα επιτεύχθηκε μετά από νομοθετική αναδίπλωση της συγκυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ). 
Σήμερα, στο έδαφος της ιδιαίτερα περιορισμένης προσφοράς θέσεων εργασίας στον χώρο της αρχαιολογίας, με το πρόβλημα να διογκώνεται με κανονική εργασιακή τρομοκρατία για την προοπτική ακόμη υψηλότερων ποσοστών ανεργίας, παρασκευάζονται με τις ευλογίες της πολιτείας και του υπουργείου πολιτισμού νέες «ταχύτητες» αρχαιολόγων, στήνεται νέο καθεστώς περιστασιακής ημιαπασχόλησης και εργασιακής ομηρίας, ενώ προετοιμάζεται το έδαφος για νέες επαχθέστερες συνθήκες εργασίας, με περιορισμένες απολαβές και δικαιώματα. 
Δεν είναι τυχαίο ότι ο ίδιος ο ΟΑΕΔ, που μεριμνά, υποτίθεται, για την εργασιακή αποκατάσταση των ανέργων, πλέον γίνεται το όχημα για τη γενίκευση «προγραμμάτων κοινωφελούς χαρακτήρα» και πολλαπλασιασμό των περίφημων voucher, τα οποία δεν αποτελούν κάτι περισσότερο από κακοπληρωμένη όσο και εφήμερη διέξοδο απασχόλησης για χιλιάδες ανέργους. Το ίδιο το κράτος υποσκάπτει τις συλλογικές συμβάσεις και σαρώνει τα κεκτημένα όλων των ειδικοτήτων εργαζομένων στον τομέα του Πολιτισμού, πριμοδοτώντας σταθερά τέτοιου είδους «λύσεις ανάγκης». 
Αξίζει να αναφερθεί ότι σε τρέχον πρόγραμμα κοινωφελούς χαρακτήρα του ΟΑΕΔ, όχι απλώς καταπατώνται μισθολογικά, ασφαλιστικά και γενικότερα εργασιακά κεκτημένα των εκτάκτων αρχαιολόγων, αλλά ανοίγεται (ξανά) διάπλατα ο δρόμος για προσλήψεις «αρχαιολόγων βυζαντινολόγων» και «αρχαιολόγων κλασικών» δίπλα στους λοιπούς «αρχαιολόγους», επανέρχεται δηλαδή με διακριτικές κινήσεις η απαίτηση ειδίκευσης ως προαπαιτούμενου προσόντος για την πρόσληψή μας. 
Ο Σύλλογος Εκτάκτων Αρχαιολόγων καλεί τα μέλη του να συσπειρωθούν στον Σύλλογο, να στηρίξουν τη Συλλογική Σύμβαση του Σ.ΕΚ.Α. και την προσπάθεια που τώρα γίνεται για νέα υπογραφή της, να καταθέσουν τη συμβολή τους στη διατήρηση των εργασιακών κεκτημένων όλων των εκτάκτων αρχαιολόγων.  Ο Σ.ΕΚ.Α. δεν αναγνωρίζει, αλλά απορρίπτει κάθε «κοινωφελή» εργασία, από την οποία οι πρώτοι που ζημιώνονται είναι οι ίδιοι οι εργαζόμενοι.

Δεν υπάρχουν σχόλια: