Τετάρτη 4 Μαΐου 2016

ΝΔ: Η διαπραγμάτευση της κυβέρνησης απέτυχε

Κριτική στα μέτρα που έρχονται, αναπάντητο για τη Συγγρού το ερώτημα αν το Μαξίμου επιδιώκει τεχνητή δραματοποίηση της διαπραγμάτευσης ή επιθυμεί να προκαλέσει πολιτικές εξελίξεις.
Τη συζήτηση στα μέτρα που θα εμπεριέχει μια ενδεχόμενη συμφωνία κυβέρνησης και δανειστών θέλει να επικεντρώσει η ΝΔ προκειμένου να συνεχίζει να τροφοδοτεί το αίτημά της για εκλογές και εκδίωξη του Αλέξη Τσίπρα από το Μαξίμου. Και αυτό γιατί ακόμα και στην περίπτωση που ολοκληρωθεί επιτυχώς (έστω και με καθυστέρηση) η διαπραγμάτευση, στη Συγγρού εκτιμούν ότι αυτό που προέχει είναι η αποδόμηση της διαπραγματευτικής τακτικής της κυβέρνησης.
Είναι χαρακτηριστική η αντίδραση του Γιώργου Κουμουτσάκου που κατηγόρησε το Μαξίμου για «εξαπάτηση» με αφορμή τα όσα υποστηρίζει η κυβέρνηση με αφορμή τις εκτιμήσεις της Κομισιόν για ταχεία ανάκαμψη της Ελληνικής οικονομίας και υποστήριξε ότι τα θεμελιώδη μεγέθη της οικονομίας χειροτερεύουν δραματικά.
Ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Άδωνις Γεωργιάδης αφού εκτίμησε πως ότι και να φέρει η κυβέρνηση οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ θα ψηφίσουν για να μη χάσουν την εξουσία επιτέθηκε στην κυβέρνηση πως επιχειρεί να εστιάσει στο θέμα του αν θα ληφθούν ή όχι τα προληπτικά μέτρα για να ξεχαστεί ο λογαριασμός των 5,4 δις μέτρων στα οποία έχει συμφωνήσει.
Πάντως στη Συγγρού ένας λόγος για τον οποίο εστιάζουν στο περιεχόμενο μιας ενδεχόμενης συμφωνίας είναι και το γεγονός πως, ενώ δεν αποκλείουν πολιτικές εξελίξεις, εντούτοις δεν φαίνεται να έχουν κατασταλαγμένη άποψη στο επιτελείο του Κυριάκου Μητσοτάκη για το τι ακριβώς επιδιώκει ο Αλέξης Τσίπρας. Εν ολίγοις δεν έχουν σαφές αν από τη μεριά της κυβέρνησης επιδιώκεται τεχνητή δραματοποίηση της διαπραγμάτευσης ή αν πράγματι ο Αλέξης Τσίπρας επιδιώκει να προκαλέσει πολιτικές εξελίξεις όπως πχ εκλογές ή δημοψήφισμα.
Σε κάθε περίπτωση από τη μεριά του ο Κυριάκος Μητσοτάκης φρόντισε να θωρακιστεί πολιτικά και να διαχωρίσει τη θέση του με σαφήνεια εδώ και εβδομάδες ζητώντας πρόωρες εκλογές και προεξοφλώντας καταψήφιση των μέτρων που θα φέρει η κυβέρνηση. Ωστόσο το ερώτημα στο οποίο δεν διαθέτει ακόμα απάντηση η ΝΔ είναι πως θα έκλεινε υπό τις παρούσες συνθήκες μια καλύτερη συμφωνία αλλάζοντας το μίγμα της μνημονιακής πολιτικής αν ερχόταν στο τιμόνι της διακυβέρνησης.

Θοδωρής Λαπαναΐτης
Πηγή: News247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: