Τρίτη 24 Ιανουαρίου 2017

Ενδιάμεσες εκπτώσεις – Eφαρμογή των διατάξεων(Εγκύκλιος)

Αναρτήθηκε η εγκύκλιος εφαρμογής του άρθρου 114 του νόμου 4446/2016 για τις ενδιάμεσες εκπτώσεις.
Με δεδομένο ότι ο νόμος 4446/2016 (Α’ 240), ισχύει από τις 22/12/2016, διευκρινίζονται τα εξής:
Οι Αντιπεριφερειάρχες όλης της χώρας δύνανται να ορίσουν με απόφασή τους, ενδιάμεσες εκπτωτικές περιόδους για το έτος 2017, συνολικής διάρκειας τριάντα (30) ημερών και μέχρι τις 22 Μαρτίου του έτους 2017.
Αυτές οι τριάντα ημέρες μπορούν να κατανέμονται ελεύθερα καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους (πχ δύο δεκαπενθήμερα, ή τρία δεκαήμερα, ή έξι πενταήμερα κ.ο.κ) και θα πρέπει να περιλαμβάνουν δύο Κυριακές κατά τις οποίες επιτρέπεται η προαιρετική λειτουργία όλων των εμπορικών καταστημάτων (βλ. ενότητα 3). Πριν την έκδοση αυτής της απόφασης ο Αντιπεριφερειάρχης θα πρέπει με έγγραφό του να ζητήσει τη γνώμη των τοπικών εμπορικών συλλόγων και των εμπλεκόμενων επαγγελματικών οργανώσεων (πχ σύλλογοι ιδιωτικών υπαλλήλων) εντός ορισμένης εύλογης προθεσμίας και σε περίπτωση που αυτή η προθεσμία παρέλθει άπρακτη, δύναται να εκδώσει την απόφαση χωρίς την παραπάνω γνώμη Σε περίπτωση που τέτοια απόφαση δεν εκδοθεί μέχρι τις 22 Μαρτίου, οι ενδιάμεσες εκπτώσεις για το 2017 θα λάβουν χώρα το πρώτο δεκαπενθήμερο του Μαΐου και το πρώτο δεκαπενθήμερο του Νοεμβρίου (περιπτώσεις βα’ και ββ’ της παραγράφου 1 του άρθρου 15 του ν. 4177/2013, όπως ισχύει).
Σε περίπτωση που εκδοθεί η ανωτέρω απόφαση Αντιπεριφερειάρχη, σε αυτή θα πρέπει να ορίζονται δύο Κυριακές εντός του συνόλου των ενδιάμεσων εκπτωτικών περιόδων κατά τις οποίες θα επιτρέπεται η προαιρετική λειτουργία όλων των εμπορικών καταστημάτων, σύμφωνα με την παράγραφο 1 του άρθρου 15 και την περίπτωση ε’ της παραγράφου 1 του άρθρου 16 του νόμου 4177/2013,, όπως ισχύουν. Αυτές τις δύο Κυριακές τα καταστήματα θα μπορούν να λειτουργήσουν από τις 11:00 μέχρι τις 20:00, σύμφωνα με το άρθρο 12 του νόμου 3377/2005  (Α’ 202), όπως ισχύει.
Αν η απόφαση του Αντιπεριφερειάρχη για την κατανομή των τριάντα ημερών των ενδιάμεσων εκπτώσεων μέσα στο έτος περιλαμβάνει περισσότερες από δύο Κυριακές, τότε, σε συνδυασμό με την εκδοθείσα απόφαση του Αντιπεριφερειάρχη, ισχύουν τα εξής:
– Η προαιρετική λειτουργία όλων των εμπορικών καταστημάτων, επιτρέπεται μόνο δύο (2) Κυριακές κατά τη διάρκεια των ενδιάμεσων εκπτώσεων. Αυτές οι δύο Κυριακές πρέπει να ορίζονται στην απόφαση του Αντιπεριφερειάρχη για τις ενδιάμεσες εκπτώσεις.
– Τις υπόλοιπες Κυριακές των ενδιάμεσων εκπτώσεων, επιτρέπεται η λειτουργία όσων καταστημάτων πληρούν τις προϋποθέσεις της παρ. 2 του άρθρου 16  και μόνο στην περίπτωση που αυτές οι ημέρες περιλαμβάνονται στις Κυριακές για τις οποίες έχει ήδη εκδοθεί σχετική αιτιολογημένη απόφαση Αντιπεριφερειάρχη, σύμφωνα με την εξουσιοδότηση που παρέχει η ίδια διάταξη.
Συνοπτικά, η προαιρετική λειτουργία όλων των καταστημάτων επιτρέπεται τις εξής οχτώ (8) Κυριακές:
  1. Την πρώτη Κυριακή κατά την έναρξη των δύο τακτικών εκπτωτικών περιόδων.
  2. Τις δύο (2) Κυριακές πριν από την ημέρα των Χριστουγέννων.
  3. Την Κυριακή των Βαΐων.
  4. Την τελευταία Κυριακή κάθε έτους.
  5. Την πρώτη Κυριακή κατά την έναρξη των ενδιάμεσων εκπτωτικών περιόδων, το πρώτο δεκαπενθήμερο του Μαΐου και το πρώτο δεκαπενθήμερο του Νοεμβρίου, σε όσες Περιφερειακές Ενότητες δεν εκδοθεί η ανωτέρω απόφαση Αντιπεριφερειάρχη. Σε όσες περιφερειακές ενότητες οι ενδιάμεσες εκπτώσεις προγραμματίζονται από τον Αντιπεριφερειάρχη, αυτές οι δύο Κυριακές θα ορίζονται ρητά στην οικεία απόφαση.
Εκτός του τρέχοντος έτους, οι ενδιάμεσες εκπτωτικές περίοδοι δύνανται να μεταβάλλονται με απόφαση του Αντιπεριφερειάρχη, η οποία δημοσιεύεται μέχρι την 1η Δεκεμβρίου του έτους που προηγείται της εφαρμογής των νέων ενδιάμεσων εκπτώσεων. (Παράδειγμα: για τις ενδιάμεσες εκπτωτικές περιόδους του έτους 2018, ο Αντιπεριφερειάρχης οφείλει να εκδώσει σχετική απόφαση έως την 1η Δεκεμβρίου 2017) 5. Υπηρεσίες αρμόδιες για τον έλεγχο.

Πηγή: aftodioikisi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: