Κυριακή 8 Μαΐου 2016

Διαδηλώσεις υπέρ του «Μένουμε Ευρώπη» στην Πολωνία

Δεκάδες χιλιάδες κατέκλυσαν τους δρόμους της Βαρσοβίας το Σάββατο, διαδηλώνοντας κατά της κυβέρνησης που βρίσκεται σε τροχιά σύγκρουσης με την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Σύμφωνα με τους διοργανωτές των κινητοποιήσεων οι διαδηλωτές ξεπέρασαν τους 240.000, καθιστώντας τη χθεσινή συγκέντρωση ως μια εκ των μαζικότερων των τελευταίων δεκαετιών . Με κεντρικό σύνθημα «Είμαστε και παραμένουμε Ευρώπη» και κρατώντας σημαίες της Πολωνίας και της ΕΕ, οι διαδηλωτές κάλεσαν την εθνικιστική κυβέρνηση να μην γυρίζει την πλάτη της στην ευρωπαϊκή οικογένεια και να ακολουθήσει την φιλοευρωπαϊκή πολιτική που είχαν χαράξει προηγούμενες κυβερνήσεις.
Η, εκ των βουλευτών της αντιπολίτευσης, Καμίλα Γκάσιουκ-Πίχοβιτς, δήλωσε πως «το όνειρο μιας ελεύθερης Πολωνίας σε μια ενωμένη Ευρώπη είναι το όνειρο των γονιών μου. Το όνειρό αυτό δεν μπορεί να καταστραφεί και γι' αυτό είμαστε εδώ».
Από την πλευρά της, η κυβέρνηση κάνει λόγο για κατευθυνόμενες διαδηλώσεις που έχουν στόχο την πολιτική αποσταθεροποίηση της χώρας. Οι διαδηλώσεις έγιναν με αφορμή μια σειρά αμφιλεγόμενων μεταρρυθμίσεων στο χώρο της δικαιοσύνης και συγκεκριμένα στο συνταγματικό δικαστήριο αλλά και των μέσων ενημέρωσης, με την κυβέρνηση να έχει πλέον τον πρώτο λόγο στην κατάληψη ηγετικών πόστων στα δημόσια ΜΜΕ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: