Τρίτη 7 Ιουλίου 2015

«Ο Τσίπρας δεν πάει να κερδίσει μια μάχη αλλά τον πόλεμο»

Δευτέρα μεσημέρι στο Σύνταγμα. Η ζέστη είναι αφόρητη και ο ήλιος καίει τις λαμαρίνες των οχημάτων των τηλεοπτικών συνεργείων που βρίσκονται στην πλατεία. Δορυφορικά πιάτα, κάμερες, μικρόφωνα και μέτρα από καλώδια στο πλακόστρωτο.
Στη σκιά των δέντρων προσπαθούν να ξεκουραστούν οι δημοσιογράφοι, οι τεχνικοί, το βοηθητικό προσωπικό των ΜΜΕ του εξωτερικού που βρίσκονται στην Ελλάδα αυτές τις μέρες προκειμένου να καλύψουν το δημοψήφισμα αλλά και την επόμενη μέρα της χώρας.
■ Είναι κάτι παραπάνω από εμφανές ότι η ζέστη τούς ταλαιπωρεί. Πλησιάζω έναν δημοσιογράφο που έχει την «Αυγή» στο χέρι και δίνει ανταπόκριση στη χώρα του. Μόλις η σύνδεση λήξει, χαιρετιόμαστε και μιλάμε. Είναι ο ανταποκριτής της καναδικής τηλεόρασης CBC, Τζεφ Σιμπλ.
Βρίσκεται στην Ελλάδα από τα μέσα της προηγούμενης εβδομάδας και, όπως μας λέει, αυτό που τον εντυπωσίασε πιο πολύ ήταν η συγκέντρωση του «όχι» την Παρασκευή με την ομιλία του Αλέξη Τσίπρα. «Εχει ο Αλέξης Τσίπρας άστρο;» τον ρωτάμε. «Δεν ξέρω», λέει χαμογελώντας, «εκείνο που καταλαβαίνω είναι ότι ο Αλέξης Τσίπρας δεν πάει να νικήσει σε μια μάχη, θέλει να κερδίσει ολόκληρο τον πόλεμο. Φαντάζομαι πως αν το καταφέρει αυτό, θα είναι σούπερ αστέρι».
■ Ο Σάιμον Οουεν εξετάζει τον εξοπλισμό του κάτω από ένα δέντρο. Η ζέστη τον έχει καταβάλει. Είναι η δεύτερη μέρα του στην Ελλάδα, έφτασε στη χώρα μας την Κυριακή το απόγευμα από την Αμερική για λογαριασμό του Fox News Radio. Δηλώνει εξ αρχής εντυπωσιασμένος από το ποσοστό που πήρε το «όχι» στο δημοψήφισμα αλλά και από τις σκηνές που αντίκρισε το βράδυ της Κυριακής στην πλατεία Συντάγματος, όταν ο κόσμος βγήκε να πανηγυρίσει.
Ωστόσο δεν παραλείπει να εκφράσει τον προβληματισμό του για την επόμενη μέρα και για την αβεβαιότητα που επικρατεί: «Νομίζω ότι η Ευρώπη θέλει η Ελλάδα να μείνει στην Ευρωζώνη, αλλά δεν ξέρω πόσο πολύ το θέλει».
■ Εντυπωσιασμένος από το «όχι» δηλώνει και ο Τζεφ Σιμπλ. «Είμαι σοκαρισμένος από το ποσοστό στο δημοψήφισμα. Μιλώντας αυτές τις μέρες με πολίτες πίστευα ότι ο κόσμος θα έχει φόβο για το αύριο, αλλά τελικά με εντυπωσίασε το γεγονός πως οι Ελληνες ψήφισαν "όχι". Ηταν μια δυνατή απόφαση. Ωστόσο δεν ξέρω πόσο προετοιμασμένοι είναι οι Ελληνες να πάνε αυτή την ιστορία έως το τέλος. Να μείνουν δηλαδή στην ευρωζώνη και παράλληλα να σταματήσουν τη λιτότητα».
«Πιστεύω ότι θα ακούσει η Ευρώπη»
Τον ρωτάμε αν νομίζει ότι το «όχι» θα το λάβει υπόψη της η Ευρώπη: «Πιστεύω πως θα το ακούσει, αλλά και πάλι είναι πολύ δύσκολο να προβλέψει κανείς τι θα κάνουν οι Ευρωπαίοι μια και δεν φαίνεται να έχουν μια καθαρή θέση για το θέμα. Φροντίζουν να καλύπτουν όλα τα ενδεχόμενα. Νομίζω όμως ότι θα διαπραγματευτούν».
Για τον Τζεφ Σιμπλ η επικράτηση του «όχι» ήρθε από την ψήφο των νέων ανθρώπων: «Απ' ό,τι είδα και κατάλαβα οι νέοι είναι πολύ σκεπτικοί και δεν εμπιστεύονται τις ευρωπαϊκές πολιτικές. Μιλώντας με νέους ο ίδιος, θεωρούν ότι οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι δεν αξίζουν την εμπιστοσύνη τους, όπως και αρκετά ελληνικά ΜΜΕ, π.χ. ιδιωτικά κανάλια, δεν αξίζουν την εμπιστοσύνη τους».
■ «Οι νέοι άνθρωποι στην Ελλάδα είναι έντονα πολιτικοποιημένοι», μου λέει η Νατάσα Ρίος, ανταποκρίτρια του γαλλικού τηλεοπτικού ενημερωτικού σταθμού BFMTV. Η ίδια βρέθηκε στην Αθήνα την Παρασκευή, στη συγκέντρωση του «ναι», ενώ συνάδελφοί της κάλυπταν εκείνη του «όχι».
Εμεινε στην Αθήνα να καλύψει το δημοψήφισμα και την επόμενη μέρα. «Νομίζω ότι οι νέοι άνθρωποι στην πλειοψηφία τους ψήφισαν "όχι" στο δημοψήφισμα», λέει. «Στη Γαλλία στους νέους επικρατεί μια στάση απολιτίκ, αυτό που είδα στην Ελλάδα με εντυπωσίασε».
Λέει πως όταν ήρθε στην Ελλάδα περίμενε να συναντήσει εικόνες πανικού, ωστόσο δεν διαπίστωσε κάτι τέτοιο. «Περίμενα κάτι χειρότερο αλλά, ok, δεν υπήρχε τόσος πολύς κόσμος στις ουρές των τραπεζών και νομίζω ότι υπάρχει ψυχραιμία. Βέβαια υπάρχει σίγουρα η αβεβαιότητα για το τι θα γίνει στο μέλλον».
Στο ερώτημά μας γιατί κατά τη γνώμη τους επικράτησε το «όχι» έναντι του «ναι», η απάντησή της είναι αφοπλιστική: «Νομίζω ότι έχετε έντονο το αίσθημα της αντίστασης στην Ελλάδα. Ισως να οφείλεται στην Ιστορία σας. Επίσης βοήθησε πως το δημοψήφισμα έγινε σε μια εβδομάδα και το γεγονός ότι οι τράπεζες δεν έμειναν για περισσότερο καιρό κλειστές».

Δεν υπάρχουν σχόλια: