Κυριακή 1 Ιανουαρίου 2017

Δεν «φεύγουν» οι επιχειρήσεις διαβεβαιώνουν κύκλοι του ΥΠΟΙΚ

Η «μεγάλη φυγή» επιχειρηματικής δραστηριότητας στο εξωτερικό αποτελεί στην ουσία «μεγάλη παραπλάνηση» ισάξια πολιτικής ταχυδακτυλουργίας, υπογραμμίζουν κύκλοι του υπουργείου Οικονομίας με αφορμή σχετικό δημοσίευμα εφημερίδας.
Οι ίδιες πηγές σημειώνουν ότι τα επίσημα στοιχεία δείχνουν ότι το 2015 είχαμε 43.846 συστάσεις νέων εταιρειών και 24.846 διαγραφές, ενώ το πρώτο δεκάμηνο του 2016 είχαμε 23.212 συστάσεις και 26.347 διαγραφές. Η αύξηση των διαγραφών οφείλεται, κυρίως, όπως επισημαίνεται, σε μετασχηματισμό εταιρειών (από ΕΕ, ΕΠΕ και ΟΕ σε ΙΚΕ), ενώ οι περισσότερες διαγραφές ουσιαστικά αφορούν «μπλοκάκια» που δεν αποτελούν επιχειρηματικότητα και στρεβλώνουν τη συνολική εικόνα.
Όμως, και από τα «ανεπίσημα» στοιχεία, όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, προκύπτει ότι το πρώτο δίμηνο του 2016 έκλεισαν, με προγενέστερη ημερομηνία, περίπου 1.600 επιχειρήσεις κάνοντας χρήση της δυνατότητας αναδρομικής διακοπής καθώς ήταν επιχειρήσεις σε αδράνεια. Και το 2015 διεγράφησαν από το Γενικό Εμπορικό Μητρώο 6.600 επιχειρήσεις που ήταν ανενεργές επί μακρόν, συμπληρώνεται.

"Το ενδεκάμηνο Ιανουαρίου - Νοεμβρίου 2016 παρουσιάζει την υψηλότερη επίδοση ροής μισθωτής απασχόλησης, πρώτου ενδεκάμηνου έτους, από το 2001 - στοιχεία ΕΡΓΑΝΗ"

Ακόμη, προσθέτουν: «ως στοιχείο ότι δεν υπάρχει η μαζική φυγή που κάποιοι ευαγγελίζονται αποτελεί το γεγονός ότι το ενδεκάμηνο Ιανουαρίου - Νοεμβρίου 2016 παρουσιάζει την υψηλότερη επίδοση ροής μισθωτής απασχόλησης, πρώτου ενδεκάμηνου έτους, από το 2001 -στοιχεία "ΕΡΓΑΝΗ". Αθροιστικά, για την περίοδο Ιανουάριος - Νοέμβριος 2016, οι αναγγελίες προσλήψεων ανήλθαν στις 1.987.838 θέσεις εργασίας, ενώ οι αποχωρήσεις έφτασαν τις 1.862.710. Το ισοζύγιο, λοιπόν, των ροών μισθωτής απασχόλησης του πρώτου ενδεκάμηνου του έτους 2016 είναι θετικό και διαμορφώνεται στις 125.128 νέες θέσεις εργασίας ενώ πτώση παρουσίασε, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, και η ανεργία».

"Αν υπάρχει τόσο μεγάλο «κύμα φυγής» ελληνικών επιχειρήσεων στο εξωτερικό εφέτος, πώς είναι δυνατόν ο όγκος των παραγωγικών επενδύσεων να αυξάνει;"

Οι ίδιες πηγές σχολιάζουν, ακόμη, σχετικά με το δημοσίευμα: «Υπάρχουν, ωστόσο, και μερικά απλά ζητήματα κοινής λογικής που αφορούν την επιχειρηματική δραστηριότητα και τα οποία όσοι επιμένουν να κινδυνολογούν φαίνεται επιμελώς να αποσιωπούν υποτιμώντας τη νοημοσύνη του κόσμου. Αν υπάρχει τόσο μεγάλο "κύμα φυγής" ελληνικών επιχειρήσεων στο εξωτερικό εφέτος, πώς είναι δυνατόν ο όγκος των παραγωγικών επενδύσεων να αυξάνει και μάλιστα σημαντικά; Το γ' τρίμηνο του 2016 ο ακαθάριστος σχηματισμός πάγιου κεφαλαίου αυξήθηκε σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2015 κατά 12,6%. Στο, δε, 9μηνο 2016 ο όγκος των επενδύσεων πάγιου κεφαλαίου αυξάνεται 6,1% σε ετήσια βάση προδικάζοντας τη θετική εξέλιξη για το σύνολο του 2016. Επιπλέον, οι μεν διεθνείς οργανισμοί προβλέπουν σημαντική αύξηση των επενδύσεων στην ελληνική οικονομία συνολικά το 2017, ενώ το ΙΟΒΕ προβλέπει άνοδο 35,5% των επενδύσεων στην ελληνική βιομηχανία για το 2017. Πόσο αδιάβαστος μπορεί, λοιπόν, να είναι κανείς ώστε να διαγιγνώσκει μαζικά λουκέτα επιχειρήσεων στην Ελλάδα και μεταφορά της δραστηριότητας τους στα Βαλκάνια (δηλαδή εξόφθαλμο κύμα αποεπενδύσεων) όταν καταγράφεται την ίδια εποχή επιχειρηματικό άλμα επενδύσεων στη χώρα μας;»
Τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος
Υπενθυμίζεται ότι στις 21 Δεκεμβρίου 2016 η Τράπεζα της Ελλάδας δημοσίευσε τα στοιχεία ισοζυγίου πληρωμών Οκτωβρίου, με βάση τα οποία στο 10μηνο 2016 εμφανίζεται μεγάλη εισροή καθαρών ξένων άμεσων επενδύσεων στην Ελλάδα 3,2 δισ. ευρώ, μέρος της οποίας αφορά ρευστοποιήσεις ελληνικών επενδύσεων στο εξωτερικό (μείωση απαιτήσεων) ύψους 889 εκατ. ευρώ. «Πώς είναι δυνατόν οι ελληνικές επιχειρήσεις να επενδύουν μεταφέροντας μαζικά την παραγωγική τους δραστηριότητα στο εξωτερικό (όπως εικάζουν οι τρομολάγνοι) και το ισοζύγιο πληρωμών να εμφανίζει ρευστοποίηση ελληνικών επενδύσεων στο εξωτερικό το 2016;» σχολίαζαν χαρακτηριστικά οι ίδιοι κύκλοι του υπουργείου.
Η φυγή προς τη Βουλγαρία
Οι ίδιες πηγές διαψεύδουν με βάση την επίσημη πηγή της ελληνικής πρεσβείας στη Βουλγαρία (Οκτώβριος 2016) τα στοιχεία του δημοσιεύματος για τη φυγή 8.000 ελληνικών επιχειρήσεων στο εξωτερικό το 2016, εκ των οποίων οι 6.000 στη Βουλγαρία.
Σύμφωνα λοιπόν με στοιχεία του βουλγαρικού Εμπορικού Μητρώου και εκτιμήσεις της βάσης νομικών και εμπορικού ενδιαφέροντος δεδομένων (CIELA), οι εγγεγραμμένες και (τυπικά) ενεργές εταιρείες με ελληνική συμμετοχή ανέρχονταν το α' 4μηνο του 2016 σε περίπου 15.000 (στα τέλη του 2015 υπολογίζονταν σε 13.500, ενώ το 2013 ήταν γύρω στις 9.000) και απασχολούσαν 53.000 εργαζομένους. Επισημαίνεται, ωστόσο, ότι πολλές από τις εν λόγω εταιρείες έχουν ιδρυθεί με μοναδικό σκοπό την αγορά ακινήτου ή αυτοκινήτου και όχι οπωσδήποτε για τη μετεγκατάσταση παραγωγικών δραστηριοτήτων.
Σε κάθε δε περίπτωση, και όταν ακόμη οι επιχειρήσεις αυτές ασκούν πραγματική εμπορική και παραγωγική δραστηριότητα, πρόκειται στη συντριπτική τους πλειοψηφία για μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις, που λόγω του περιορισμένου μεγέθους τους δεν ασκούν ιδιαίτερη επιρροή στη συνολική εικόνα των ελληνικών επενδύσεων στη Βουλγαρία.
Διαπιστώνεται ακόμα, όπως σημειώνουν, πως παρά τον αυξανόμενο αριθμό νέων εταιρειών με ελληνική συμμετοχή, τα τελευταία έτη δεν σημειώθηκε αντίστοιχη αύξηση των συνολικών ελληνικών επενδύσεων στη Βουλγαρία. Αντιθέτως, προσθέτουν, σε επίπεδο ροών καταγράφεται στασιμότητα και σε επίπεδο αποθεμάτων μικρή μείωση.
Τι δείχνει το τελευταίο δελτίο του ΣΕΒ
Ακόμα υπενθυμίζεται ότι και ο ΣΕΒ στο τελευταίο μηνιαίο δελτίο αναγκάζεται να παραδεχτεί ότι κατά το τρίτο και τέταρτο τρίμηνο του 2016 παρατηρείται σημαντική βελτίωση του συνολικού οικονομικού κλίματος και άνοδος των δεικτών σε εξαγωγές, μεταποίηση, βιομηχανική παραγωγή και λιανεμπόριο.
Τέλος, οι ίδιες πηγές σημειώνουν ότι «προφανώς η πραγματικότητα δεν είναι εύκολη για τις επιχειρήσεις με φόρους, εισφορές και μείωση της εγχώριας ζήτησης και προσθέτουν πως «η πραγματικότητα είναι που απασχολεί την κυβέρνηση, που, όμως, δεν έχει καμία σχέση με την εικόνα που παρουσιάζεται σε κυριακάτικη εφημερίδα» και υπενθυμίζουν ότι η κυβέρνηση για να βελτιώσει το επιχειρηματικό κλίμα προχώρησε στις εξής ενέργειες:
  • Πάταξη της γραφειοκρατίας με το νομοσχέδιο για την απλοποίηση των διαδικασιών χορήγησης άδειας και για τις υπηρεσίες "μίας στάσης" που ψήφισε τον Νοέμβριο
  • Ενίσχυση των χρηματοδοτήσεων μέσω του παλιού και νέου ΕΣΠΑ. Σημειώνεται δε ότι το 2016 όχι μόνο επιτυγχάνεται ο στόχος απορρόφησης του 7% για το ΕΣΠΑ 2014-2020, αλλά σύμφωνα με τα τρέχοντα στοιχεία, η απορρόφηση ξεπέρασε το 11%.
  • Ενεργοποιήθηκε ο νέος αναπτυξιακός νόμος που ήδη συναντά μεγάλο ενδιαφέρον από επιχειρήσεις, ιδιαίτερα προσανατολισμένος σε μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις.
  • Επιτεύχθηκαν συμφωνίες με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων που φέρνουν στη χώρα "φρέσκο" χρήμα
  • Προωθείται η αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου.
Πηγή: News247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: