Τετάρτη 18 Νοεμβρίου 2015

"Ναι" στην προστασία της πρώτης κατοικίας, "όχι" στον ΦΠΑ στην εκπαίδευση

Ο ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση καταργείται και αντικαθίσταται από το ισοδύναμο μέτρο της αύξησης του τέλους στα τυχερά παιγνίδια του ΟΠΑΠ αλλά και από ένα ακόμη που θα είναι  η επιβολή Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα κρασιά τα οποία εξαιρούνταν μέχρι σήμερα.
Όπως ανακοίνωσαν σε συνέντευξη Τύπου οι υπουργοί Οικονομίας και Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος και Γιώργος Σταθάκης, αυτό προβλέπεται στη συμφωνία μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών για να καλυφθούν 100 εκατ. ευρώ από το σύνολο των απωλειών εσόδων 300 εκατ. που θα προκύψουν από την κατάργηση του ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση.
Για το μέτρο έχει γίνει συζήτηση με τους δανειστές, έχουν γίνει και οι εκτιμήσεις για την απόδοσή του αν και ακόμη δεν έχουν ληφθεί οι οριστικές αποφάσεις. Η πρόταση που βρίσκεται στο τραπέζι οδηγεί σε επιβάρυνση κατά 30 λεπτά του ευρώ ανά φιάλη.
Όπως διευκρίνισε ο υπουργός Οικονομικών, εξετάζονται από ένα ως τρία ισοδύναμα για την κάλυψη των 100 εκατ. αλλά δεν αποκλείεται στο νομοσχέδιο που θα κατατεθεί σήμερα στη Βουλή να μην προβλέπεται η ρύθμιση για τα ισοδύναμα αυτά προκειμένου να οριστικοποιηθούν και να περιληφθούν τελικά στον προϋπολογισμό.
Για το θέμα της ρύθμισης των 100 δόσεων, ο υπουργός διευκρίνισε ότι επήλθε συμφωνία να μειωθεί σταδιακά τα επόμενα χρόνια το χρονικό περιθώριο που θα έχει στη διαθεσή του ο δανειολήπτης να αποπληρώσει τη δόση μετά την ημερομηνία λήξης της για να μην χάνει το δικαίωμα της ρύθμισης.
Το διάστημα αυτό είναι σήμερα 30 ημέρες και όπως διευκρίνισε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, αυτό θα σβήσει σταδιακά τα επόμενα χρόνια. Επίσης όπως διευκρινίστηκε, οι δανειστές δέχτηκαν τη θέση της ελληνικής κυβέρνησης να μπορεί ένας φορολογούμενος που έχει ενταχθεί στη ρύθμιση των 100 δόσεων να υπάγεται και στη ρύθμιση των 12 δόσεων που αφορά νέες οφειλές, υπό την προϋπόθεση ότι θα εντάσσεται πριν γίνει ληξιπρόθεσμη η νέα οφειλή του.
Στεγαστικά δάνεια και πρώτη κατοικία
Στη συμφωνία προβλέπεται η επιδότηση της δόσης του στεγαστικού δανείου για τα πιο ευάλωτα νοικοκυριά και διαγραφή μέρους των οφειλών για νοικοκυριά με εισόδημα μέχρι 35.500 ευρώ και αντικειμενική αξία ακινήτου μέχρι 230.000 ευρώ.
Η ρύθμιση αφορά το 25% και 35% των δανειοληπτών αντίστοιχα ενώ η διαπραγμάτευση ξεκίνησε, όπως είπε ο κ. Τσακαλώτος με τους θεσμούς να θέλουν την προστασία μόνο του 16%-20% των δανειοληπτών με κόκκινα δάνεια.
Για τα πλέον ευάλωτα νοικοκυριά, με εισόδημα έως 20.000 ευρώ και 170.000 ευρώ αντικειμενική αξία ακινήτου, για 4μελή οικογένεια, θα υπάρχει απόλυτη προστασία της πρώτης κατοικίας καθώς στην κατηγορία αυτή το όποιο έλλειμμα εισοδήματος για την εξυπηρέτηση του δανείου θα καλύπτεται από το δημόσιο.
Για την επόμενη κατηγορία των νοικοκυριών, με εισόδημα έως 35.500 ευρώ ο προσδιορισμός της δόσης που θα πληρώνουν τα νοικοκυριά θα γίνονται από το δικαστήριο με βάση την τρέχουσα εμπορική αξία της πρώτης κατοικίας.
Αν για κάποιο λόγο, οι δανειολήπτες δεν μπορούν παρ' όλα αυτά, να εξυπηρετήσουν την εξόφληση του δανείου, με βάση την τρέχουσα αξία, τότε το δάνειο θα παραπέμπεται στον κώδικα δεοντολογίας των τραπεζών.
Ο υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι τα στεγαστικά δάνεια είναι τα πιο πολύτιμα περιουσιακά στοιχεία των τραπεζών και ότι οι ίδιες οι τράπεζες δεν έχουν συμφέρον να προχωρήσουν σε πλειστηριασμούς καθώς οι αξίες είναι χαμηλές και υπάρχει πρόβλεψη να αυξηθούν.
Όπως ανέφερε, ο νόμος Κατσέλη ήταν καλός στην περίοδο της πτώσης της οικονομίας αλλά δεν αντιμετώπισε το πρόβλημα των κόκκινων δανείων.
Το θεσμικό πλαίσιο για την προστασία της πρώτης κατοικίας, που συμφωνήθηκε με τους θεσμούς, θα ισχύσει για τρία χρόνια και στη λήξη αυτής της περιόδου θα υπάρξει αναθεώρηση του θεσμικού πλαισίου με βάση τα δεδομένα που θα υπάρχουν τότε.
Ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης επεσήμανε ότι οι αιτήσεις που έχουν ήδη κατατεθεί για ένταξη στο νόμο Κατσέλη θα εξεταστούν με βάση το παλιό θεσμικό πλαίσιο.
Στη συνέντευξη τονίστηκε τέλος ότι με τη συμφωνία γίνεται το πρώτο βήμα προκειμένου να επεκταθεί στη συνέχεια η κρατική στεγαστική πολιτική αλλά και για να μπορέσουν οι τράπεζες να απαλλαγούν από το πρόβλημα των κόκκινων δανείων ώστε να μπορέσουν να ξαναδώσουν δάνεια σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά. Τα κόκκινα δάνεια σήμερα διαμορφώνονται στο 40% του συνόλου έναντι 5%-7% στην ΕΕ.
Τέλος στον επόμενο γύρο της διαπραγμάτευσης θα εξεταστεί η στρατηγική για την αντιμετώπιση συνολικά των κόκκινων δανείων που δεν θα είναι ενιαία αλλά θα περιλαμβάνει διαφορετικές λύσεις για τις διάφορες κατηγορίες δανείων (μεγάλα επιχειρηματικά, μικρομεσαίους, στεγαστικά, καταναλωτικά).
Οι επιλογές, όπως τόνισε ο κ. Σταθάκης, περιλαμβάνουν τόσο υπάρχοντα εργαλεία , όπως ο νόμος Δένδια όσο και τη συζήτηση για το αν θα υπάρξει "αγορά κόκκινων δανείων".
Ο κ. Τσακαλώτος τέλος ανέφερε ότι οι διαπραγματεύσεις με τους εκπροσώπους των εταίρων συνεχίζονται μέχρι την Παρασκευή και τότε θα γίνει νέο Euro Working Group για να εξεταστεί το κείμενο που θα έχει ψηφιστεί από τη Βουλή την Πέμπτη ώστε να προχωρήσει και η εκταμίευση των πρώτων δυο δις ευρώ.
Μεγαλύτερη η προστασία για την πρώτη κατοικία
Προστασία μεγαλύτερη, για τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα, σε σχέση με όλες τις προηγούμενες ρυθμίσεις του παρελθόντος διασφαλίζει η συμφωνία στην οποία κατέληξε η κυβέρνηση με τους εκπροσώπους των θεσμών για την πρώτη κατοικία, σημειώνουν κυβερνητικές πηγές, σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ.
Όπως επισημαίνουν οι ίδιες πηγές, η διαπραγμάτευση για το ζήτημα της προστασίας της πρώτης κατοικίας, ξεκίνησε με τους θεσμούς να απαιτούν να καλυφθεί μόλις το 16% των δανειοληπτών και σήμερα η συμφωνία κλείνει με πρόνοιες που θα προστατεύουν το 60%.
Από το ποσοστό αυτό, το 25%, δηλαδή οι πλέον αδύναμοι δανειολήπτες, θα απολαμβάνουν προστασίας μεγαλύτερης του νόμου Κατσέλη, ενώ για το υπόλοιπο 35% θα απολαμβάνει προστασία αντίστοιχη με εκείνη που παρείχαν οι διατάξεις του νόμου Κατσέλη.
Οι προϋποθέσεις, γι΄αυτό, είναι να μπει ο δανειολήπτης σε διαδικασία διακανονισμού του δανείου του με την τράπεζα. Με τη συμφωνία στην οποία κατέληξε η κυβέρνηση ο διακανονισμός αυτός θα γίνεται με βάση τη σημερινή αγοραία τιμή του ακινήτου και με βάση τα τρέχοντα εισοδήματα του δανειολήπτη και έτσι θα καθορίζεται η δόση.
«Πρόκειται για σημαντική βελτίωση των όρων προστασίας της πρώτης κατοικίας, για τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα, σε σχέση με όλες τις ρυθμίσεις που έγιναν στο παρελθόν, και σε σχέση με τις δεσμεύσεις που είχε αναλάβει η κυβέρνηση Σαμαρά για πλήρη απελευθέρωση των πλειστηριασμών και εκχώρηση των κόκκινων δανείων σε distress funds», υπογραμμίζουν οι κυβερνητικές πηγές και υπενθυμίζουν ότι η σχετική αποκάλυψη είχε γίνει με έγγραφη απάντηση του επιτρόπου Κατάινεν σε ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Παπαδημούλη στο ευρωκοινοβούλιο.
Πηγή: avgi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: