Τρίτη 24 Ιανουαρίου 2017

Εγκρίθηκαν τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το ελληνικό χρέος

Ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Στήριξης (ESM) και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) άναψαν το «πράσινο φως» την Δευτέρα για την εφαρμογή των βραχυπρόθεσμων μέτρων για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους. Να θυμίσουμε πως τα μέτρα είχαν «παγώσει» προσωρινά μετά τις εξαγγελίες της κυβέρνησης για «13η σύνταξη» και αναστολή ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου.
Ο ESM προτείνει επιμήκυνση ωριμάνσεων και κλείδωμα επιτοκίων κάτι που θα μπορούσε να φέρει μείωση κατά 21,8% του χρέους έναντι του ΑΕΠ έως το 2060.
Συγκεκριμένα, το διοικητικό συμβούλιο του ESM ενέκρινε τους κανόνες που θα ισχύσουν για τρία βραχυπρόθεσμα μέτρα που αποφασίστηκαν στο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου.
Αυτά αφορούν:
1) Ανταλλαγή ομολόγων. Νέα ομόλογα σταθερού επιτοκίου θα εκδοθούν τα οποία θα αντικαταστήσουν τα ομόλογα κυμαινόμενου επιτοκίου που χρησιμοποιήθηκαν για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών. Δεδομένου ότι τα νέα ομόλογα θα εκδοθούν με σταθερό επιτόκιο, το επιτοκιακό ρίσκο για την Ελλάδα θα μειωθεί.
2) Swaps επιτοκίων. Ο ESM θα παρέμβει στις συμφωνίες ανταλλαγής (swap) επιτοκίου, για να σταθεροποιήσει το κόστος χρηματοδότησης της Ελλάδας και να μειώσει τον κίνδυνο η χώρα να πληρώσει υψηλότερα επιτόκια στο μέλλον.
3) Προσαρμογή χρηματοδότησης. Ο ESM θα χρηματοδοτήσει μελλοντικές εκταμιεύσεις προς την Ελλάδα με μακροπρόθεσμους τίτλους που θα προσαρμόζονται με τις ωριμάνσεις των ελληνικών δανείων. Αυτό επίσης θα σταθεροποιήσει το κόστος επιτοκίου για την Ελλάδα.
«Τα μέτρα που ενέκριναν ο ESM & ο EFSF αποτελούν σημαντικό βήμα για τη βελτίωση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους» σημειώνει ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ.  
Σύμφωνα με τον κ. Ρέγκλινγκ, εκτιμάται ότι όταν τα βραχυπρόθεσμα μέτρα εφαρμοστούν πλήρως θα μειωθεί ο δείκτης χρέους προς ΑΕΠ κατά περίπου 20 ποσοστιαίες μονάδες έως το 2060. Αναμένεται, επίσης, ότι οι καθαρές χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας θα μειωθούν κατά περίπου πέντε ποσοστιαίες μονάδες έως το 2060.
Στη συνέχεια, κ. Ρέγκλινγ επεσήμανε ότι τα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους δεν συνεπάγονται την ανάληψη επιπλέον κόστους από τα κράτη-μέλη του ESM και ότι τα βραχυπρόθεσμα μέτρα θα ελαφρύνουν το ελληνικό χρέος.
Τέλος, τόνισε ότι «η επιτυχία του ελληνικού προγράμματος έγκειται στη συνεχή εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων από την ελληνική κυβέρνηση».
Ικανοποιημένος ο Μοσκοβισί
Την ικανοποίησή του για την απόφαση του ESM εκφράζει με ανάρτησή του στην προσωπική του σελίδα στο twitter ο επίτροπος Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί.
Συγκεκριμένα ο Ευρωπαίος Επίτροπος γράφει: Η ευρωζώνη ξεκλειδώνει τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το ελληνικό χρέος. Χαίρομαι γιατί η ελάφρυνση που προσδοκούμε μπορεί τώρα να ξεκινήσει 
«Αυτό που έμεινε στον κ. Μητσοτάκη είναι τα διαπιστευτήρια υποταγής που πρόθυμα κατέθεσε»
«Η απόφαση του ESM εξανεμίζει και το τελευταίο φύλλο συκής που είχε μείνει στη Νέα Δημοκρατία και τον Κυριάκο Μητσοτάκη», τονίζει το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού σε σχόλιο του με αφορμή την έγκριση των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το ελληνικό χρέος.
Υπογραμμίζει ότι «σε αντίθεση με τις προσδοκίες αλλά και την ακατάσχετη καταστροφολογία τους, ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας ενέκρινε τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το ελληνικό χρέος, τα οποία θα μειώσουν το δείκτη χρέους προς το ΑΕΠ κατά περίπου 20 ποσοστιαίες μονάδες ως το 2060».
Επισημαίνει επίσης τους τρεις τρόπους παρέμβασης για τη μείωση του χρέους, που είναι οι εξής: 1) Ανταλλαγή ομολόγων, 2) Swaps Επιτοκίων, 3) Προσαρμογή χρηματοδότησης.
Κατόπιν αυτών, σχολιάζει ότι «ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος προ ενός μηνός αρνήθηκε τη στήριξη σε 1,6 εκατομμύρια χαμηλοσυνταξιούχους με την εφάπαξ 13η σύνταξη, μετά τις αντιδράσεις από τους πλέον ακραίους κύκλους των δανειστών, αν και αρχικά είχε δηλώσει επισήμως πως θα την ψηφίσει, είναι βαρύτατα εκτεθειμένος».
»Κατέρρευσε το έωλο επιχείρημά του πως η ''μονομερής ενέργεια'' της κυβέρνησης θα θέσει σε κίνδυνο την ελάφρυνση του χρέους, την οποία βέβαια νωρίτερα χλεύαζε ως ήσσονος σημασίας», συμπληρώνει και προσθέτει πως «σήμερα, ο κ. Μητσοτάκης βρίσκεται αντιμέτωπος με δύο άβολες διαπιστώσεις. Και η στήριξη στους χαμηλοσυνταξιούχους δόθηκε από την κυβέρνηση και η απομείωση του χρέους προχωρά κανονικά».
«Αυτό που έμεινε στον κ. Μητσοτάκη είναι τα διαπιστευτήρια υποταγής που πρόθυμα κατέθεσε», καταλήγει το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού.
Η απάντηση της ΝΔ
«Το θράσος και η υποκρισία της κυβέρνησης συνεχίζονται», αναφέρει σε ανακοίνωσή της-απάντηση στην κυβέρνηση, η ΝΔ.
Στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης σημειώνουν πως για να «ξεπαγώσουν» τα μέτρα για το χρέος από τον E.S.M., «ο αφοσιωμένος στο Μνημόνιο υπουργός κ. Τσακαλώτος, απέστειλε μια εξευτελιστική επιστολή συγγνώμης», ότι δεν θα ξαναδώσει κανένα εφάπαξ βοήθημα στους συνταξιούχους.
«Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση του κ. Τσίπρα έχει ναρκοθετήσει την πορεία της χώρας, συμφωνώντας για πολλά χρόνια σε πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του Α.Ε.Π., που είναι αδύνατο να υλοποιηθούν. Πόσες φορές ακόμη θα βγάλουν ανακοινώσεις πανηγυρισμών για τη συνεχή λιτότητα χωρίς αντίκρισμα, που επιβάλλουν στον ελληνικό λαό;», προσθέτει η Πειραιώς.

Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: