Τρίτη 7 Ιουλίου 2015

Τις θέσεις της κυβέρνησης παρουσίασε στο Eurogroup ο Τσακαλώτος

Ενώπιον των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης βρέθηκε στην επίσημη «πρώτη του» ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, παρουσιάζοντας τις θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης. 
Σύμφωνα με πληροφορίες ο νέος υπουργός Οικονομικών περιέγραψε στους ομόλογούς του το πλαίσιο της νέας πρότασης, ενώ η ελληνική πλευρά θα καταθέσει επισήμως τις προτάσεις της στους «θεσμούς» αύριο. 
Δεν αποκλείεται, μάλιστα, να υπάρξει και νέο Eurogroup την Τετάρτη, όπου και θα ξεκινήσει η πραγματική διαπραγμάτευση, εφόσον θα έχουν κατατεθεί γραπτώς οι ελληνικές προτάσεις, αλλά θα έχει προηγηθεί και η σύνοδος κορυφής των ηγετών της ευρωζώνης.
Απτά αποτελέσματα δεν αναμένονται από τη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, ωστόσο, ίσως το Eurogroup να προβεί σε μια δήλωση η οποία θα εξουσιοδοτεί τους «θεσμούς» να προχωρήσουν σε διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα.
Σημειωτέον ότι το πλαίσιο της ελληνικής πρότασης είναι βασισμένο στο κοινό ανακοινωθέν που υπέγραψε ο πρωθυπουργός με τους πολιτικούς αρχηγούς (ΝΔ, Ποτάμι, ΠΑΣΟΚ) την Δευτέρα.
Στόχος της ελληνικής κυβέρνησης είναι η επιδίωξη λύσης η οποία θα διασφαλίζει:
  • Την επαρκή κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών της Χώρας.
  • Αξιόπιστες μεταρρυθμίσεις, με κριτήριο την δίκαιη κατανομή των βαρών και προώθηση της ανάπτυξης, με τις κατά το δυνατόν λιγότερες υφεσιακές επιπτώσεις. 
  • Ισχυρό, εμπροσθοβαρές, αναπτυξιακό πρόγραμμα, πρωτίστως για την καταπολέμηση της ανεργίας και την ενθάρρυνση της επιχειρηματικότητας. 
  • Δέσμευση για την έναρξη ουσιαστικής συζήτησης ως προς την αντιμετώπιση του προβλήματος της βιωσιμότητας του ελληνικού δημόσιου χρέους.
  • Άμεση προτεραιότητα αποτελεί η αποκατάσταση της ρευστότητας στο χρηματοπιστωτικό σύστημα, σε συνεννόηση με την ΕΚΤ.
Με «γερμανική πειθαρχία» οι δηλώσεις των υπουργών πριν το Eurogroup
Νωρίτερα, οι περισσότεροι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης, προσερχόμενοι στο Eurogroup παρουσίασαν την αναμενόμενη σκληρή στάση τους με τις γνωστές «γερμανικού χρωματισμού» δηλώσεις.
«Οι παλιές προτάσεις απορρίφθηκαν από τον ελληνικό λαό, άλλα περιμένουμε νέες. Το θέμα δεν είναι τα πρόσωπα, αλλά πού βρισκόμαστε πολιτικά. Είμαστε πρόθυμοι να κάνουμε οτιδήποτε για να κρατήσουμε το ευρώ δυνατό» είπε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ.
Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε τόνισε ότι «Σεβόμαστε το ελληνικό δημοψήφισμα, αλλά χωρίς πρόγραμμα δεν μπορούμε να βοηθήσουμε την Ελλάδα.Όποιος γνωρίζει τις συνθήκες ξέρει ότι δεν μπορεί να γίνει διαγραφή χρεών».
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Φινλανδός, Αλεξάντερ Στουμπ, ο οποίος δήλωσε ότι «Δεν έχουμε διάθεση να ελαφρύνουμε το ελληνικό χρέος και δεν ψάχνουμε για χρηματοδότηση-γέφυρα», ενώ και ο Λουίς Ντε Γκίντος υπογράμμισε ότι «Δεν επείγει η ανακούφιση χρέους».
Ο Ιρλανδός Μάικλ Νούναν βρέθηκε ελαφρώς... εκτός γραμμής καθώς είπε στους δημοσιογράφους ότι «βλέπουμε την αναδιάρθρωση χρέους ως μέρος αυτών των συνομιλιών. Είμαστε πρόθυμοι να συνεργαστούμε».
Έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη «δεν μπορεί να αποκλειστεί», σε περίπτωση που η Αθήνα δεν παρουσιάσει «ένα πακέτο αξιόπιστων μεταρρυθμίσεων», δήλωσε στον αντίποδα ο Βάλντις Ντομπρόβσκις, ενώ, ο Πιέρ Μοσκοβισί χαρακτήρισε ένα Grexit  συλλογική αποτυχία, πετώντας το μπαλάκι στις ελληνικές αρχές.

Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: