Τρίτη 10 Μαΐου 2016

Το τέλος των φορολογικών παραδείσων ζητούν 300 οικονομολόγοι

Περισσότεροι από 300 κορυφαίους οικονομολόγους από τουλάχιστον 30 χώρες απευθύνουν ανοιχτή επιστολή προς τους πολιτικούς ηγέτες του κόσμου ζητώντας τους να μπει τέλος στη λειτουργία των φορολογικών παραδείσων. 
Η επιστολή έρχεται εν όψει της συνόδου για τις offshore και την διαφθορά που θα πραγματοποιηθεί στο Λονδίνο την Πέμπτη και στην οποία θα συμμετέχουν πολιτικοί από 40 χώρες καθώς και εκπρόσωποι της Παγκόσμιας Τράπεζας και του ΔΝΤ. 
Μεταξύ των οικονομολόγων που υπογράφουν την ανοικτή επιστολή βρίσκονται πολύ γνωστά ονόματα αλλά και νομπελίστες οικονομολόγοι, όπως οι Τομάς Πικετί, Τζεφ Σακς, Νόρα Λούστιγκ, Ολιβιέ Μπλανσάρ και Άνγκους Ντίντον. 
Οι 300 οικονομολόγοι τονίζουν ότι δεν υπάρχει καμία οικονομική δικαιολογία για την ύπαρξη των φορολογικών παραδείσων, ότι δεν αυξάνουν τον παγκόσμιο πλούτο αλλά αντίθετα υπονομεύουν την δυνατότητα των κρατών να συλλέγουν φόρους. Αυτό πλήττει κατά κύριο λόγο τις πιο φτωχιές χώρες. 
Αυτό που ζητούν από τους πολιτικούς ηγέτες είναι η δημιουργία νέων παγκόσμιων κανονισμών για μεγαλύτερη διαφάνεια. Οι κανόνες αυτοί θα υποχρεώνουν τις εταιρείες να δημοσιοποιούν όλες τις δραστηριότητές τους σε κάθε χώρα που έχουν παρουσία και θα πρέπει να δημοσιεύουν τους πραγματικούς ιδιοκτήτες των εταιρειών. 
Ο Τζέφρι Σακς χαρακτηριστικά τονίζει ότι οι φορολογικοί παράδεισοι «δεν υπάρχουν από μόνοι τους» αλλά αποτελούν κεντρική επιλογή των κυβερνήσεων των μεγάλων χωρών και κυρίως της Βρετανίας και των ΗΠΑ σε συνεργασία με τις μεγάλες οικονομικές, λογιστικές και νομικές εταιρείες που θα υιοθετήσουν τα χρήματα. Σημειώνει δε, ότι οι περισσότερες από τις μισές εταιρείες που έχουν συσταθεί από την Mossack Fonseca, που έγινε γνωστή από τη διαρροή των Panama Papers, συστάθηκαν σε βρετανικά υπερπόντια εδάφη όπως οι Βρετανικές Παρθένες Νήσοι. 
Η Oxfam με πρωτοβουλία της οποίας συστάθηκε η επιστολή καλεί τους ηγέτες του κόσμου να συμφωνήσουν σε ένα σχέδιο για τον τερματισμό του απορρήτου των offshore εταιρειών σε παγκόσμιο επίπεδο, έτσι ώστε να αποτρέψουν τα κενά της νομοθεσίας που θα επιτρέπουν στους φοροφυγάδες να μετακινούν τα λεφτά τους από την μία offshore στην άλλη. 

Πηγή: tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: