Δευτέρα 16 Μαΐου 2016

Ερώτημα προς απάντηση

Από τότε που η Ελλάδα μπήκε στην πολιτική των μνημονίων, η έξοδος από την κρίση είχε συνδεθεί με την επαναφορά της δυνατότητάς της να μπορεί να δανείζεται από τις διεθνείς αγορές. Με την κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ, υπολογιζόταν ότι αυτό θα γίνει μέσα στο 2011.
Στη συνέχεια, η κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου, ύστερα από μια προσπάθεια εξόδου στις αγορές το 2014 -με πολύ μικρό το αιτούμενο ποσό δανεισμού-, υπολόγιζε να «βγάλει» τη χώρα στις αγορές το 2015. Η σημερινή κυβέρνηση υπολογίζει ότι αυτό μπορεί να γίνει μέσα στο 2017.
Ποια είναι η διαφορά των προηγούμενων προσδοκιών σε σχέση με την τωρινή; Οι προηγούμενες κυβερνήσεις προσδοκούσαν και επεδίωκαν την αποκατάσταση των σχέσεων με τις αγορές, χωρίς να θέτουν ως προαπαιτούμενο την οριστική διευθέτηση του χρέους.
Αντίθετα, η σημερινή κυβέρνηση θέτει το χρέος ως πρώτη προϋπόθεση. «Αν πετύχουμε αυτό που επιδιώκουμε για το χρέος στις 24 Μαΐου, το 2017 θα επιστρέψουμε στις αγορές και ίσως πολύ νωρίτερα από τη λήξη του προγράμματος, το 2018, θα έχουμε βγει από το Μνημόνιο», είπε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σε συνέντευξή του στη «Real News».
Η συλλογιστική αυτή δεν είναι λάθος. Η ελληνική κρίση -ως μέρος της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης- ξέσπασε ως κρίση χρέους. Ηταν βέβαια συνέπεια πολλών παραγόντων, αλλά εκεί που έσπασε το απόστημα ήταν το χρέος. Αν επομένως αυτός ο παράγοντας εκλείψει, είναι λογικό να έχει ως συνέπειά του την επιτυχημένη και σταθερή επάνοδο στις αγορές.
Σε αυτό το πλαίσιο, η οικονομία της χώρας θα γνωρίσει μια περίοδο σταθερότητας που θα δώσει τη δυνατότητα σε εγχώρια και σε ξένα κεφάλαια να προχωρήσουν σε επενδύσεις και να αρχίσει η αντίστροφη πορεία προς κάποια μορφή ανάπτυξης.
Ενδεχομένως οι προσδοκίες της κυβέρνησης να ευοδωθούν. Θα το δούμε σύντομα. Το πρόβλημα όμως της ελληνικής οικονομίας δεν θα λυθεί. Θα συνεχίσει να είναι υπερχρεωμένη, αν και τα χρέη της θα είναι ενήμερα (θα τα εξυπηρετεί). Και θα συνεχίσει τον κύκλο των αέναων δανεισμών. Ακριβώς αυτό που πρέπει να αποφευχθεί. Πώς όμως; Αυτό το ερώτημα η κυβέρνηση οφείλει να το απαντήσει.

Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: