Πέμπτη 23 Ιουλίου 2015

ΙΟΒΕ: Επιστροφή στην ύφεση για την ελληνική οικονομία

Σημαντική ύφεση της τάξης του 2-2,5% το 2015 αναμένει το Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ), όπως αναφέρεται στην τριμηνιαία έκθεση για την ελληνική οικονομία. Στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, που δόθηκε για την παρουσίαση της έκθεσης για το β' τρίμηνο του 2015, το ΙΟΒΕ προβλέπει επιστροφή στην ύφεση εξαιτίας των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων και των νέων δημοσιονομικών μέτρων.
Στην ομιλία του, ο γενικός διευθυντής του ΙΟΒΕ, καθηγητής Νίκος Βέττας, επισήμανε πως η ελληνική οικονομία είναι βαρύτατα τραυματισμένη, ενώ τα πρόσφατα γεγονότα έχουν επιφέρει ορισμένα δύσκολα αναστρέψιμα αποτελέσματα. Σε αυτά περιλαμβάνονται η σταδιακή άρση περιορισμών στις τραπεζικές συναλλαγές, η ευρύτερη διάρρηξη της εμπιστοσύνης, καθώς και η μείωση στα εισοδήματα και την απασχόληση με απότομη κάμψη επενδύσεων.
Αποκατάσταση εμπιστοσύνης
Ο γενικός διευθυντής του ΙΟΒΕ τόνισε πως για να αποκατασταθούν η εμπιστοσύνη και να εξισορροπήσει το τραπεζικό σύστημα απαιτούνται πλέον αποφασιστικές κινήσεις στην οικονομική πολιτική, και μάλιστα χωρίς χρονοτριβή. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται:
α) Η αμετάκλητη, μη διαπραγματεύσιμη τοποθέτηση της μεγάλης πλειονότητας του πολιτικού φάσματος στην πλευρά της παραμονής της χώρας στην ευρωζώνη.
β) Επείγουσα και έμπρακτη στροφή προς προσέλκυση επενδύσεων.
γ) Εφαρμογή στην πράξη και με τον περισσότερο αποτελεσματικό τρόπο του νέου προγράμματος.
Ο κ. Νίκος Βέττας εκτιμά πως, αν γίνουν τα παραπάνω βήματα, που θα οδηγήσουν σε σημαντική ανάκτηση εμπιστοσύνης, η ελληνική πλευρά όχι απλώς θα δικαιούται, αλλά και θα οφείλει να διεκδικεί από τους εταίρους και πιστωτές σταδιακές, αλλά σημαντικές κινήσεις για περαιτέρω επιμήκυνση των δανείων και μείωση επιτοκίων.
Κρίσιμη περίοδος
Ο πρόεδρος του ΙΟΒΕ, Τάκης Αθανασόπουλος, στη δική του παρέμβαση, επισήμανε πως «οι τρεις μήνες που μεσολάβησαν από την παρουσίαση της πρώτης τριμηνιαίας έκθεσης τον περασμένο Απρίλιο ήταν για τη χώρα μας, τόσο για την οικονομία της όσο και τη διεθνή της εικόνα, περισσότερο κρίσιμη από κάθε άλλη στιγμή της μεταπολιτευτικής μας περιόδου».
Όπως τόνισε, «σε αντίθεση με τις άλλες τρεις χώρες (Πορτογαλία, Ιρλανδία και Κύπρο), η χώρα μας όχι μόνον δεν κατάφερε να βγει από την κρίση, αλλά φαίνεται ότι η κρίση βαθαίνει». Συμφωνώντας με τον Νίκο Βέττα, εκτίμησε πως στη τρέχουσα συγκυρία «είναι απόλυτη ανάγκη να σταθεροποιηθούν η οικονομία και το τραπεζικό σύστημα. Η άρση της αβεβαιότητας, μέσω της ολοκλήρωσης της συμφωνίας που θα επιβεβαιώνει τις ευρωπαϊκές προοπτικές της χώρας, αποτελεί προϋπόθεση για την ομαλοποίηση των συνθηκών που θα επιτρέψει τις τράπεζες και τις επιχειρήσεις να επανέλθουν σε μια κατάσταση κανονικότητας».
Ανάγκη για ριζικές μεταρρυθμίσεις
Μοναδική επιδίωξη από εδώ και στο εξής θα πρέπει να είναι, σύμφωνα με τον κ. Τάκη Αθανασόπουλο, «για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του προβλήματος, η εξάλειψη αυτής της αντίφασης. Οι επιλογές μας μπορεί να μην είναι απλές, είναι όμως ξεκάθαρες». Τόνισε πως εάν επιθυμούμε να έχουμε υψηλό βιοτικό επίπεδο, «πρέπει να κάνουμε ριζικές μεταρρυθμίσεις σε όλες τις πτυχές της οικονομικής και κοινωνικής μας ζωής, ανεξάρτητα από το πόσο σκληρές μπορεί να είναι βραχυπρόθεσμα, που θα εξασφαλίσουν ένα καλύτερο μέλλον όχι μόνο για εμάς, αλλά κυρίως για τα παιδιά μας. Από την άλλη πλευρά, η άρνησή μας να πραγματοποιήσουμε τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις συνεπάγεται ότι έχουμε επιλέξει ένα χαμηλό βιοτικό επίπεδο είτε μέσα είτε έξω από το ευρώ, ακόμη και σε αυτήν την περίπτωση της ολικής διαγραφής του χρέους».
Όσον αφορά τις προβλέψεις του 2015, όπως αναφέρθηκε στη συνέντευξη Τύπου, με την προϋπόθεση ότι θα τελεσφορήσουν σύντομα οι διαπραγματεύσεις, θα σημειωθεί υποχώρηση ιδιωτικής κατανάλωσης στο β’ εξάμηνο και συνολικά στο έτος, σταθεροποίηση ή μικρή αύξηση δημόσιας κατανάλωσης, αναιμική επενδυτική δραστηριότητα από τα μέσα του 2014, υποχώρηση εξαγωγών και κάμψη εισαγωγικής ζήτησης, νέα αύξηση της ανεργίας, ανάσχεση αποπληθωρισμού από τον Ιούλιο και αύξηση τιμών στο σύνολο του έτους.


Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: