Σάββατο 28 Ιανουαρίου 2017

Συμβασιούχοι: Τέλος στην αγωνία. Οριζόντια λύση-ρύθμιση για τους μισθούς

Σε οριζόντια λύση για την απρόσκοπτη μισθοδοσία χιλιάδων συμβασιούχων στην καθαριότητα των ΟΤΑ και των δημόσιων υπηρεσιών κατέληξαν τα υπουργεία Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, με την πολυαναμενόμενη διάταξη που θα προωθηθεί προσεχώς στη Βουλή σε πολυνομοσχέδιο με θέματα αρμοδιότητας ενός εύρους υπουργείων, να διασφαλίζει στους «παρατασιούχους» την καταβολή των αμοιβών που δικαιούνται για όσο διάστημα παραμείνουν στην εργασια και συγκεκριμένα έως τις 31/12/2017, πέρα από την καταβολή των δεδουλευμένων τους.
Σύμφωνα με  αποκλειστικές πληροφορίες της «Εφημερίδας των Συντακτών», στην προωθούμενη διάταξη θα καταγράφονται αναλυτικά οι περιπτώσεις των συμβάσεων που έχουν παραταθεί, τόσο για την καθαριότητα των κτηρίων των δημοσίων υπηρεσιών, των ανεξάρτητων αρχών, των Νομικών Προσώπων Δημοσίου και Ιδιωτικού Δικαίου υπουργείων και ΟΤΑ, όσο και για κάθε είδους ανταποδοτικές υπηρεσίες ΟΤΑ και Συνδέσμων ΟΤΑ (όπως οι ΦοΔΣΑ).
Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, στο νομοθετικό κείμενο θα υπάρχει ξεκάθαρη διατύπωση με την οποία οι δαπάνες που προκύπτουν από ατομικές συμβάσεις που παρατάθηκαν με μια σειρά ψηφισμένων νόμων θα θεωρούνται σύννομες και θα πιστώνονται από τους προϋπολογισμούς των οικείων φορέων.
Ειδικά για τους δήμους, θα συμπεριληφθεί στη διάταξη συγκεκριμένη ρύθμιση η οποία θα προβλέπει ότι οι δαπάνες μισθοδοσίας στον τομέα της καθαριότητας θα καταβάλλονται κατά προτεραιότητα από τα σχετικά ανταποδοτικά τέλη, σε περίπτωση όμως που οι πόροι αυτοί δεν επαρκούν, οι δήμοι θα έχουν τη δυνατότητα να καλύπτουν τις δαπάνες μισθοδοσίας από κάθε είδους έσοδα.
Με τη διάταξη που προωθείται συμπληρώνεται, χωρίς μάλιστα να αφήνει περιθώριο παρερμηνειών, το κενό που υπάρχει στον νόμο αναφορικά με την καταβολή της μισθοδοσίας των συμβασιούχων.
Η νέα διάταξη έχει συνταχθεί σε συνεννόηση με το Ελεγκτικό Συνέδριο και έτσι είναι δεδομένο ότι οι συμβασιούχοι δεν θα έρθουν αντιμέτωποι με νέες περιπέτειες. Ούτως ή άλλως, η λογική λέει ότι όσοι θα προσέφευγαν στα αρμόδια δικαστήρια θα δικαιώνονταν για τα δεδουλευμένα τους. Πηγές των συναμρόδιων υπουργείων θυμίζουν ότι εξαρχής διαβεβαίωναν σε κατηγορηματικό τόνο ότι κανένας συμβασιούχος δεν θα μείνει απλήρωτος για όσο διάστημα παραμείνει στην εργασία και επισημαίνουν ότι η προωθούμενη ρύθμιση αποτελεί υλοποίηση αυτής της δέσμευσης.
Εν κατακλείδι, διασφαλίζεται η ομαλή ροή της μισθοδοσίας όχι μόνο όσων παρατείνονται οι συμβάσεις έως το τέλος του έτους με τη «ρύθμιση Βερναρδάκη» αλλά και εργαζομένων που απασχολούνται με ατομικές συμβάσεις έργου ή μίσθωσης έργου ή παροχής υπηρεσιών στην καθαριότητα των κτιρίων όλων των υπηρεσιών και νομικών προσώπων υπουργείων, νοσοκομείων κ.λπ. και ακόμη επιλύονται οι όποιες εμπλοκές έχουν προκύψει με τα εντάλματα πληρωμής συμβασιούχων.

Πηγή: «Εφημερίδα των Συντακτών»

Δεν υπάρχουν σχόλια: